Målgången på 800 meter. Västerås FK:s Efrem Brhane (mitten) har precis spurtat förbi Umeås Robin Rohlén och säkrat ett överraskande SM-silver. Slagen endast av den svenska storstjärnan Andreas Kramer. Foto: VFK

Här tar Västeråsfriidrottaren ett sensationellt SM-silver på 800 meter

Nu har Västerås friidrottsklubbs Efrem Brhane slagit sig in på allvar i den svenska medeldistanseliten. Vid helgens inomhus-SM i Norrköping blev Brhane sensationellt tvåa, endast slagen av den svenske storstjärnan och EM-tvåan Andreas Kramer. – Det är stort, säger VFK:s tillträdande huvudtränare Håkan Setthammar.

Publicerad

Redan i somras fick 24-åringen som tävlar för Västerås FK sitt genombrott på den svenska friidrottsscenen när han sprang 3000 m hinder för första gången – och tog SM-brons direkt.

I försöken på 800 meter i helgen fick Efrem Brhane god draghjälp då han gick i samma heat som den stora svenska stjärnan på distansen, sommarens EM-tvåa Andreas Kramer.

Det ledde till att Brhane gick till final med näst bästa kvaltid på det nya personliga rekordet 1.52,26.

I finalen skruvades tempot upp efter de första två varven. I sista kurvan gick VFK-aren i första hand en kamp om bronsplatsen, men in på det korta upploppet så gick han även efter en stark spurt ikapp och förbi Umeås Robin Rohlén och tog till slut silvret med sju hundradelars marginal. Tiden 1.52,86, var 1,5 sekund bakom segrande Kramer som tog sitt fjärde raka SM-guld på distansen.

Brhane har därmed med eftertryck visat att han lyfte sig ännu en nivå och nu befinner sig i den absoluta Sverigeeliten på medeldistans.

Håkan Setthammar, som tillträder som Västerås friidrottsklubbs nya huvudtränare 1 mars, var på plats under SM-tävlingarna.

Han imponerades över Efrem Brahes framfart.

– Han har ju visat tidigare hur slipad han är på lite längre distanser. Här på 800 meter krävs det helt andra kvaliteter, men han visade att han besitter dem också. Jätteroligt verkligen, framför allt med tanke på att Efrem bara blir slagen av en av världens just nu bästa 800-meterslöpare, säger Setthammar.

Det var som sagt efter en rafflande avslutning som ledde fram till Brhanes silver – och det blev spännande även efter målgång.

– Det var ett lopp med mycket stök och bök och det blev en nervös väntan på det officiella resultatet om någon skulle diskas, berättar Håkan Setthammar.

Så blev inte fallet.

Hur stort är det här för klubben?

– Det var länge sedan vi tog en SM-medalj på seniornivå på en sådan här distans så det känns superkul, säger Håkan Setthammar.

Västerås FK tog ytterligare en medalj under SM-helgen – av det lite mer väntade slaget. Pålitliga medaljhopperskan Malin Marmbrandt tog brons i tresteget efter ett hopp på 13,13 m – endast två centimeter från det personliga rekordet och tre från en silverpeng.

”Dessvärre” för Marmbrandt persade två andra hoppare rejält. Guldtejen Maja Åskag från Råby-Rekarne med över en halvmeter efter 13.25 i sista hoppet – och även Emelie Nyman Wänseth, Östersund, till 13,16.

– Bra insats av Malin. Hon hade dessutom flera längre övertrampshopp. Det var väldigt hög kvalitet och bra bredd på trestegsfinalen, kommenterar Håkan Setthammar.

I längdhoppet räckte Marmbrandts 6,18 till en femteplats, tio cm från en bronspeng.

Övriga VFK-insatser under SM-helgen såg ut så här:

Anna Götberg nådde inte riktigt upp till sin egen högstanivå i damernas vikt. Ändå fin sexa efter ett längsta kast på 16,64.

Johannes Nilsson persade med ett kast på 15,02 i herrarnas motsvarighet och slutade sjua.

Rickard Willman blev 12:a i längdgropen efter ett bästahopp på 6.94 och en 12:e plats.

Bronstjej. Västerås friidrottsklubbs Malin Marmbrandt tog brons på inne-SM efter ett hopp som snuddade vid hennes personbästa. Foto: Västerås Tidning/Arkiv
Powered by Labrador CMS