Alicia Brännback från KSA Västerås tog överraskande silver på taekwondo-EM i grenen poomsae (mönster). ”Jag har inte hunnit smälta det ännu”, säger hon om lördagens framgång i Turkiet. Foto: Privat

Silvertjejen från Västerås: ”Allt klaffade”

Västerås har fått en färsk EM-medaljör i taekwondo. Alicia Brännback kom hem från mästerskapet i Turkiet med en historisk silverpeng. – Det här var tävlingen då allt klaffade, säger 18-åringen.

  • Publicerad 20:00, 10 apr 2019

Jag hade inte räknat med att gå så här långt just nu – det kom som en käftsmäll

Västeråsaren Alicia Brännback är van att stå högst upp på pallen när det handlar om att tävla i taekwondogrenen poomsae – där man bedöms av domare efter att presenterat förutbestämda mönster.

Men efter bland annat 12 SM-guld och 4 NM-guld var det just en stor internationell mästerskapsmedalj som fattades för KSA Västerås-tjejen.

Och under sitt blott andra landslagsår som senior kom den – i lördags.

– Hela tiden sedan jag började tävla som 13-åring har målet varit att placera mig i toppen och ta en mästerskapsmedalj. Men jag hade inte räknat med att gå så här långt just nu – det kom som en käftsmäll, säger Alicia med ett skratt.

Men en högst trevlig sådan ska tilläggas.

– Jag har inte hunnit smälta det ännu, och vet inte om jag någonsin kommer att göra det, säger en bubblande silvertjej efter framgången förra lördagen i turkiska Kemer.

Och så blev KSA Västerås-tjejen dessutom historisk på kuppen. Detta var nämligen första gången Taekwondo Europe Beach Championship avgjordes (det hölls dessutom ett ”vanligt” EM samtidigt) och Alicia Brännback blev därmed den första svensk att ta en medalj i dessa sammanhang.

– Vi var en stor svensk trupp (som för övrigt pappa Michael är huvudledare för) på närmare 20 som åkte till EM-tävlingarna. Vi lyckades förutom mitt silver ta tre medaljer till på EM, vilket aldrig har hänt tidigare. Riktigt kul.

Den enda Alicia Brännback efter en intensiv EM-turnering hade före sig i klassen damer under 30 år – en av de absolut tuffaste och bredaste klasserna – var flerfaldiga Europamästaren och VM-bronsmedaljören Eva Sandersen från Danmark.

Näst överst på prispallen. Alicia Brännback närmast bredvid danskan, flerfaldiga Europamästaren och VM-bronsmedaljören Eva Sandersen. Foto: Privat

Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på någonting. Här skulle jag säga att det behövs 100 000 timmar!

– Bara det var ju en sjuk känsla, att få gå upp i finalen mot en sån fantastiskt duktig tjej. Hon är verkligen sjukt duktig. 

Nu funderar Alicia Brännback framåt. 

– Ja, nu gäller det ju att hålla sig kvar här på toppen, säger hon med ett skratt. Men jag har några år på mig i klassen eftersom man får vara upp till 30 år, säger 18-åringen.

Beskriv poomsae?

– Det är en bedömningssport med flera delmoment där man ska utföra och presentera specifika mönster inför domare. Det kan till exempel handla om en speciell spark, som en hoppande framåtspark, eller slag. 

Tanken är att visa upp grundteknikerna inom taekwondon där både teknik och presentation bedöms.

– Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på någonting. Här skulle jag säga att det behövs 100 000 timmar! Direkt när jag kom hem från EM stod jag på gymmet och tränade på en speciell spark i 1,5 timme till exempel, säger Alicia och ger en liten inblick i hur mycket som ligger bakom framgången.

Vad gör dig till en bra utövare?

– Det mentala skulle jag säga. Att jag har självförtroendet att göra det jag ska. Sedan går jag verkligen in för det här och tränar flera pass per dag sex dagar i veckan. 

Vad tror du gjorde att du lyckades just nu?

– Allting klaffade verkligen den här tävlingen, fast jag inte hade tävlat individuellt på ett halvår för att satsa på lag istället. Sedan hade jag ett otroligt stöd. Både kvällen före när jag var så nervös så jag inte visste var jag skulle ta vägen, och på läktarna av pappa och landslagskompisarna under tävlingen.

Nu har du din mästerskapsmedalj, vilket blir nästa mål?

– Jag har alltid ett mål med det jag gör, små eller stora saker. Men rent tävlingsmässigt så blir det väl att jag ska försöka kvalificera mig till VM i Danmark nästa år. 

En bit på vägen dit tar hon redan om tre veckor när det är dags för en stortävling i Malmö. 

Med ett mönstermästerskap i ryggen med sig in på mattan.

Alicia Brännback vid ett tidigare tillfälle med två av alla sina SM-guld. Foto: Privat

Vill bli sjuksköterska

Namn: Alicia Brännback

Ålder: 18 (fyller 19 i höst).

Familj: Mamma, pappa, bror – och två hundar!

Bor: Öster Mälarstrand, Västerås  

Gör: Tar studenten från vårdgymnasiet i sommar. Sedan är tanken att plugga vidare till sjuksköterska.

Meriter i urval: 12 SM-guld, 4 NM-guld, 1 EM-silver

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING