Västeråstjejen Julita Saner spelar Billie Jean King Cup med svenska tennislandslaget med start idag. Foto: Patrick Bengtsson/Tennisportalen

Tennisproffset från Västerås debuterar i Billie Jean King Cup

I dag inleds Billie Jean King Cup i tennis, damernas motsvarighet till Davis Cup, i Turkiet. I det svenska laget finns en debutant från Västerås: 22-åriga Julita Saner.

Publicerad

Det blev klart bara dagar innan tävlingen inleds. I lördags kväll fick Vallbytjejen Julita Saner beskedet av den svenska kaptenen Mattias Arvidsson att hon blixtinkallats till den blågula truppen i Antalya, Turkiet, för att spela Billie Jean King Cup.

Detta efter att Sveriges två högst rankade spelare, Rebecca Petersson och Mirjam Björklund, inte kommer till start.

– Självklart hade vi velat ha båda med. Men nu lägger vi fullt fokus på de som är med på plats. Vi har ett härligt lag här och vår målsättning är att klara kontraktet. Vi ser det som en rolig utmaning som vi tar oss an tillsammans, säger Mattias Arvidsson till Svenska tennisförbundet.

Billie Jean King Cup är tennisens lag-VM på damsidan och bytte inför 2021 års turnering namn från Fed Cup.

Senast lyckades det svenska laget inte vinna playoff-matchen om uppflyttning och spelar därmed fortsatt i group 1.

Sverige inleder gruppspelet i dag mot Kroatien. Övriga lag i gruppen är Bulgarien, Georgien, Slovenien och Österrike.

För 22-åriga Julita Saner, som bor på Vallby och sedan många år tillbaka satsar helhjärtat på tennisen med träningsbas i Uppsala, blir det alltså debut i dessa sammanhang. Hon har tidigare representerat landslaget i bland annat junior-EM.

Det här är Julita Saner

► 22 år gammal (23 i slutet av april), uppväxt på Vallby där hon fortfarande bor.

► Representerat Sveriges landslag vid junior-EM (2015), vunnit junior-SM (2011 och 2015), Nike Junior Tour (2011 och 2013), och Next Generation Cup (2012 och 2014), samt var Sveriges bästa junior i sin ålderskategori (Under-14, Under-15, Under-16 och Under-18).

► Idag är Julita proffs, hösten 2016 var hon Sveriges yngsta damspelare med WTA-ranking. Hon satsar på heltid med Uppsala som träningsbas och deltar i omkring 20 internationella tävlingar per år.

► Aktuell: Är med i det svenska landslagetlaget som idag inleder gruppspelet i Billie Jean King Cup i Turkiet.

Powered by Labrador CMS