Glädjande med stortävling på hemmabana. Västerås GK-spelarna Sofia Ljungqvist och Annelie Sjöholm är laddade och ser fram emot den andra upplagan av Europatävlingen Anna Nordqvist Västerås Open, som inleds på torsdag. Foto: Jonas Bergkvist

”Klart det vore en dröm att få vinna på hemmabanan”

Stor golffest i Västerås nästa vecka när 128 spelare från 23 länder kommer till Bjärby och Västerås Golfklubb. Två av dessa ser extra mycket fram emot Anna Nordqvist Västerås Open, hemmaspelarna Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist. – Det är klart man drömmer om att få vinna på hemmabanan, säger Sjöholm, som fått sitt internationella genombrott i år.

  • Publicerad 09:15, 3 aug 2019

Kommande torsdag–lördag, 8–10 augusti, kommer golfvärlden åter tillbaka till Västerås för den andra upplagan av Anna Nordqvist Västerås Open som ingår på Ladies European Tour Access Series (Letas) och Swedish Golf Tour.

Premiären blev lyckad med ett starkt startfält och många åskådare på plats som följde spelet.

Då som nu har arrangörsklubben VGK två spelare med i startfältet – Sofia Ljungqvist och Annelie Sjöholm.

De två har vitt skilda säsonger bakom sig. Den mer rutinerade Ljungqvist – som blev proffs redan för tio år sedan och har flera säsonger bakom sig på Letas-touren – har haft det kämpigt.

– Jag känner att jag inte har spelat tillräckligt bra, inte kunnat hålla mitt spel i tyglarna riktigt. Jag bestämde mig tidigt för att strunta i Letas i år och satsa på svenska touren. Och sedan sikta in mig på kvalet till Europatouren i Marocko i höst istället, säger 29-åringen.

Annelie Sjöholm genrepar med en Letas-tävling i Tjeckien denna helg (slutade på delad 11:e plats) inför Västerås Open som startar på torsdag. ”Det hade varit skönt att känna att spelet är på plats och sedan hoppas att det håller i sig till nästa vecka”, säger hon. Foto: Jonas Bergkvist

Fem år yngre Annelie ”Annie” Sjöholm däremot har en fantastisk säsong – hennes första hela som professionell – bakom sig. Hon har fått sitt internationella genombrott i år och är just nu bäst av samtliga svenskor på rankingen på Letas, som är undertour till Europatouren, med sin 19:e plats.

– De fem första får ett kort till Europatouren nästa år, det är givetvis säsongens stora mål. Men då behöver man ett par topplaceringar, säger Sjöholm.

Hon har redan haft flera, med andraplatsen i Schweiz som absoluta topp.

– Då förlorade jag i särspel, det var lite surt.

Förhoppningsvis kan Annelie Sjöholm toppa det kommande helg.

– Jag vet att jag kan prestera. Och det är alltid en dröm att vinna på hemmabanan såklart, det vore jättecoolt. Topp tio är målet, säger hon.

Samtidigt ingår flera ingredienser på en hemmatävling än på andra.

– Det är nervöst att spela inför familj och vänner, men samtidigt väldigt kul. Det var många som var ute och hejade i fjol och jag fick knappt vara i fred när jag skulle gå till uppvärmningen. Men det blir vad man gör det till, det gäller att ha rätt attityd och få det till något positivt. Det är bra träning inför framtiden att lära sig spela bra inför mycket folk, säger 23-åringen.

Sofia Ljungqvist har haft en något motig säsong hittills men hoppas det lossnar på hemmaplan. Foto: Jonas Bergkvist

Sofia Ljungqvist:

– Det är klart att det är en fördel att vara hemmaspelare och känna till banan och lutningarna. Men det är inte alltid det hjälper ändå, jag hamnade i problem några gånger under förra året. Men det är verkligen kul att vi har en så stor tävling på hemmaplan och jag hoppas att det kommer mycket folk och att alla tjejer i startfältet kan känna att ”åh, de är här för att kolla på just oss”.

Västerås Open har fått ett riktigt affischnamn då en av svensk damgolf största, femfaldiga Solheim Cup-spelaren Catrin Nilsmark, 51, bestämt sig för att göra comeback med sikte på USA-touren som senior.

– Det är klart det vore kul att lottas ihop med Nilsmark, säger VGK-tjejerna. Jättekul att hon kommer, ju fler som intresserar sig för tävlingen och att det blir lite snack runt den desto bättre.

Arrangören Västerås GK fick mycket beröm för tävlingen ifjol, och förberedelserna tillsammans med klubbens alla medlemmar som ställer upp under tävlingen har pågått länge.

Nu är det snart dags.

– Vi hoppas på en lika lyckad golf- och publikfest som förra året. Startfältet är inte sämre än förra året, snarare tvärtom, säger Mats Bengtsson i VGK:s tävlingsgrupp.

Ytterligare tre länsspelare finns med i Västerås Open, Skerikes Sandra Abrahamson, Frösåkers Hanna Åhlander samt Salas Isabelle Johansson.

Första bollen går ut omkring klockan 8.00 på torsdag. Finalvarvet spelas två dagar senare under lördagen.

Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist framför klubbhuset på VGK. Foto: Jonas Bergkvist

Anna Nordqvist Västerås Open i siffror

2:a upplagan

128 deltagare

23 nationer representerat

18 av de topp 25-rankade på Letas order of merit kommer

35 000 euro i prispengar

5 västmanländska spelare till start

1 spektakulär tävlingscomeback, Catrin Nilsmark

23-åriga fransyskan Emie Peronnin vann premiärupplagan av Anna Nordqvist Västerås Open. Hon finns med även i årets upplaga för att försvara sin titel.. Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING