Martin Enlund var snabb hela SM-helgen i Piteå och blev tvåa i finalen på lördagen. På söndagen var han på väg mot en ny topplacering när framvagnen gick sönder i en hålighet. Foto: Jakub Nitka

Enlund avancerade i rallycross-SM efter ny pallplats

En ny pallplats för andra tävlingshelgen i rad. Ändå lämnade Västerås rallycrosstalang Martin Enlund igår kväll Norrland och SM-helgen i Piteå med en lite bitter eftersmak. – Känns surt att det inte blev mer när vi hade så bra fart, säger 20-åringen.

Publicerad

Martin Enlund gör i år en storsatsning i fyrhjulsdrivna Supercar Lites-klassen med det egna teamet Enlunds Motorsport.

Han kör den nordiska serien RallyX Nordic samt SM.

Förra helgen blev det en tredjepats i RallyX i finska Oulu.

Det följde Enlund upp med att denna helg ta en ny pallplats, denna gång som tvåa på andra sidan Bottenviken där Piteå stod som SM-värd.

Det var i den första av helgens två deltävlingar som Enlund fick allt att stämma hela vägen på det blöta underlaget. Efter att ha varit kvaltrea vann han sin semifinal och körde slutligen i mål i finalen som tvåa bakom hemmaföraren Martin Ekspjuth.

– Det var en bra dag, vi hade bra fart hela dagen, säger Martin Enlund.

Farten fanns där även under helgens andra race på söndagen när banan hade torkat upp.

Men där tog det snöpligt stopp i semifinalen.

För lördagens regnande hade satt sina spår.

– Jag hade snabbaste varvtiderna och ledde semifinalen jättestort. Men på sista varvet lyckades jag träffa en av banans alla håligheter som blivit av allt regnande och framvagnen gick sönder. Det kände riktigt surt.

Han tog sig i mål som fyra och missade finalen.

– Men det som ändå var glädjeämnena var att bilen var i bra skick och att det blev en pallplats för andra helgen i rad, säger en inte rakt igenom besviken Enlund.

I SM-sammandraget avancerade han nu upp på en pallplats. Han ligger trea, på samma poäng som Martin Jonsson men en bit efter ledande Nils Andersson.

Nästa stopp på SM-kalendern blir högst bekant – hemma på Västerås Motorstadion 24–25 juli.

Det blir första gången 20-åringen får visa upp sig i en rallycrossbil i SM-sammanhang för hemmapubliken. Tidigare har han tävlat i crosskart.

– Alltid kul att tävla på hemmabana, men det kommer ju också bli lite mer press inför alla man känner. Så det är lite blandade känslor, säger han med ett leende.

– Men det är en fin bana och anläggning.

I den nationella 2400-klassen, som också avgjordes i Piteå i helgen, stod Västerås MS-föraren Robin Starö för en stark körning i den andra deltävlingen på söndagen. Han var fyra efter kvalomgångarna och fortsatte imponera i finalkörningarna där han till slut blev fin tvåa i finalen. Det gjorde att VMS-aren avancerade till åttonde plats i sammandraget och samlade på sig gott med självförtroende inför hemmatävlingen i Västerås.

Niclas Härdevik Norström kom till Piteå som totalfyra i samma klass, efter bland annat en seger i premiären i Höljes. Men det blev ingen lyckad Norrlandshelg för MSK Hammaren-föraren. En hel del tekniskt strul gjorde att poängskörden blev relativt mager. Ut i semifinal båda dagarna och ras till tiondeplats i sammandraget.

Chans till revansch på sydligare breddgrader.

Niclas Härdevik Norström får ladda om till Västerås-tävlingarna. Foto: Janne Cermenius/VMS/Arkiv
Powered by Labrador CMS