Far och son Holm på plats i Västerås. Stefan tränar sin 13-åriga son Melwin, en av världens bästa i sin åldersklass. Melwin visade klassen och hoppade enkelt hem segern i Westinghouse Inlagda Gurkspelen Foto: Jonas Bergkvist×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

Stefan Holms son vann i stor stil i Västerås – med pappa som coach på läktaren

Finfrämmande i Västerås på söndagseftermiddagen. OS-mästaren Stefan Holm, 41, fanns på plats för att coacha fram sin son – supertalangen Melwin – när Westinghouse Inlagda Gurkspelen avgjordes i friidrottshallen. – Trevligt att vara tillbaka i staden där jag tog mittt sista SM-guld, säger höjdhoppsprofilen.

Publicerad

Det är i år tio år sedan Stefan Holm slutade sin framgångsrika karriär som en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna.

Det är också tio år sedan han var i Västerås senast.

Det hade tabellbitaren Stefan Holm givetvis omgående svar på när frågan kom upp om han tävlat i Västerås.

– Det var 2008. SM på Arosvallen, mitt sista SM-guld. Jag och Linus Thörnblad hade en tuff duell. Jag vann på 2,32.

Med andra ord också en av Stefan Holms sista tävlingar, i september samma år var det färdighoppat.

Men en ny karriär har tagit fart, den som tränare.

Stefan Holm hade en intensiv söndag i Westinghouse Arena i Västerås.

– Jag har fem stycken som jag tränar som är här och tävlar idag. Ja, och så Melwin också då förstås, säger Holm när Västerås Tidning får en pratstund med honom.

Sonen Melwin Lycke Holm föddes bara några månader efter pappans OS-guld i Aten 2004.

I dag är han 13 år – och utvecklingen har gått i en rasande fart det senaste året.

– Ja, det har verkligen gått hisnande fort den senaste tiden, säger Stefan.

En månad före jul sedan klämde Melwin i med ett superhopp på 1,97 meter och höjde därmed sitt personliga rekord med åtta centimeter.

För övrigt 22 centimeter mer än vad pappa Stefan hoppade i samma ålder.

– Han är ju tidigt utvecklad, det är inget snack. Ungefär två år för mig, säger Stefan Holm.

Vart ska det sluta?

– Svårt att säga givetvis. Det viktigaste är att han får fortsätta utvecklas. Han blir nog inte så jättemycket längre (1.80 m idag), ett par cm till kanske. Det är inte så jätteintressant hur högt han hoppar nu egentligen, det viktiga är att han fortsätter utvecklas efter 17–18 år – och det är ju min uppgift att se till, säger Stefan med ett leende.

Men viljan och talangen finns sannerligen. Melwin själv har målsättningen klar för denna säsong:

– Hoppa två meter i första hand. Sedan försöka hoppa 2.04, säger han till Västerås Tidning.

Den höjden skulle i sådana fall vara det högsta en hoppare i 14-årsklassen har hoppat i världen.

– Det finns inga officiella rekordlistor i de lägre åldrarna, men det skulle vara inofficiellt världsrekord i sådana fall, säger Stefan.

I dag blev det ytterligare en seger till den redan digra meritlistan. När Götas Ungdomsspel i Våxnäshallen i Karlstad i helgen fick skjutas upp på grund av risk för takras, blev det ändrade planer för ”Holmarna”.

– Då anmälde vi oss direkt till Inlagda Gurkspelen. För övrigt det roligaste tävlingsnamnet i Friidrottssverige tycker jag, säger Stefan Holm som tävlat i klassiska Gurkspelen utomhus vid flera tillfällen.

Melwin väntade ett bra tag med att gå in i tävlingen – när han väl gjorde det saxade han sig enkelt över de första höjderna. Men lite konkurrens fick han avVästerås Friidrotts Ludvig Jaasund som hängde med fint upp till 1,77 i P14-klassen. Sedan var Melwin Lycke Holm ensam kvar.

Men några nya rekordhöjder blev det inte idag för Kilshopparen. Jo förresten, tävlingsrekord för Inlagda Gurkspelen – det tidigare var på 1,78 för pojkar 14.

Nu lyder det på 1,90.

– Då har vi varsitt rekord i Västerås nu, konstaterade Stefan Holm vars 2,32 vid SM-triumfen på Arosvallen fortfarande är banrekord.

Powered by Labrador CMS