Saga Tuuvas och Elvira Sundström Carlsson är två av de tre "Junosarna". I famnen har Elvira kramdjurskon Hjördis som också är med i föreställningen. Kon har inga repliker men är med på scen. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 6Visa bildtextBild 1 av 6

Mer än 200 föreställningar i sommar

Den 10 juni har Juno och mjölkmysteriet premiär på Kungsbyn djurpark. I år visas musikteatern om den rödhåriga nyfikna flickan på den nybyggda scenen i Teaterladan.

Publicerad

Regissör och manusförfattare är Anderas Sköld som även skrev och regisserade förra årets uppsättning Juno och grisen Tora.

– Förra året var lite av ett pilotprojekt. Då spelade vi på Skullen och samsades med ormshower och andra föreställningar. Det här året känns det som att vi har hittat hem till Junos egen ställe. Nu när vi är i Teaterladan, berättar han entusiastiskt.

Karaktären Juno är en tioårig flicka som bor på gården Kungsbyn ihop med sin genomsnälla pappa. Manusförfattaren beskriver pappan som ganska godtrogen, så det är upp till Juno att genomskåda folk som försöker lura dem. I årets föreställning är det framförallt karaktären Gunnar Gnidén från svenska kungliga mjölkverket som har fuffens för sig och försöker att dra fördel av pappans naivitet.

Huvudkaraktären Juno spelas under sommaren av tre olika aktriser Saga Tuuvas, Elvira Sundström Carlsson och Tindra Våglund. När Västerås tidning besökte repetitionerna var två av dem på plats.

Hur är Juno att spela?

– Det är rätt svårt för vi är äldre än karaktären och det är svårare att spela någon som är yngre. Men hon är väldigt roliga att spela för jag får vara barnsligt, berättar Saga Tuuvas med ett klingande skratt. Skådiskollegan Elvira Sundström Carlsson såg även hon fördelar med att få spela en yngre karaktär.

–I vår ålder (båda tjejerna är 11) är det ju förbjudet att fråga om någon vill leka men på scen kan vi leka loss hur mycket som helst.

Från premiären framtill midsommarafton spelas föreställningarna främst på helgerna men därefter kör ensemblen två föreställningar per dag framtill augusti.

Hur skulle ni beskriva föreställningen?

– Det är som att göra en sockerkaka. Man tar en hel del humor, lite allvarligare drama, lite spänning och så blandar man allt det med musik, förklarar Elvira Sundström Carlsson målande och Saga Tuuvas hänger på och utvecklar resonemanget.

– Det är en väldigt rolig föreställning så det är svårt att hålla masken ibland. Andra stunder är det väldigt känslosamt samtidigt som det är ett mysterium som ska lösas. Så det är en berg- och dalbana av känslor, förklara hon.

All scenografi byggs på plats och det kommer även att finnas en mindre variant av Junos gård utanför Teaterladan där besökande barn kan leka. En dryg vecka innan säsongspremiären är regissören Andreas Sköld inte särskilt nervös utan mer förväntansfull.

– I förra veckan spelade vi inför en provpublik med både barn och vuxna som skulle ge respons på föreställningen. Då var idel positiva kommentarer och med den feedbacken kände jag att vi närma oss essen av pjäsen. Så inför den 10 juni är jag mer förväntansfull än nervös. Det kommer att bli superbra, avslutar han.

Juno och mjölkmysteriet

* Premiär 10 juni. Framtill midsommar främst helgföreställningar.

* Från 24 juni till augusti spelas två förställningar varje dag.

För mer information: www.kungsbyn.se

Powered by Labrador CMS