Västerås Rockfest pausas på obestämd tid. Här från Nestors framträdande i lördags. Foto: Frida Persdotter Heldemar
Västerås Rockfest pausas på obestämd tid. Här från Nestors framträdande i lördags. Foto: Frida Persdotter Heldemar

Rockfesten lämnar Västerås

Efter fyra upplagor är det över. Västerås Rockfest pausas nu på obestämd tid. – Årets upplaga blev en rejäl smäll, säger Thomas Norberg från arrangören Karlsson & Norberg.

Publicerad

Lördagens endagsfestival i ABB Arena syd kan ha varit den sista någonsin i Västerås.
Anledningen: kraftigt minskad biljettförsäljning.

– Under de tre första åren gick det ett steg i rätt riktning varje år. Nu tog vi två steg tillbaka, säger Thomas Norberg.

Och fortsätter:

– Man måste se utveckling för att fortsätta. Vi har sett Västerås Rockfest som ett långsiktigt projekt och har inte haft bråttom. Men när vi hela tiden har ökat och nu backar så var vi tvungna att agera.

Det känns inte som ett förhastat beslut?

– Nej, det känns rätt. När vi känner av en sådan tydlig indikation så väljer vi att backa. Vi har satsat mycket på rockfesten just i Västerås med stora band och drabbas hårt om det inte kommer folk. Det handlar om små marginaler i den här branschen. Det är också en dyr arena som kräver extremt stor omställning för att anpassas till evenemanget med många arbetstimmar.

Konceptet finns i flera andra städer norröver och ambitionen är att nu att ersätta Västerås med en annan stad.

– Vi är redan igång med det arbetet, vi vill göra rockfesten i den här delen av landet också.

Arrangören tror också att den hockeyallsvenska matchen mellan VIK och Djurgården i grannarenan samma kväll bidrog till publiktappet.

– Det var en olycklig krock. De mest trogna fansen hade redan köpt biljett till rockfesten, men vi tappade säkert en del av de som skulle gå för första gången, säger Thomas Norberg.

Han fortsätter:

– Samtidigt måste vi också vara självkritiska och se vad vi hade kunnat göra bättre för att nå ut bredare. Vi har trott stenhårt på det här och nu blev det en rejäl smäll.

Västerås är den stad där Karlsson & Norberg satsat enskilt mest. Förutom rockfesten låg de bakom spelningarna med bland andra Jill Johnson och Ulf Lundell i somras på den nya konsertarenan Folkparken vid Mälaren samt flera spelningar på klubbscenen på O’Learys.

Innebär bakslaget med Västerås Rockfest att ni även funderar på de övriga engagemangen i stan?

– Vi kommer se över alla satsningar i Västerås och ta det några varv till och göra en utvärdering. Klubbspelningarna på O’Learys exempelvis har gått hur bra som helst, de är inte lika priskänsliga.

Powered by Labrador CMS