VSS-simmaren Hannah Brunzell gör i och med Europamästerskapet i Budapest sitt första internationella seniormästerskap på lång bana. Foto: VSS

Hannah Brunzell har inlett EM-äventyret i Budapest

I dag på tisdagsförmiddagen kastade sig Västeråssimmaren Hannah Brunzell i EM-bassängen i Budapest. Hon gjorde det på 100 meter bröst, den första av totalt tre individuella grenar som 20-åringen ställer upp i under sitt första långbane-EM som senior.

Publicerad

EM i simning i 50-metersbassäng inleddes redan i går i den ungerska huvudstaden.

Västerås Simsällskaps Hannah Brunzell tog sig dit tack vare goda resultat på favoritdistansen 200 meter bröst vid den internationella tävlingen Swim Open i Stockholm i mitten av april.

Västerås simlöfte kvalade in till sitt första EM: ”Visade sin styrka”

Det 20-åriga löftet – som till vardags simmar och studerar på ansedda Northwestern University i Illinois, USA – gör därmed debut som senior på ett långbane-EM. Tidigare merit från internationella seniormästerskap är kortbane-EM i Köpenhamn 2017.

I samråd med förbundskaptenen Ulrika Sandmark får VSS-simmaren även chansen på ytterligare två bröstdistanser under EM.

Den första, 100 bröst, avgjordes alltså i dag. Brunzell simmade i det tredje av totalt sex försöksheat på tisdagsförmiddagen.

Tiden hon presterade, 1.09,93, var en bit ifrån det nysatta personbästat från i april och hon tog sig inte vidare från försöken.

Men störst chans att avancera torde hon ha på just 200 bröst.

Hennes 2.29,36 på distansen i Stockholm i april var den näst snabbaste tiden Brunzell noterat någonsin på distansen (2.28,35 är pers).

– Hannah imponerade verkligen och visar hur stark hon är. Hon simmar mycket på sin styrka och sitt självförtroende då hon vet att hon är bra tränad, sa VSS-tränaren Helena Persson då.

200 bröst inleds på torsdag.

VSS-simmarens avslutande individuella framträdande i EM-bassängen sker sedan på lördag då det är sprintdistansen 50 bröst.

Eventuellt kan hon även bli uttagen till någon lagkapp.

Powered by Labrador CMS