Foto: Jonas Edberg

Ny regional idrottsplan föreslås för länet: "Ännu viktigare roll i framtiden"

Region Västmanland har tillsammans med RF-SISU Västmanland arbetat fram ett förslag till regional idrottsplan för Västmanlands län. Planen har tagits fram genom dialog med företrädare för länets kommuner, regionen och idrottsrörelsen. Förslaget skickas nu ut på remiss under perioden maj-augusti 2021.

Publicerad

– Region Västmanland anser att idrotten är viktig. Därför har vi som en av de första regionerna i landet beslutat om att ta fram en regional idrottsplan. Utöver att idrotten har ett egenvärde är den viktig för en förbättrad hälsa och att man mår bra både fysiskt och psykiskt. Det är vår förhoppning att idrotten i Västmanland får en ännu viktigare roll i framtiden, säger Agne Furingsten, regionråd (L) och ansvarig för kultur- och idrottsfrågor i Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår nytt krisstöd till idrotten

Den regionala idrottsplanen är en övergripande och långsiktig plan som syftar till att ge stöd och vägledning för Region Västmanlands arbete med idrottsverksamhet. Planen ska även vara en stöttepelare för kommunernas arbete med idrott samt skapa samverkan mellan de olika kommunerna i länet gällande idrott. Slutligen ska regionens arbete med idrottsverksamheten ses som en naturlig del av regionens folkhälsoarbete. Planen bygger på den regionala utvecklingsstrategins målområden.

– Vi är glada över att ha fått förtroende och uppdraget av Region Västmanland att leda och driva arbetet med att ta fram den regionala idrottsplanen, säger Kristin Pleick, distriktsidrottschef vid RF-SISU Västmanland.

Den regionala idrottsplanen skickas ut på remiss till länets kommuner samt specialidrottsdistrikt i början av maj och under hösten kommer politiskt beslut kring planen att tas i kultur- och folkbildningsnämnden inom Region Västmanland. Tanken att planen ska träda i kraft 2022 och ska gälla fram till 2030.

– Vi har ett gott och nära samarbete med RF-SISU Västmanland. Det har fördjupats under processen med att ta fram Västmanlands första regionala idrottsplan. RF-SISU Västmanland har goda relationer till såväl den västmanländska idrottsrörelsen som kommunernas fritidsförvaltningar, som är en förutsättning för ett gott slutresultat, säger Lena Karlström, kulturchef vid Region Västmanland.

Powered by Labrador CMS