Karl Setthammar lägger all kraft bakom sin stöt i P12 kula. Det räckte till slut till en fin fjärde plats för VFK-aren som även löpte 60 meter under dagen. Foto: VFK

Inlagda Gurkspelen – den stora friidrottsfesten som lockade fler än på många år

Stor friidrottsfest i Westinghouse Arena den gångna helgen. Sammanlagt mer än 2 000 starter över två intensiva tävlingsdagar av Inlagda Gurkspelen. – Så många har vi inte haft på flera år, säger Västerås Friidrotts huvudtränare Håkan Setthammar.

Publicerad

Inlagda Gurkspelen – för övrigt det roligaste tävlingsnamnet i Friidrottssverige, sa höjdhoppslegendaren Stefan Holm till Västerås Tidning när han var här med sin son Melwin för två år sedan – var som vanligt uppdelad över två dagar.

De yngsta, 8–13 år, invaderade hallen på lördagen.

På söndagen var det de äldre, från 14 år upp till seniorer.

Totalt sett lockade tävlingshelgen närmare 800 deltagare som tillsammans stod för 2 045 starter i alla olika grenar.

Ett jättearrangemang att sy ihop givetvis, men så finns det också en hel del rutin innanför friidrottshallens väggar.

Huvudtränaren Håkan Setthammar sammanfattar den intensiva helgen.

– Det har flutit på riktigt bra trots att Henke (Astfors, kanslichefen) är pappaledig.

Det gjorde att de fick kalla in en rutinerad och minst sagt erfaren kraft som tävlingsledare, förre klubbchefen Per Tunander.

– Skönt och tryggt att få in så mycket rutin, säger Setthammar med ett leende.

Han understryker att tävlingen inte är genomförbar utan klubbens alla ideella krafter.

– Vi var uppåt 150 funktionärer som bidrog från lördag morgon till sista starten runt 20.00 söndag kväll, säger Setthammar.

Om det var tävlingsdebut för en del av de yngre under lördagen så var det säsongsdebut för många av de äldre på söndagen.

Där fanns det många glädjeämnen, om man fokuserar på de som tävlade i den blågula hemmadressen.

En häftig duell utspelade sig på damsidan mellan träningskompisarna Elsa Wallenius och Moa Rothman på 3000 meter.

De har båda varit på läger i Sydafrika under några veckor och var oskiljaktiga även här – inte ens målkameran kunde skilja dem åt. De är nu båda innehavare av klubbrekordet 9.49,46, en tid som även räckte att kvala in till inomhus-SM i Växjö 22-23 februari.

– En av helgens höjdare, det var ett häftigt upplopp där ingen ville ge sig.

En annan hemmaduell var den mellan Jennifer Andersson och Anna Götberg i F19 viktkastning, där endast två cm skiljde dem åt. 15,88 för Andersson och 15,86 för Götberg innebär att de också är klara för ISM.

På herrsidan fann det också gott om fina resultat.

– Vi hade bland anat två killar över sju meter i längdhopp, vilket var väldigt glädjande.

VFK:s Patric Hjort nådde längst i den interna kampen med 7,16 mot klubbkompisen Rickard Willmans 7,01.

– Det kan bli en rolig längdhoppsvinter, jag tror att någon av dem kan hoppa uppemot 7,50, siar Setthammar.

Även medeldistansaren Efrem Brhanesom vid fjolårets inomhus-SM blev sensationell silverman på 800 meter bakom EM-tvåan Andreas Kramer – visade att formen är på plats. Brhane har laddat upp inför inomhussäsongen med ett träningsläger i Etiopien och presterade ett mäktigt avslutningsvarv i 800-metersloppet i Westinghouse Arena (1.53,06 sluttid) som lovar gott inför Växjö.

– Det var riktigt vasst. Han styrde loppet helt på egen hand.

På den längsta distansen 3000 meter persade Hassan Abdiqadir och kvalade med 8.42,79 och enkel seger in till ISM.

På den kortaste, 60 meter, var Lukas Nordén redan inkvalad med sina 7,06 förra helgen. Nu vann han på 7,17.

Det var flera VFK-are som i de yngre klasserna visade att de är på gång mot mästerskapen i februari och mars (JSM sista helgen i februari i Göteborg och USM första helgen i mars i Örebro).

Setthammar kommenterar:

Lukas Ulegård, 03, slog sitt pers på 200 m med över en sekund till 23,84 trots två lopp i kroppen från stafetten tidigare under dagen.

Viktor Rahm, 05, persade med tio cm i stav, då han flög högt över 3,78 m. Han jagar nu närmast klubbrekordet i P15 på 3,82 m.

Bella Wiklund, 03, bombade ut kast på över 17 m i F17 viktkastning, och det längsta på 17,45 m betydde också personligt rekord.

Henrik Silva-Skoog, 04, bättrade på sitt nysatta pers i längd till 6,28 m.

Elvira Jonsson, 03, hoppade 1,64 m i höjd i F17.

Starten går för ett av 60-metersloppen i P11-klassen. Närmast hemmalöparen Wilmer Åkerlund som tog sig till finalloppet och dessutom hann med att delta i höjd, längd och kula med framgång. Foto: VFK
Ethan Lindström nådde 1,40 meter i höjdhoppet i P12-klassen. Det gjorde att han endast hade en Gävlehoppare före sig i resultatlistan. Foto: VFK
Embla Allard, F8, tävlade i den yngsta åldersklassen. Hon passade på att medverka i flera grenar som kula och längd och här är hon i full fart på väg att avverka 400 meter. Foto: VFK
Astrid Wallenius i täten på 800-metersloppet, F12. Efter en tät upploppsstrid med en Gefle IF-löpare fick hemmahoppet ge sig med några futtiga hundradelar. Foto: VFK
Powered by Labrador CMS