SM-framgångar – och SM-slut. Filippa Sterling (t v) slog till med ett överraskande silver på SM, Elvira Mörtstrand (mitten) gjorde så bra ifrån sig att hon nu får hoppa i den blågula dressen på junior-NM och Linus Kanth tog ett snyggt avsked av 13 års SM-tävlande med att nå tre finaler. Foto: VSS

Lyckat SM för VSS: ”Måste vara jättenöjda”

Västerås Simsällskap kom hem från SM-tävlingarna i Eskilstuna med många utropstecken. Två landslagsuttagningar, en sjätteplats i medaljligan och en snygg punkt för en 13-årig SM-karriär. – Vi måste vara jättenöjda, säger huvudtränaren Leo Sandberg.

  • Publicerad 14:18, 18 nov 2019

Redan innan SM/JSM stod det klart att medaljskörden sannolikt skulle bli något lägre än de två senaste, succéfyllda mästarkapen. Detta då både Hannah Brunzell – som börjat studera och simma på college utanför Chicago i USA – och landslagssimmaren Gustaf Dahlman saknades i VSS-truppen.

– De är inga simmare man ersätter så enkelt. Men jag är minst lika nöjd med det här SM:et som de två senaste. Här såg vi en högre andel procent personliga rekord och många positiva simningar, säger Leo Sandberg.

VSS Edith Jernstedt infriade alla högt ställda förväntningar och blev Västerås SM-drottning med tre guld. Framgångar som gjorde att hon togs ut i den svenska truppen till EM i Glasgow i början på december, 17-åringens första internationella seniormästerskap. Foto: Leo Sandberg/VSS

Edith har förmågan att höja sig när det verkligen gäller och oftast vara ganska opåverkad av vem som ligger på banan bredvid

En som infriade alla högt ställda förväntningar var Edith Jernstedt.

17-åringen simmade hem tre guld och totalt fem medaljer på seniorsidan och gjorde ingen besviken.

– Hon satte personliga rekord på alla distanser hon ställde upp i förutom avslutande 400 medley (som hon dock vann). Det säger mycket om hennes karaktär, berömmer Leo Sandberg.

Framgångarna i SM-bassängen gjorde att Jernstedt av bara farten blev uttagen i den svenska landslagstrupp som åker till EM i Glasgow i början på december. Det blir hennes första internationella seniormästerskap.

– Det kändes skönt, det har varit ett av målen den här säsongen. Nu får hon ta steget från en framgångsrika juniorkarriär internationellt direkt in på seniornivå.

Känns tiden mogen för det?

– Det tycker jag. Edith har förmågan att höja sig när det verkligen gäller och oftast vara ganska opåverkad av vem som ligger på banan bredvid. Det är klart att nivån på EM nu blir betydligt tuffare än vad hon varit van vid, men hon visade vid sin Världscupsdebut i Berlin i oktober att hon inte blir skärrad av större sammanhang.

Programmet på EM blir inte lika mastigt som på SM.

– 100 och 200 fjäril blir det i alla fall, vi ska kika igenom programmet lite mer hur det ser ut.

VSS fick ytterligare en blågul simmare efter framgångarna i Eskilstuna. 16-åriga Elvira Mörtstrand blev uttagen till nordiska juniormästerskapet i Torshavn 29 november– 1 december, det blir hennes första landslagsuppdrag.

– Det hade vi räknat med. Hon har nått en ny nivå och flyttat fram positionerna och blev bland annat fin femma på 400 frisim. Elvira är en tjej jag tror mycket på inför framtiden.

En annan som gladde positivt under SM var Filippa Sterling, för övrigt klasskompis med Edith Jernstedt på Widénska gymnasiet.

Hon överraskade med att ta SM-silver på 200 m bröst.

– Ja, det var väl kanske ingen medalj som vi på förhand hade pratat om och räknat med. Men hon har varit och nosat på den här nivån tidigare. Det här var jättekul verkligen.

VSS-tränaren gladdes även över bronspengen på lagkappen över 4x100 medley (Viktoria Åberg, Filippa Sterling, Edith Jernstedt, Elvira Mörtstrand).

– Laget simmade snabbare i år än när de blev tvåa förra året, då dessutom med Hannah Brunzell i laget. Det säger mycket om utvecklingen på dessa fyra.

En som tog farväl av SM-tävlandet i och med detta mästerskap var VSS-veteranen Linus Kanth – om man nu kan titulera en 28-åring på det viset. Kanth satte hur som helst en snygg punkt på en lång SM-karriär.

– Han har tävlat i senior-SM-sammanhang sedan 2006, det har blivit en massa medaljer genom åren. Jag är jätteglad att Linus nu fick avsluta så bra med tre finalplatser, ett pers och en fjärdeplats (100 medley) som bäst, säger Leo Sandberg.

Vad ska han göra nu?

– Nu kommer han att synas i simhallen med shorts, t-shirt och en klocka i handen. Han har redan provat på tränarbiten lite och det känns såklart bra att få behålla honom, det finns mycket kunskap och erfarenhet där.

VSS blev sexa i medaljligan

Här är de sex medaljerna som VSS plockade hem under senior-SM och som placerade klubben på just en sjätteplats i medaljligan.

Guld: Edith Jernstedt 200 m fjäril, 200 m medley och 400 m medley.

Silver: Filippa Sterling 200 m bröst, Edith Jernstedt 100 m fjäril

Brons: 4x100m medley (Viktoria Åberg, Filippa Sterling, Edith Jernstedt, Elvira Mörtstrand)

På JSM blev det sju medaljer:

Guld: Edith Jernstedt: 100 fjäril, 200 fjäril, 200 medley och 400 medley

Silver: Filippa Sterling 200 bröst, 4x200 fritt (Jernstedt, Mörtstrand, Felicia Rogell, Malin Eklund), 4x100 medley (Åberg, Sterling, Jernstedt, Mörtstrand)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING