Frida Westerlund och Hevrist Faisal tror att förebilder och information är viktiga delar för att nå ut bredare med domarsatsningen. Foto: Anette Fransson, RF-SISU Västmanland

Satsning på en mer jämställd domarkår i Västmanland

Fler killar än tjejer väljer att bli domare i Fotbollssverige. Västmanland är inget undantag. Nu inleds en satsning för att ändra på den saken.

Publicerad

Just på tjejsidan blir trupperna ganska tunna ju högre upp i åldrarna vi kommer

Idag är det endast fem tjejer från länet som dömer på distriktsnivå. Det ska det förhoppningsvis bli ändring på framöver när Västmanlands Fotbollförbund, i samarbete med RF-SISU Västmanland, nu inleder domarsatsningen ”Domartjejer för framtiden Vamos” med förhoppningen att hitta fler framtida domare.

Under de senaste två åren har Västmanlands Fotbollförbund haft allt fler deltagare på distriktsdomarutbildningen.

En positiv trend där det dock fortsatt är fler killar än tjejer som utbildar sig.

– Vi vill att det ska vara självklart både för tjejer och killar att döma, säger Angelo Soto Gallardo, domarcoach och medlem i Västmanlands Fotbollförbunds domarkommitté, i ett pressmeddelande.

Han agerade för att göra något åt snedfördelningen.

– Jag kontaktade RF-SISU Västmanland och hörde om vi tillsammans kunde starta en satsning riktad specifikt mot tjejer. När jag pratar med tjejer som dömer på föreningsnivå så kommer det fram att det finns en rädsla att ta nästa steg. Det vill vi förändra, säger han.

Tack vare aktiva handlingar, information och engagemang är nio tjejer anmälda till nästa domarutbildning, som genomförs kommande lördag 7 mars. En av dem är Hevrist Faisal, som själv aldrig har spelat fotboll.

– Trots att jag inte har spelat organiserat i någon förening har fotbollen alltid varit en stor del av min uppväxt och mitt intresse. Jag tror att jag kommer bidra med lite andra perspektiv än de som har spelat själva och ser det här som en möjlighet att utvecklas på ett personligt plan, säger hon.

Hevrist Faisal tror att förebilder och information är viktiga delar för att nå ut bredare med satsningen och få fler att våga ta chansen att utbilda sig. Frida Westerlund, som har varit domare på distriktsnivå i två år håller med.

– Jag tror att föreningarna måste bli ännu bättre på att uppmuntra sina aktiva att anmäla sig till en domarutbildning. Just på tjejsidan blir trupperna ganska tunna ju högre upp i åldrarna vi kommer, konstaterar Westerlund.

Satsningen pågår fram till 2022 och innehåller riktade aktiviteter för deltagarna som utbildningstillfällen, föreläsningar och stöttning. Vid slutet av år 2022 är målet att 30 nya tjejer vara distriktsdomare i Västmanland.

Powered by Labrador CMS