Under såväl Länsstyrelsens dag på slottet idag 23 augusti och Raoul Wallenberg-dagen på Elektra bio 27 augusti finns bland andra representanter från ”Enade mot våld”, gymnasieelever som arbetar mot hedersnormer, med och föreläser. Foto: Sofie Tejre

Raoul Wallenbergs insatser uppmärksammas i Västerås

Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs minnesdag. För att hedra honom och hans gärningar genomför Västerås stad ett antal aktiviteter, som syftar till att öka medvetenheten kring civilkurage och mänskliga rättigheter. Redan idag har staden bjudit in politiker och skolledare i Västmanland till en dag på slottet.

Publicerad

Den 27 augusti är en minnesdag för Raoul Wallenberg, som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. Hans civilkurage, mod och vilja att bekämpa främlingsfientlighet har gjort honom till en hjälte. Även i dagens samhälle är det viktigt med civilkurage och mod, när vi tillsammans verkar för ett mer solidariskt och inkluderande Västerås. För att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärning är Västerås stads samtliga bibliotek, Elektra Folkets Bio samt Folkuniversitetet med och uppmärksammar hans minnesdag.

Under hösten sker ett antal aktiviteter, som alla syftar till att öka medvetenheten om civilkurage och mänskliga rättigheter.

Här är något av allt som händer

Torsdag 23 augusti klockan 13.30–16.30

”Så hjälper vi unga ta ställning för mänskliga rättigheter” – en dag på slottet

Inför Raoul Wallenberg-dagen har Länsstyrelsen i samverkan med Västerås stad bjudit in politiker och skolledare i Västmanland till en dag på slottet, med rubriken ”Så hjälper vi unga ta ställning för mänskliga rättigheter”. Raoul Wallenberg Academy kommer att vara huvudaktör, men också presentera:

Kubprogrammet – där Skinnskattebergs skola Klockarbergsskolan deltagit. ”Enade mot våld” – elevgrupp på Rudbeckianska gymnasiet berättar. En kommun fri från våld – Grillska gymnasiet berättar.

Måndag 27 augusti kl. 18.00 – Filmer och samtal med tema civilkurage och hedersvåld på Elektra Folkets Bio

Filmen "Vad ska folk säga?" skildrar en ung flicka som ställs inför svåra och livsavgörande beslut och bygger på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. I kortfilmen "Noratanten" möter vi 80-åriga Sabine som demonstrerat mot nazister och lär oss om vikten av att göra sin röst hörd. Filmerna följs av samtal och reflektioner med gäster och publik. Bland annat deltar Issis Melin (skolkurator Västerås stad), Amineh Kakabaveh (riksdagsledamot), Torbjörn Messing (ansvarig för jämställdhet och mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen Västmanland) och ”Enade mot våld” (gymnasieelever som arbetar mot hedersnormer).

Arrangör: Folkets Bio Västerås i samarbete med Riksföreningen Folkets Bio

27 augusti – 2 september

Utställning och bokbord på biblioteken

Stadsbibliotekets vuxenavdelning visar en utställning om Raoul Wallenberg med bokbord på temat mod och civilkurage. Västerås sex biblioteksfilialer (Skultuna, Skiljebo, Önsta-Gryta, Viksäng, Råby och Bäckby) samt barn- och ungdomsbiblioteket har bokbord på temat mod, att våga och civilkurage.

Arrangör: Västerås stadsbibliotek

Powered by Labrador CMS