SSL-meriterade Alexander Rönnlund och hemvändande Anton Dahlström är två viktiga kuggar i årets Skälbymaskineri där Martin Nilsson gör första riktiga säsongen som huvudtränare. Målet: Allsvenskan i år eller nästa. Foto: Thörnbergs Sportfoto och Stefan Lindgren/Skälby IBK

Skälby IBK vill uppåt: Allsvenskan inom två år

En satsning både på och utanför innebandyrinken ska lyfta Skälby IBK mot Allsvenskan. Kanske redan denna säsong. – Jag skulle nog säga att det här är den bästa Skälbyupplagan någonsin, säger tränaren Martin Nilsson.

Publicerad

Skälby har under många år gjort sig känt i innebandy-Västerås för att få fram gott om egna talanger. De två mest kända exemplen som haft klubben som språngbräda för större äventyr ute i den stora innebandyvärlden är världsmästarduon Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström.

Men det finns flera i närtid.

Två av dessa har nu vänt åter till moderklubben efter en utflykt till allsvenska Örebro – Anton Dahlström och Anton Persson. Och därmed visat att det blåser nya vindar i föreningen nu.

– Ett bra tecken att de vill hem och satsa med oss uppåt igen. Vi har varit tydliga med vår ambition, säger Martin Nilsson.

Coach Nilsson. Foto: Stefan Lindgren/Skälby IBK

Den tidigare sportchefen – som nu gör sin första riktiga säsong som huvudtränare i klubben efter fjolårets avbrutna pandemisäsong – lyfter betydelsen av den satsning som gjorts vid sidan av planen med en bredare organisation och att lyfta Skälby som varumärke.

– Vi vill förstärka bilden av att det är Skälby man ska komma till som spelare och att det är Skälby man ska gå och se om man vill se herrinnebandy i stan. Då är det viktigt med kringarrangemangen också, att lägga lite krut på att det ska vara kul att gå på innebandy.

Till den återvändande Anton-duon kan läggas ett annat tillskott som kanske ännu tydligare visar att ”Sharks” nu är på hugget och vill vara en föreningen att räkna med på allvar – stjärnförvärvet Alexander Rönnlund med flera säsonger i SSL bakom sig.

– Det är en viktig signal att spelare av den kalibern lockas av att komma till Skälby.

Skälby har rivstartat säsongen i divison I mellersta med två raka segrar och 17–3 i målskillnad.

7–3-segern i premiären borta mot LI20 IBF följdes upp med en odiskutabel 10–0-seger i hemmaborgen mot Hälsinggårdens AIK förra helgen.

– Svårt att säga hur pass bra värdemätare de matcherna varit. Men det känns som att vi har tagit kliv, vi kryssade i en jämn match mot LI20 IBF förra säsongen exempelvis. Men det känns framför allt så otroligt skönt att vara igång igen, det var som ett kosläpp, säger Martin Nilsson med ett garv.

Hur bra är årets Skälbyupplaga?

– Jag vågar nog säga att det här är den bästa upplagan någonsin. Om någon känner sig stött och tycker annat får jag väl be om ursäkt.

Vad är det som gör just årets lag så starkt?

– Det finns förutom extremt mycket talang en hunger och ett driv som jag inte har sett tidigare under mina sju, åtta år i föreningen. Den kulturen som funnits i Skälby tidigare att man ”kommer ner till träningen och lattjar lite” är borta nu. Alla är här för att man vill satsa och vill framåt. Det är en jäkla styrka att alla brinner för det och vill det här till 100 procent, säger Martin Nilsson.

Målsättningen är att ta klivet upp i Allsvenskan inom två år.

– Vi har sagt hela tiden att vi vill uppåt och framåt. Det känns som att vi har ett lag som kan vara med och utmana däruppe på allvar nu. Vi ska absolut vara topp fyra och ta oss till playoff. Sedan kan allt hända i ett kval.

Den 2 november väntar ett hett Västeråsderby mot VIB med en hel del prestige som extra krydda till anrättningen.

– De har fått en lite tung start men är absolut inget strykgäng. Det kommer att bli tufft, säger Martin Nilsson.

Anton Dahlström. Foto: Thörnbergs SportfotoAlexander Rönnlund. Foto: Thörnbergs Sportfoto
Powered by Labrador CMS