Westeros Trail Running Society bjuder nu in till gratis, ledarledda nybörjarkurser i stiglöpning på onsdagar vid Orientalen. Foto: Jonas Bergkvist

Nu erbjuds stiglöpning för nybörjare med guide: ”Rogivande och socialt”

Redo att ta steget ut i skogen och upptäcka stiglöpning? Nu finns gratis nybörjargrupper. – Det blir ett lättare insteg för de som är sugna på att testa, säger Martin Larsson från löpgruppen Westeros Trail Running Society.

Publicerad

Westeros Trail Running Society, WTRS, är den öppna löpargruppen utan medlemskap som tog sina första steg i Västerås 2013. Allt för att samla löparintresserade västeråsare som ville utforska nya områden att springa i.

– Första året var mest spontant, men de nio senaste åren har vi kört en gång i veckan oavsett väderlek så jag har räknat ut att det handlar om runt 500 onsdagar i rad som vi haft våra träffar – det är häftigt, säger en av grundarna Martin Larsson

Onsdagarna kommer att fortsätta för de inbitna – men nu även med tillägget att det vid samma tillfälle bildas en grupp under ledning för de som känner sig manade att pröva på stiglöpning för första gången.

– Nu kör vi en drive och försöker möta de som är sugna på att testa. Vi kör varje onsdag fram till sommaren med särskilda värdar för de nya och kommer att utgå från Orientalen (orienteringsklubbens stuga på Önstavägen).

Då hålls nybörjargrupperna

Plats: Orientalen, Önstavägen 1 (Västerås SOK:s klubbstuga) 

Tid: Onsdagar klockan 18.30 fram till sommaren

Kostnad: Gratis. Betala med ett leende 

Övrigt: Bjud in en kompis om du vill 

Arrangör: Löpgruppen Westeros Trail Running Society

Hur långt ut kommer man att bege sig?

– Det kommer att vara en kortare runda på 1,5–2 km i lugnt tempo. De som vill springa längre fortsätter genom att göra fler varv. Men vi kommer inte dra ut långt. Det blir ett väldigt lätt insteg. Alla ska få ut något av vår aktivitet, även om utmaningen alltid är att försöka nivåanpassa.

Vad är tjusningen med stiglöpning?

– Jag tänker att det är två delar. För det första är det helt enkelt så otroligt rogivande och härligt att ta sig ut i skogen, framför allt på vårkanten när stigarna torkar upp.

– För det andra ger det något att göra saker i grupp, med andra som också tycker det är ett mervärde. Jag har skaffat mig många nya vänner genom åren med stiglöpningen och vi har blivit en stor vänskapskrets – det är fantastiskt, säger Martin Larsson.

Vad skiljer stiglöpning åt ”vanlig” löpning i spår och på asfalt? 

– Det kräver en annan sorts teknik. Vi får ofta höra när löpare jämför med asfalt att man varierar steget mycket mer. Derssuom kortare steg, man är lite noggrannare med var man sätter fötterna.

– Det är en annan typ av träning, men skonsamt för leder och knän.

WTRS har också en inofficiell och mer spontan samling på fredagar vid Vedbobacken runt 16.30.

Powered by Labrador CMS