
Snart ska trasigt tyg slängas i soppåsen
Den 1 oktober kan du slänga trasiga kläder direkt i soppåsen igen
Från och med den 1 oktober i år kan du slänga trasiga kläder direkt i soppåsen. Det rapporterar TT Nyhetsbyrån.
Från och med i år är det ett lagkrav på att textilavfall måste sorteras. Lagen gäller för hela EU och syftar till att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. Syftet med lagen är att en större del av kläder och annan textil ska kunna återanvändas.
Textillagen har dock skapat problem i många kommuner. Ideella organisationer blir överösta av textilier som inte kan säljas. På återvinningsanläggningar dit kommuner skickar sitt textilavfall växer berg av sådant som inte går att återvinna, som exempelvis trasiga kläder från lågpriskedjor, fläckiga textilier och håliga strumpor.
– Skitiga och trasiga kläder hamnar lätt i samma kärl och flera kommuner har nu bett sina invånare att slänga trasiga, fläckiga kläder direkt i soporna, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), till TT.
För att råda bot på problemet ska regeringen nu utreda om det felsorterade materialet ska kunna lämnas kostnadsfritt till producenten.
En lagändring ska också göra det möjligt att från och med den 1 oktober i år avgränsa de textilier som ska sorteras och kunna slänga sådant som håliga strumpor, fläckiga textilier och utslitna kläder direkt i soppåsen.
Tillfällig lösning i länet
Vafabmiljö ansvarar för textilinsamlingen i Västmanland, Enköping och Heby. För att minska trycket har Vafabmiljö infört en tillfällig lösning med två flöden för insamling av textilier, ett för hela och rena och ett för trasiga och smutsiga.
Det här gäller för de två flödena:
- Hela och rena textilier: ska packas i försluten plastpåse, gärna med dubbelknut, och läggas i ”Human Bridges” behållare. På så sätt hålls fukt och smuts borta och textilen kan användas igen. Textilierna går sedan till att finansiera humanitärt bistånd.
- Trasiga, smutsiga eller blöta textilier: ska läggas löst i behållaren för ”Tapet, takpapp och gummi”. Textilierna går sedan till energiutvinning och blir till fjärrvärme.