Jan Ericsson från Västerås utökade sin EM-ledning i Pro Modified i sin Camaro. Foto: LCR.nu/Arkiv

Dragracing: Västeråsaren utökade EM-ledningen i Tyskland

Jan Ericsson utökade sin ledning i Pro Modified-klassen i dragracing-EM efter en stark insats på tyska Hockenheim den gångna helgen med en finalplats.

  • Publicerad 14:30, 21 aug 2019

Jan Ericsson utökade sin ledning i Pro Modified-klassen i dragracing-EM efter en stark insats på tyska Hockenheim den gångna helgen med en finalplats.

Dragracing-EM är nu inne i andra halvan av säsongen med två tävlingshelger efter varandra. Detta skapar en hektisk tidtabell för teamen då deltävling 4 kördes på Hockenheim i Tyskland förra helgen och redan kommande helg går vidare med den femte deltävlingen på Tierp Arena i Uppland.

Inför Tysklandtävlingen hade västeråsaren Janne Ericsson en knapp ledning på 16 poäng i sammanlagda EM-tabellen över Andreas Artursson och med Michael Gullqvist ytterligare 11 poäng bakom i en serie där en deltävlingsvinst ger en bra bit över 100 poäng och skillnaden mellan ettan och tvåan ligger runt 20 poäng.

Ericsson började kvalet med att köra genom däckskak, men lyckades ändå sätta en 6,016s-tid och en tredjeplats. Andra kvalrundan gick utan problem, sänkte kvaltiden till 5,930s men förblev kvaltrea fram till tredje kvalrundan då han klev fram som kvaletta med 5,876s med 394,87km/h.

I första rundan av elimineringen stod schweizaren Marcus Hilt på andra banan. Denne tjuvstartade innan startlamporna ens hade tänts, vilket innebar automatiskt avancemang till kvartsfinal för västeråsaren, som än en gång kämpade med däckskak.

I kvartsfinalen var kvalnian och nederländaren Michel Tooren motståndare, men fajten blev kort då Toorens bil fick en rejäl sladd, gick hårt i sidled och när han fick rätsida på bilen var Janne Ericsson redan i mål på 5,927s.

Semifinal och nu stod det mer på spel, tabelltrean Gullqvist hade precis slagit ut tvåan Artursson. Förlust här skulle troligtvis göra att Ericsson skulle tappa EM ledningen, men Gullqvists nerver höll inte och tjuvstart med 84 tusendelar gjorde att Janne kunde avancera med en tid på 5,982s.

I finalen stod regerande Pro Modified-mästaren Jimmy Ålund för motståndet, kvaltvåa med endast tre tusendelar sämre tid. Janne Ericsson satsade lite för hårt, ”rödlyktar” med hela 0,129s vilket sved då han avverkade banan sju hundradelar snabbare på sin bästa tid för helgen med 5,887s och 392,94km/h.

Helgens resultat gav dock fortsatt EM-ledning, dessutom med ett större försprång – 362 p mot nya tabelltvåan Jimmy Ålund på 336 p, Michael Gullqvist 306 p och Andreas Artursson 298 p.

Nästa deltävling är som sagt redan denna helg på Tierp Arena där Västeråsföraren hoppas kunna stärka ledningen inför den sjätte och sista deltävlingen i september på Santa Pod i England.

På plats i Tierp finns även lokala förarna Kalle Lyrén och Pelle Arvidsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västeråsföretag kan vinna pris

Västeråsföretaget Britt är nominerat till priset som årets "Growth" vid årets Guldmyran-gala, som arrangeras på Cirkus i Stockholm den 5 februari.torsdag 23/1 20:43

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING