Vigårda öppnar i Västerås – Melker Andersson och Eric Ribbentjärn är taggade. Foto: Vigårda/Sofie Tejre

Vigårda satsar utanför storstäderna – Västerås först ut

Vigårda ägs av stjärnkockarna Melker Andersson och Danyel Couet, och har funnits sedan 2012. När Västeråsrestaurangen invigs på fredag blir det den första utanför storstäderna. – Vi vill vara en lokal krog som anpassas till orten och de människor som finns här, säger Melker Andersson.

  • Publicerad 11:53, 12 feb 2019

Att Vigårda etablerar sig i Västerås har varit känt sedan försommaren – och nu på fredag är det dags för invigning och sedan öppnar restaurangen på lördagen.

– Vi har varit intresserade av Västerås och andra städer i närheten av Stockholm under ett par år. Vi har tittat på den här lokalen och två till, men tyckte att den här kändes bäst, säger Melker Andersson när Västerås Tidning träffar honom på plats i lokalen i Centrahuset, i det som tidigare var klädbutiken Bik bok:s lokaler.

Restaurangen i Västerås kommer att drivas av kocken Eric Ribbentjärn, som tidigare bland annat varit köksmästare på Frank.

– Vi kommer inte ta hit något Stockholmsteam utan all personal är lokal, det är jätteviktigt. Vi vill ju vara en lokal krog. Att Eric driver och kommer vara krögare här – det känns grymt bra, säger Melker Andersson.

Alla Vigårdarestauranger har gemensamt att de serverar hamburgare, men annars är konceptet lite olika beroende på vilken restaurang det är.

– Från början handlade det om ett intresse som jag och Danyel hade: eftersom vi båda drivit vanliga krogar ville vi göra nåt inom "fast-casual-dining". Vår tanke då var att man skulle få mat snabbt, men ändå lagat från grunden. Sen har konceptet utvecklats genom åren och det gör det egentligen med varje ny restaurang, säger Melker Andersson och fortsätter:

– Här i Västerås satsar vi mycket på att ha en stor bar där vi kommer ha underhållning med liveband och dj:s. Vi har breddat hela barsortimentet och jobbar också med lokala bryggerier.

De senaste åren har vi haft lite av en hamburgerboom i Västerås – ser du en risk att det blir en överetablering?

– Vi är inte en utpräglad hamburgerrestaurang tycker jag, utan vi har mycket annat också. Vi ska inte bara kastas in i ett hamburgerfack, utan vi är bredare. Men jag håller med, det har verkligen varit en boom av hamburgerrestauranger i Västerås. Därför tror jag att det idag är viktigt att bredda sig.

Förutom restaurangen i Västerås kommer man även att öppna en restaurang i Kalmar, och i samband med det stänger man ner de restauranger man haft i Malmö. Avståndet mellan Stockholm och Malmö är till största delen förklaringen.

– Jag tycker egentligen att det är roligare att satsa på de lite mindre städerna där det ofta finns ett tydligare centrum. Jag tror att krogarna har en väldigt viktig roll att skapa en stadskärna när många butiker försvinner från city, säger Melker Andersson.

Melker Andersson och Eric Ribbentjärn Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING