
Mimer satsar på hållbart boende i delade lägenheter
Bo själv. Men ändå dela på utrymmet med andra. Konceptet kallas colinving är nu på väg att etablera sig i Västerås.
Man har 17 kvadratmeter för sig själv, inklusive badrum, och 80 kvadratmeter som man delar med andra. Så man delar kök och vardagsrum med de andra boende
Enligt en tvärvetenskaplig studie som Akademiska Hus släppte i november 2020 kan konceptet Coliving halvera klimatavtrycket per person, eftersom bostäderna designas för att dela på gemensamma ytor som kök, vardagsrum och badrum.
När Mimer testar på konceptet för första gången byggs ett femvåningshus som rymmer 30 colivingbostäder på kvarteret Hulte 3 parallellt med ett höghus som rymmer 60 hyresrätter.
Byggstarten var i början av september och nu har det nya kvarteret börjat ta form längs Kopparbergsvägen i centrala Västerås.
Hur fick Mimer upp ögonen för konceptet?
– Vi har tittat på olika typer av boendekoncept under en längre tid och just coliving är en variant av boende som finns på många andra ställen, både i Sverige och runt om i världen. Det är väldigt populärt i storstäder. Vi sa att vi borde testa och se om det är ett alternativ som kan passa våra hyresgäster, säger Anna Sjödin, projektledare för Hulte 3.
Hon fortsätter:
– Vi vet att det är många som söker ett boende där man kan dela en vardag med andra och göra en skillnad för miljön.
På varje våning kommer det finnas ett colivingboende för sex personer.
– Man har 17 kvadratmeter för sig själv, inklusive badrum, och 80 kvadratmeter som man delar med andra. Så man delar kök och vardagsrum med de andra boende.
Hur har reaktionerna varit sedan ni avslöjade att ni bygger colivingbostäder?
– Efter att vi gick ut med det är det flera som har hört av sig och är väldigt nyfikna, Vi har inte det här i Västerås idag och då blir man nyfiken på vad det är för koncept och hur allt funkar. Sedan är det fortfarande mycket som vi inte har bestämt helt, om vi ska ha en aktör som hyr ut eller om vi gör det själva, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Mimer.
Hon fortsätter:
– Vi ser att uthyrningen behöver ha ett helt annat tillvägagångssätt eftersom man behöver intervjua de som är intresserade av boendet så att man får en bra mix av de som ska bo där. Det är svårt att översätta det till vår traditionella kö.
Både Anette och Anna tror att blandningen av hyresgäster kan komma att variera från våning till våning.
– Vi har haft ett gäng äldre damer som säger att de gärna vill flytta in, säger Anna Sjödin.

Mimer har cirka två år på sig att komma underfund med de praktiska detaljerna då det kommer att ta ett tag innan fastigheten är klar för inflyttning.
Vilken typ av hyresgäster tror ni lockas mest av tanken på ett colivingboende?
– Jag tror att det är blandat. Dels de som är mitt uppe i karriären och lägget mycket tid på jobb men ändå vill ha tillgång till social samvaro när de kommer hem. Vi har ju många företag här i Västerås som har anställda som bara bor här i veckorna, då har vi förstått att de söker en social samvaro, säger Anna Sjödin och fortsätter:
– Vi vet också att det är många äldre som känner sig ensamma och gärna vill ha sällskap, men ändå ha sitt eget boende. Och ungdomar som tänker att det är bra för miljön med ett delat boende.
Kundcenterchefen Anette Jansson ser fram emot att se hur projektet utvecklar sig.
– Det ska bli otroligt spännande att se vilka hyresgäster som flyttar in sen. Social behöver man nog vara för att trivas, säger Anette.
– Ja, det som krävs är att man vill dela ett sammanhang med någon annan, det kommer nog att knyta ihop de som väljer att bo här, säger Anna.
I huset kommer det att finnas en gemensam tvättstuga och övernattningsrum för gäster. Man kommer även att satsa på sociala utemiljöer.
– Jag skulle vilja slå ett slag för utemiljön som vi kommer att skapa. Den är gjord för att man ska vilja umgås med andra utomhus och vi hoppas att det ska bidra till ökad trygghet i den delen av staden, säger Anna Sjödin.