Västeråsaren Martin Enlund är precis på väg att korsa mållinjen och vinna guldet i crosskart under SM-veckan i Sundsvall. Foto: SVT

Här tar 17-årige västeråsaren guld i sin debut på SM-veckan

Yngst i finalfältet och debut på SM-veckan. Med för att se och lära? Glöm det. 17-årige Västeråskillen Martin Enlund snuvade alla och lämnade Sundsvall med ett färskt SM-guld. – Jag visste att farten var bra, säger svenska mästaren i crosskart Xtreme.

  • Publicerad 09:30, 4 feb 2019

SM-veckan i Sundsvall avslutades i går och det tioårsjubilerande arrangemanget har firats på flera sätt under veckan.

En som firade lite extra var Västerås Motorsällskaps Martin Enlund.

Detta efter att något överraskande ha tagit hem SM-titeln i crosskart på Bergsåkers travbana där motordelen av SM-veckan avgjordes.

– Hela 2018 har varit bra så jag visste väl att jag borde vara med i toppen. Men det här känns jätteroligt och kul att visa en så bra körning just på SM.

Med tv-sändning och allt?

– Ja, precis, flinar Enlund, som blev segerintervjuad i SVT efter guldet.

Den förhållandevis nya grenen inom motorsporten växer stadigt i Sverige och crosskarten lockar utövare från andra motorsporter. Nu på SM fanns exempelvis rallycross-rävarna Urban Bergström och Mattias Ohlsson (svensk mästare i rallycross i Västerås 2016) med.

Men de fick se sig besegrade av den unge fartfantomen från Västerås Motorsällskap.

Martin Enlund var – tillsammans med en annan 17-åring – yngst av alla de 16 förarna som gjorde upp om SM-titeln i crosskartens värstingklass Xtreme.

Efter ett bra kval där han blev totalfyra efter bland annat en heatseger var han klar för semifinal.

Där fick Enlund till dagens bästa start – och vann sedan i imponerande stil och avancerade till final.

I finalen fick han välja en annan taktik efter en sämre start.

– Jag valde att ta jokern (det längre alternativspåret som alla förare måste ta en gång under varje heat) tidigt.

Det visade sig bli ett lyckodrag.

– Sen kunde jag köra utan någon trafik framför. Det var bara att gasa på.

Han plockade hela tiden in på ledande Jimmie Österberg, Team Westom, och när denne gick in i jokern på sista varvet kunde VMS-aren smita förbi och vinna relativt klart. Regerande svenska mästaren under 2018, Viktor Andersson, Bollnäs, blev trea.

Hade du koll på att du tog in på ledaren?

– Nej, jag såg inte honom. Men jag visste att farten var bra, det var den hela dagen, säger Enlund.

17-åringen (som fyller 18 i vår) går andra året på Edströmska gymnasiet i Västerås och har hållit på med crosskart i fyra år. Han började i den lägsta klassen och har jobbat sig uppåt och hann bland annat med att vinna ett nordeuropeiskt guld i 125-kubiksklassen 2017 innan han till förra säsongen gick upp i värstingklassen Xtreme.

Motorsporten är djupt rotad i familjen. Pappa Roger Enlund har bland annat kört rallycross-EM.

– Även om jag har lite dålig koll på allt han har gjort så tror jag inte att han har någon SM-titel vad jag vet, säger Martin med ett skratt.

Vad är tjusningen med crosskart?

– Det är fartkänslan framför allt. Accelerationen 0-100 km ligger på under tre sekunder.

I hemmaklubben Västerås MS är det alltfler som riktar in sig på crosskart – både unga och äldre medlemmar.

– Vi är väl runt 10-15 stycken som kör nu, i åldrarna 6 år till 50. Så det är verkligen för alla. Den stora fördelen är att det är mycket billigare att hålla på med än exempelvis rallycross.

Vad siktar du mot i år?

– SM-serien ska jag köra och sedan planerar vi även för att försöka delta i nordeuropeiska serien. Det här guldet gör det lite roligare att fortsätta satsa, säger Martin Enlund.

Högst upp på pallen. Martin Enlund vann före Jimmie Österberg, Team Westom, och 2018 års totala svenska mästare Viktor Andersson, Bollnäs. Foto: Privat

Enlund segerintervjuades under SVT:s direktsändning. Foto: SVT

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING