Jan Ericsson från Västerås utökade sin EM-ledning i Pro Modified i sin Camaro. Foto: LCR.nu/Arkiv

Dragracing: Västeråsaren utökade EM-ledningen i Tyskland

Jan Ericsson utökade sin ledning i Pro Modified-klassen i dragracing-EM efter en stark insats på tyska Hockenheim den gångna helgen med en finalplats.

  • Publicerad 14:30, 21 aug 2019

Jan Ericsson utökade sin ledning i Pro Modified-klassen i dragracing-EM efter en stark insats på tyska Hockenheim den gångna helgen med en finalplats.

Dragracing-EM är nu inne i andra halvan av säsongen med två tävlingshelger efter varandra. Detta skapar en hektisk tidtabell för teamen då deltävling 4 kördes på Hockenheim i Tyskland förra helgen och redan kommande helg går vidare med den femte deltävlingen på Tierp Arena i Uppland.

Inför Tysklandtävlingen hade västeråsaren Janne Ericsson en knapp ledning på 16 poäng i sammanlagda EM-tabellen över Andreas Artursson och med Michael Gullqvist ytterligare 11 poäng bakom i en serie där en deltävlingsvinst ger en bra bit över 100 poäng och skillnaden mellan ettan och tvåan ligger runt 20 poäng.

Ericsson började kvalet med att köra genom däckskak, men lyckades ändå sätta en 6,016s-tid och en tredjeplats. Andra kvalrundan gick utan problem, sänkte kvaltiden till 5,930s men förblev kvaltrea fram till tredje kvalrundan då han klev fram som kvaletta med 5,876s med 394,87km/h.

I första rundan av elimineringen stod schweizaren Marcus Hilt på andra banan. Denne tjuvstartade innan startlamporna ens hade tänts, vilket innebar automatiskt avancemang till kvartsfinal för västeråsaren, som än en gång kämpade med däckskak.

I kvartsfinalen var kvalnian och nederländaren Michel Tooren motståndare, men fajten blev kort då Toorens bil fick en rejäl sladd, gick hårt i sidled och när han fick rätsida på bilen var Janne Ericsson redan i mål på 5,927s.

Semifinal och nu stod det mer på spel, tabelltrean Gullqvist hade precis slagit ut tvåan Artursson. Förlust här skulle troligtvis göra att Ericsson skulle tappa EM ledningen, men Gullqvists nerver höll inte och tjuvstart med 84 tusendelar gjorde att Janne kunde avancera med en tid på 5,982s.

I finalen stod regerande Pro Modified-mästaren Jimmy Ålund för motståndet, kvaltvåa med endast tre tusendelar sämre tid. Janne Ericsson satsade lite för hårt, ”rödlyktar” med hela 0,129s vilket sved då han avverkade banan sju hundradelar snabbare på sin bästa tid för helgen med 5,887s och 392,94km/h.

Helgens resultat gav dock fortsatt EM-ledning, dessutom med ett större försprång – 362 p mot nya tabelltvåan Jimmy Ålund på 336 p, Michael Gullqvist 306 p och Andreas Artursson 298 p.

Nästa deltävling är som sagt redan denna helg på Tierp Arena där Västeråsföraren hoppas kunna stärka ledningen inför den sjätte och sista deltävlingen i september på Santa Pod i England.

På plats i Tierp finns även lokala förarna Kalle Lyrén och Pelle Arvidsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING