Största tävlingen för året. Ludvig Ernst (till höger), VCK, är en av hemmaåkarna som tävlar i juniorklassen under Västerås 2-dagars, den största cykeltävlingen som arrangeras i Västerås under året. Foto: Lennart Hyse

Två dagars cykelfest i Orresta till helgen

Det vankas stor cykelfest ute i Orresta i dagarna två till helgen när Västerås Cykelklubb arrangerar Västerås 2-dagars. – Det är det största vi har i klubben under året, säger banchefen Bosse Andersson.

  • Publicerad 14:30, 13 maj 2019

Anundsloppet är förvisso den mest klassiska tävlingen, men Västerås 2-dagars har blivit den största på senare år.

Mycket tack vare att den har blivit en del av Masters Cup, en landsomfattande serie med närmare 20 deltävlingar med klasser från herrar och damer 30 upp till 75.

–  Vid förra årets 2-dagars fick vi pris för att ha haft det bästa Masters Cup-evenemanget av alla, berättar VCK:s Bosse Andersson.

Han är själv flerfaldig vinnare av cupen, nu nöjer han sig med att vara banchef.

Ett nog så omfattande arbete.

Tävlingen avgörs alltså över två dagar, 18–19 maj. Platsen är Orresta för andra året i rad. Den innehåller en mängd olika klasser från de yngsta ungdomsklasserna från 10 år, elitklasser och upp till veteranklass 75 år. 

På lördag 18 maj körs ett tempolopp (individuellt på tid). Starten går vid Orresta skola och sedan går banan ner till Kärsta där de yngsta cyklisterna vänder tillbaka till målet på Orrestavägen 2. De lite äldre ungdomarna kör mot Tortuna med vändpunkt efter ca. 4,5 km.

Juniorerna vänder vid Tortuna skola och övriga vänder  vid infarten till Stolpbo/Aberga. 

– Den längsta sträckan är 23,3 km, berättar Bosse Andersson.

På söndag avgörs sedan linjeloppet i form av en varvbana som mäter 5,5 km med målet beläget på Orrestavägen 2.

Varvet går från Orrestavägen 2 ner till kyrkan där cyklisterna svänger höger. Efter ytterligare omkring 1,5 km kör man höger igen ner över bron och in mot Orresta igen.

Tävlingcentrum och prisutdelning sker vid Orresta skola.

Cykelmanifestationen fortsätter knappt två veckor senare. Som brukligt på kristi himmelsfärdsdag, detta år torsdag 30 maj, är det nämligen åter dags för Västeråscykeln. Det är ett årligen återkommande motionslopp över tre olika distanser som stadigt ökar i antal deltagande och har start och mål vid Bondtorget i centrala Västerås.

Västerås 2-dagars

Vad: Cykeltävling, både tempo- och linjelopp, i flera klasser från ungdom till elit och veteraner över två dagar

Var: Orresta

När: Lördag– söndag 18–19 maj (lördag tempo, söndag linje). Första start lördag 13.00, söndag från 8.00.

Anmälan: Sker via www.swecyclingonline.se – efteranmälan öppen fram till 15 maj.

Mer information: www.vasterasck.se.

Här är de olika bansträckningarna för lördagens tempolopp med start och målgång vid Orresta skola. Banan är tämligen platt med några svaga stigningar. Banan körs med vändpunkter. Banlängder 4.1 km, 9.7 km, 16.3 km samt 23.3 km.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING