hoppas på mycket jubel i år. Sargonia Solaka och Clara Lostelius Vikman jublar efter ett av BK30:s mål i träningsmatchen mot IK Viljan (7–0) i tisdagens genrep inför seriestarten . Foto: Jim Ahlerup

Premiärextra – efterlängtad start av damettan

I eftermiddag är det äntligen seriepremiär för stans fotbollsdamer i division I norra svealand efter att seriestarten skjutits upp flera gånger. Västerås Tidning har tagit pulsen på tränarna i Västerås BK30 och IFK Västerås – två lag med två olika ambitioner.

Publicerad

BK30 vill slåss om seriesegern

Fyra med mersmak förra säsongen.I år spänner Västerås BK30 bågen ytterligare i damettan.Första värdemätaren: Avesta hemma på Ringvallen denna lördag.– Magkänslan är fantastiskt bra, säger BK-tränaren Markus Lindberg.

Det har varit många turer fram och tillbaka när damernas fotbollsetta ska kunna sparka igång.

Nu är det äntligen dags.

– Det är väl omkring tio dagar sedan det spikades. Till slut var det upp till länen att bedöma utifrån ett smittspridningsläge, säger Markus Lindberg.

Känslan att det drar igång nu?

– Det är fantastiskt med den premiärvecka vi får med först träningsmatch och sedan seriestart. Magkänslan är fantastisk bra och det syntes på tjejerna i går (läs: tisdag), de var euforiska över att äntligen få spela match.

Den försenade seriestarten innebär kortare sommarvilla – semester vecka 27 och 28 och träning vecka 29 – och spel ända in i november.

– Det känns ganska skönt att bara köra på. Hellre spela alla matcher än bara hälften som det blev i fjol, säger BK30-tränaren.

Ja, fjolårets nedbantade säsong kändes lite snöplig för många – inte minst för Västeråsklubben.

– Vi spelade elva matcher och torskade två, varav en i första omgången mot Täby när vi inte riktigt var där än. Så det kändes lite surt.

BK30 slutade till sist fyra i den rumphuggna serien.

Nu blir det full serie med dubbelmöten.

– Det är verkligen till vår fördel.

Ambitionen?

– Vi ska vara med och slåss om kvalplatsen till Elitettan, det har varit ambitionen sedan jag kom till förra säsongen.

För att lyckas med det är det serieseger som gäller.

– Det är ju lite tufft, normalt brukar man gå upp direkt när man vinner en serie. Men så är det inte.

Nedflyttade Sandviken får enligt Markus Lindberg bära ett visst favoritskap.

– Kommer man från Elitettan så blir det automatiskt så. Sen vet jag inte hur de värvat och vilken trupp de behållit.

På BK:s minuskonto står bland annat tvillingduon Ella och Hanna Gunnarsson (till Elitettanklubben Uppsala).

– Tråkigt såklart, men helt rätt läge för dom att gå vidare i sina karriärer.

På pluskontot finns bland andra nygamla Ina Burström.

– I Ina har vi säkrat upp med en målskytt för det vi har tappat. Hon spelade här för ett tag sedan och har gjort en hel del mål de senaste säsongerna.

Dessutom är en kvintett uppflyttad från F19-laget.

Vad säger du om truppen i stort?

– Vi har en bra mix. Jag kommer att få angenäma problem med att ta ut en startelva, det är oerhört tajt om platserna. Det är dessutom olika egenskaper på spelarna, så vi kan ändra utifrån hur motståndet ser ut. Det ger en styrka, säger Markus Lindberg.

IFK Västerås siktar på en mittenplacering

IFK Västerås fotbollsdamer räddade division 1-kontraktet precis i slutet av förra säsongen.I år är målsättningen en mittenplacering.– Det känns inte orimligt, säger tränaren Kristian Mangs.

BK-tränaren Markus Lindberg spänner bågen inför årets fulla säsong. ”Vi ska vara med och slåss om seriesegern”. Foto: Jim Ahlerup
Kristian Mangs och hans IFK Västerås siktar på en mittenplacering i damettan. Här bild från den enda träningsmatchen inför lördagens seriepremiär, 3–3-matchen mot Enköping i tisdags. Foto: Lars Stegnell och Lasse Hagman

Med endast en träningsmatch (3–3 mot div 2-laget Enköping i tisdags) i benen kliver de blå-vitrandiga in på Iver Arena på lördag för seriepremiären i division 1 norra svealand mot nykomlingen Selånger.

– Vi har noll koll på dom eftersom det inte har varit några matcher och Selånger dessutom är nya i serien. Vi får ta det för vad det är, säger Kristian Mangs.

Han säger att trots att IFK-truppen är något mindre än optimalt – ”hade väl önskat tre, fyra spelare till” – så finns det gott om kvalitet i laget.

– Även om vi har en liten trupp så har vi kvalitetsmässigt väldigt bra spelare och vi känns även fysiskt starka.

Hur har det varit den här tiden utan träningsmatcher och ovissheten när serien skulle starta?

– Ja, vi har tränat och tränat… Det är klart att det varit tufft och tagit hårt på alla med lite motivationsbrist, vi var nästan förberedda på att det bara skulle bli spel i höst. Men nu blir det en dubbelserie som avslutas 7 november och jag tycker det är hur bra som helst, säger Kristian Mangs.

Vad gav genrepet mot Enköping?

– Tjejerna gjorde det bra. Vi ledde tre gånger, men Enköping krigade på. Vi tar med oss att vi gjorde tre mål och vet att det var första gången på evigheter som vi spelade match. Vi jobbar dessutom med lite nya grejer som tar lite tid att sätta.

Hur förberedda är ni för säsongen?

– Vi är väl ärligt talat inte riktigt där än. Vi har spelare som fortfarande är på väg tillbaka efter skador och inte varit igång på länge.

Förra säsongen räddade IFK Västerås sig kvar som nykomlingar i ettan i sista omgången.

Målsättningen i år?

– Vi har pratat om en mittenplacering och det är inga orimliga saker. Jag ser de möjligheterna ändå som goda. Vi har ju också en division 1-säsong med oss in i årets. Vi har ingenting att förlora och gör vi bara vårt bästa tror jag att det blir bra i slutändan, avslutar Kristian Mangs.

Premiäromgången, div 1 norra svealand

5 juni:

Västerås BK30–Avesta, Ringvallen 15.00

IFK Västerås–Selånger, Iver Arena 15.00

Gamla Upsala–Gefle

Skutskär–Sandviken

Vaksala–Täby

Kvarnsveden–Rimbo

Powered by Labrador CMS