Västeråsaren Janne Ericsson fick bästa tänkbara start på den speciella dragracingsäsongen. Han kom till Mantorp mest för att testa den nästan helt ombyggda bilen – det slutade med seger i Mantorp Revival 2020. Foto: LCR.nu

Europamästaren från Västerås en vinnare direkt – testerna blev till en fullträff på Mantorp

Även dragracingen börjar smyga igång denna speciella idrottssäsong. För Västerås Europamästare Jan ”Janne” Ericsson blev det en flygande start.

  • Publicerad 17:12, 2 aug 2020

Regerande Europamästaren i Pro Modified dragracing, västeråsaren Jan Ericsson, satsade hårt på att i år försvara det EM-guld han och teamet vann efter en hård fajt 2019. Teamet jobbade över vintern med många uppgraderingar på ProMod-bilen, men när 2020 sedan mer eller mindre ställdes in på grund av coronapandemin blev målsättningen att i alla fall testa de uppgraderingar man gjort.

Janne Ericsson körde test på Hudik Raceway i slutet av juni där han satte nytt banrekord samt fick positiva resultat med den nybyggda bilen. Alla större dragracingtävlingar ställdes in, men Mantorp Park beslutade att genomföra tredje upplagan av Mantorp Revival – dock utan publik – så var detta ett bra tillfälle att fortsätta med test och utveckling för Team Sundholm Welding.

– Vi är här för att testa, bilen är i stort sett helt ombyggd, sa Ericsson när vi stod i teamets tält inför tävlingarna.

En välkänd syn – Janne Ericsson överst på prispallen. Här närmast före finalkombattanten Mattias Wulcan. Foto: LCR.nu

Teamet anmäldes i klassen Pro X-treme, som innefattar bilar av liknande design som ProMod men med friare regler. Det är tillåtet att köra med traction-control (antispinn), skruvkompressorer (som ger högre övertryck) och annat som inte är med i FIA Pro Modified-reglementet. Till skillnad från ProMod som körs över en kvarts-mile (402 meter) så körs Pro X-treme liksom TopDoorslammer enbart över en åttondels-mile (201 meter). Avsikten med helgen var därför att fortsätta testa och se hur långt man kom.

När lördagen led mot sitt slut och alla helgens kvalrundor var körda, återfanns västeråsaren högst upp i kvallistan, bara någon knapp tusendel före Pro X-treme-förarna Mats Stefansson och Mattias Wulcan. Janne satte sin bästa kvaltid 3,8511s med en topphastighet på 308,22 km/h i sin andra kvalrunda, Stefansson på 3,8525s och Wulcan på 3,8543s. Kvaletta med eliminering på söndagen återstod och när det är tävling, då finns det bara en sak för Janne Ericsson. Att testa grejer är inte en av dem.

Tävlande i Mantorp Revival 2020 var även ProMod-konkurrenterna Jimmy Åhlund och Roger Johansson. Dock hade båda problem i kvalrundorna, framför allt med grepp och däckskak. Detta medföljde att Åhlund kvalade in på 14:e och sista kvalplats och fick därför köra mot Janne Ericsson i första elimineringsomgången, medan Roger slutade som kvalsexa.

På söndagsmorgonen hade team Olds '51 med mångfaldige ProStock-mästaren Jimmy Åhlund fått ordning på bilen, men hans helgbästa på 3,978s räckte inte mot Jannes 3,866s och Europamästaren gick vidare till kvartsfinal.

Roger Johansson gick vidare på elimineringsstegens undre halva efter att även han fått ordning på grejerna med 3,943s, men i andra omgången fick Roger återigen problem med sin Mustang och fick se sig slagen av Mattias Wulcan med 3,962s. I andra omgången fick Janne som kvaletta köra en solorunda då det var 14 tävlande i 16-stegen. En något lugnare 3,911s och 307,3 km/h.

Ericsson i semifinalen mot Stefan Jansson. Foto: LCR.nu

I semifinalen ställdes Janne mot Stefan Jansson i sin Corvette C4. Västeråsaren hade lane-choice (rätt att välja bana som resultat av bättre tid i tidigare omgång). Stefan Jansson, som precis tagit ett stort kliv upp till Pro X-treme, körde sin bästa tid för helgen med 4,428s, men blev ändå en lätt match för Janne med 3,894s och 302,4 km/h. På den undre halvan av elimineringsstegen fortsatte Mattias Wulcan med ytterligare en 3,9-sekunders-repa.

Det var nu upplagt för final mellan 2019-års ProMod-Europamästare och den snabbaste TopDoorslammer föraren i Europa. Mattias Wulcan som körde 3,666s på Summer Nationals 2016.

Wulcan hade en bättre reaktionstid med knappa tre hundradelar, men Janne körde om halvvägs in i racet och var först över linjen på 3,883s med 305,0 km/h över mållinjen mot Wulcans 3,966s (se filmklippet här nedan).

Vad som bara skulle vara ett test för Janne Ericsson blev tävling och seger. Detta är lite typiskt för Janne Ericsson och hans team, de jobbar alltid på högsta nivå och när det är tävling finns det bara ett sätt på – för att vinna.

Hur resten av 2020 ser ut för Team Sundholm Welding är det svårt att säga, men det körs dragracing på flera ställen utan publik. Nu närmast på Kjula nästa helg, livestreamad för den som vill följa den digitalt. Västerås Tidning fortsätter att följa de lokala förarna under restan av säsongen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING