Största tävlingen för året. Ludvig Ernst (till höger), VCK, är en av hemmaåkarna som tävlar i juniorklassen under Västerås 2-dagars, den största cykeltävlingen som arrangeras i Västerås under året. Foto: Lennart Hyse

Två dagars cykelfest i Orresta till helgen

Det vankas stor cykelfest ute i Orresta i dagarna två till helgen när Västerås Cykelklubb arrangerar Västerås 2-dagars. – Det är det största vi har i klubben under året, säger banchefen Bosse Andersson.

Publicerad

Anundsloppet är förvisso den mest klassiska tävlingen, men Västerås 2-dagars har blivit den största på senare år.

Mycket tack vare att den har blivit en del av Masters Cup, en landsomfattande serie med närmare 20 deltävlingar med klasser från herrar och damer 30 upp till 75.

– Vid förra årets 2-dagars fick vi pris för att ha haft det bästa Masters Cup-evenemanget av alla, berättar VCK:s Bosse Andersson.

Han är själv flerfaldig vinnare av cupen, nu nöjer han sig med att vara banchef.

Ett nog så omfattande arbete.

Tävlingen avgörs alltså över två dagar, 18–19 maj. Platsen är Orresta för andra året i rad. Den innehåller en mängd olika klasser från de yngsta ungdomsklasserna från 10 år, elitklasser och upp till veteranklass 75 år.

På lördag 18 maj körs ett tempolopp (individuellt på tid). Starten går vid Orresta skola och sedan går banan ner till Kärsta där de yngsta cyklisterna vänder tillbaka till målet på Orrestavägen 2. De lite äldre ungdomarna kör mot Tortuna med vändpunkt efter ca. 4,5 km.

Juniorerna vänder vid Tortuna skola och övriga vänder vid infarten till Stolpbo/Aberga.

– Den längsta sträckan är 23,3 km, berättar Bosse Andersson.

På söndag avgörs sedan linjeloppet i form av en varvbana som mäter 5,5 km med målet beläget på Orrestavägen 2.

Varvet går från Orrestavägen 2 ner till kyrkan där cyklisterna svänger höger. Efter ytterligare omkring 1,5 km kör man höger igen ner över bron och in mot Orresta igen.

Tävlingcentrum och prisutdelning sker vid Orresta skola.

Cykelmanifestationen fortsätter knappt två veckor senare. Som brukligt på kristi himmelsfärdsdag, detta år torsdag 30 maj, är det nämligen åter dags för Västeråscykeln. Det är ett årligen återkommande motionslopp över tre olika distanser som stadigt ökar i antal deltagande och har start och mål vid Bondtorget i centrala Västerås.

Här är de olika bansträckningarna för lördagens tempolopp med start och målgång vid Orresta skola. Banan är tämligen platt med några svaga stigningar. Banan körs med vändpunkter.Banlängder 4.1 km, 9.7 km, 16.3 km samt 23.3 km.

Västerås 2-dagars

Vad: Cykeltävling, både tempo- och linjelopp, i flera klasser från ungdom till elit och veteraner över två dagar

Var: Orresta

När: Lördag– söndag 18–19 maj (lördag tempo, söndag linje). Första start lördag 13.00, söndag från 8.00.

Anmälan: Sker via www.swecyclingonline.se – efteranmälan öppen fram till 15 maj.

Mer information: www.vasterasck.se.

Powered by Labrador CMS