BK Rapid-boxaren Elin Cederroos är en av åtta svenska idrottare som har nominerats till Jerringpriset. Vinnaren utses på Idrottsgalan på måndag, där västeråsaren medverkar med Kristin Kaspersen (till höger) som sedvanlig ciceron. Foto: Stephanie Trapp och Idrottsgalan

Jerringprisnominerad – nu väntar Idrottsgalan för Elin Cederroos: ”En ära”

På måndag hålls den tv-sända Idrottsgalan i Stockholm. En av alla inbjuda idrottsstjärnor på plats som ska hyllas är Västerås dubbla boxningsvärldsmästare Elin Cederroos. – En otrolig ära att vara nominerad och jätteroligt att vara med på galan, säger Jerringpriskandidaten till Västerås Tidning.

Publicerad

En otrolig kvalitetsstämpel att få vara nominerad. Jag tycker verkligen att min prestation förtjänar det

För ganska precis ett år sedan skrev Elin Cederroos svensk boxningshistoria när hon blev dubbel världsmästare genom att ta hem IBF- och WBA-bältena i supermellanvikt efter en gastkramning mot favoriten och hemmaboxaren Alicia Napoleon-Espinosa i Atlantic City. Hon blev därmed den första svenska boxaren någonsin att inneha två av de fyra tyngsta mästarbältena samtidigt.

Strax före jul när de svenska prestationerna för idrottsåret 2020 skulle summeras kom nästa tunga utmärkelse – BK Rapid-boxaren var en av totalt åtta svenska stjärnor som nominerats till Radiosportens prestigefyllda Jerringpris, där svenska folket agerar jury (läs mer om hur röstningen går till i faktarutan nertill).

– En otrolig kvalitetsstämpel att få vara nominerad. Jag tycker verkligen att min prestation förtjänar det. Man vill ju alltid få ut något mer av det man åstadkommit och det här är en bra öppning att nå ut till svenska folket och kunna inspirera ännu fler och visa vad jag gjort, säger Elin Cederroos till Västerås Tidning.

Elin Cederroos segerjubel direkt efter triumfen i titelfajten mot hemmafavoriten Alicia Napoleon Espinosa på en gala i Atlantic City för ganska exakt ett år sedan. Foto: Stephanie Trapp/Showtime

På lördag fyller hon 36 år. Hon firar det med att två dagar senare vara en av de inbjudna idrottarna till Idrottsgalan, i år i ett annorlunda och betydligt mindre format som flyttas till Annexet intill Globen på grund av pandemin.

– Jag trodde det skulle bli enbart en digital gala, men jag fick ett samtal från arrangören i början av veckan om att de bjuder in alla nominerade för middag och underhållning. Vi kommer att göra ett covidtest på plats innan vi går in.

Med sig vid galabordet har hon sin man Jonas.

– De sa att jag gärna får ta med mig en gäst för annars skulle jag få sitta själv vid bordet eftersom de dukar så glest som möjligt nu.

Hur känns det att få gå på Idrottsgalan?

– Jätteroligt såklart. Att vara på plats gör allt lite mer verkligt när man får se sin nomineringsfilm och så. Sedan blir det kul att få träffa några andra idrottare också, men vi får väl se hur många som tackar ja och kommer.

Du är i fint sällskap med bland andra Duplantis, Zlatan och Linn Svahn bland de andra Jerringkandidaterna?

– Ja, verkligen. En ära.

Nu är det ganska precis ett år sedan du gick en match senast, hur är formen?

– Jag skulle säga att den är bättre än nånsin. Jag har verkligen tagit tillvara på 2020 och kunnat ligga kvar längre i grundträning och bygga upp och fokusera på att utvecklas både fysiskt och som boxare. Det som inte går att få när det inte är några fajter är ju matcherfarenhet.

Var det aktuellt att få till någon match under 2020?

– Vi har kollat på möjligheten, men det har varit alldeles för få galor. Sedan blir det ju lite krångligare när det handlar om en titelmatch.

Under normala omständigheter måste titlarna försvaras inom en viss tid. Så är inte fallet nu i pandemitider.

– Nej, det är inget datum alls satt.

Amerikanskan Franchón Crews-Dezurn är den som innehar de övriga två tunga bältena WBC och WBO supermellanviktsklassen.

Elin Cederroos är säker på att det kommer att bli en storfajt mästarna emellan om att bli ”undisputed champion” som innehavare av samtliga fyra bälten – frågan är bara när.

– Vi har en kommunikation i alla fall. Men det är ju så mycket som är oklart just nu och vi vill få till det på bästa möjliga sätt när det väl blir av. Jag försvarar helst först mina nuvarande bälten för att bygga på mig ännu mer erfarenhet.

Men allra först en galakväll i Stockholm alltså.

Den 22:a upplagan av Idrottsgalan direktsänds i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio på måndag 18 januari med start klockan 20.00.

Vinnaren röstas fram av det svenska folket.

Det finns flera sätt att rösta på sin kandidat till Jerringpriset som instiftades 1979 till minne av den legendariske Sveriges Radio-medarbetaren Sven Jerring.

Antingen gratis här på Radiosportens hemsida eller via SVT:s Duo-app eller också ringa telefonnumret (samtalet kostar 9,90 kronor) som står efter de åtta kandidaterna och då samtidigt skänka 9,20 kronor till Radiohjälpen:

Elin Cederroos, boxning 099-906 01

Armand Duplantis, friidrott 099-906 02

Björn Goop, trav 099-906 03

Henrik Harlaut, freeskiing 099-906 04

Lag Hasselborg, curling 099-906 05

Victor Hedman, ishockey 099-906 06

Zlatan Ibrahimovic, fotboll 099-906 07

Linn Svahn, skidor 099-906 08

Omröstningen stoppas klockan 12.00 på galadagen 18 januari när webbröstningen avslutas och de övriga röstningsverktygen förbereds inför Galan. Röstningen återstartar sedan när Idrottsgalan startat klockan 20.00 och avslutas när vinnaren utropas cirka klockan 22.30.

Under Idrottsgalan är det möjligt att rösta via telefon och SVT:s Duo-app.

Powered by Labrador CMS