Äntligen seriepremiär! Ska Karwan Safari få fira igen ikväll? Till höger: VSK:s huvudtränare Thomas Askebrand. Foto: STEFAN LINDGREN

Askebrand hyllar fansen inför premiären: "Det är magiskt"

Det är bara timmar kvar till VSK fotbolls minst sagt efterlängtade premiär i Superettan. Och det är ett laddat gäng grönvita spelare som står redo för att ge grannarna från Eskilstuna en rejäl fajt. – Det är "goa" känslor – det känns att något är på gång och att festen kan börja, säger Thomas Askebrand, huvudtränare för VSK.

Publicerad

Det var länge sedan VSK spelade seriefotboll. Den 3 november avslutades förra årets Superetta. Då förlorade grönvitt borta mot Brage på Domnarvsvallen.

Kort därefter gjorde VSK klart med Thomas Askebrand som ny huvudtränare. Och efter en lång vinter, med endast några få träningsmatcher och spel i Svenska cupen tidigt i våras är det nu riktig premiär för Askebrand som VSK-tränare.

Och han känner sig nöjd med förberedelserna.

– Det är bara att släppa loss gubbarna. Vi tror att vi är förberedda på ett bra sätt och har fått extra tid att jobba med spelidén, så förhoppningsvis sitter den bättre än vad den hade gjort i april, säger han.

Första halvåret i klubben har – trots bristen på matcher – varit positiv för hallänningen Askebrand.

– Det är fantastiska killar i truppen. Vi har kul ihop och gnuggar på. Och i föreningen känns det som att det finns en framtidstro.

För motståndet i kvällens match på Tunavallen står AFC Eskilstuna som efter en tung fjolårssäsong i Allsvenskan nu är tillbaka i Superettan. Med endast fyra vinster på de 30 Allsvenska omgångarna slutade AFC Eskilstuna jumbo och degraderades.

VSK och Eskilstuna möttes i februari i en träningsmatch på Tunavallen. Den matchen slutade med grönvit seger. VSK la gasen i botten redan från start och ledde med 3-0 innan halvtimmen var spelad. AFC reducerade innan paus och matchen slutade 3-1 till VSK.

– Det är svårt att veta hur dom ställer upp. Dom är svåranalyserade. Özcan Melkemichel (klubbens tränare som är tillbaka efter att ha tränat Djurgården) är expert på att hitta spelare i elfte timmen och få dom att lyckas. Nu har han ju skaffat fyra-fem spelare efter att vi möttes i våras, men man vet ju inte var dom står. I slutändan är det viktigast vad vi gör och att vi försöker få ut det som vi har tränat på.

Kvällens match, precis som övriga matcher i fotbollssverige just nu, kommer att spelas inför tomma läktare. Men VSK-fansen har planerat en kupp, de planerar att se matchen från balkonger i ett intilliggande hus vid Tunavallen. På så sätt kan VSK få viktigt stöd – trots att publiken är utestängd.

Det här är ett initiativ som hyllas av Askebrand.

– Det finns inget finare än kärleken till klubben och laget. När de ställer upp på det här sättet, det är magiskt. Jag hoppas att grabbarna kommer att springa några extra meter för deras skull ikväll, säger Thomas Askebrand.

VSK:s trupp i premiären

Anton Fagerström, Daniel Svensson, Sean Sabetkar, David Engström, Michael Jahn, Calle Svensson, Pontus Fredriksson, Kevin Custovic, Emil Skogh, Jonas Hellgren, Pedro Ribeiro, Albin Sporrong, Samuel Leach Holm, Ahmed Awad, Filip Tronét, Brian Span, Douglas Karlberg, Karwan Safari.

• I den grönvita truppen saknas:

William Videhult, stukad fot – återhämtningsperiod: minst 1 vecka till.
Jesper Florén, baksida – återhämtningsperiod: ca 1 månad till.
Simon Johansson, överbelastningsskada – ingen bekräftad återhämtningsperiod.
Filip Almström Tähti, ljumskskada – ingen bekräftad återhämtningsperiod.
Carlos Gaeta Moggia, bruten tå – ingen bekräftad återhämtningsperiod.
Claus Royo, höftskada – långtidsskadad.

Powered by Labrador CMS