Vigårda öppnar i Västerås – Melker Andersson och Eric Ribbentjärn är taggade. Foto: Vigårda/Sofie Tejre

Vigårda satsar utanför storstäderna – Västerås först ut

Vigårda ägs av stjärnkockarna Melker Andersson och Danyel Couet, och har funnits sedan 2012. När Västeråsrestaurangen invigs på fredag blir det den första utanför storstäderna. – Vi vill vara en lokal krog som anpassas till orten och de människor som finns här, säger Melker Andersson.

  • Publicerad 11:53, 12 feb 2019

Att Vigårda etablerar sig i Västerås har varit känt sedan försommaren – och nu på fredag är det dags för invigning och sedan öppnar restaurangen på lördagen.

– Vi har varit intresserade av Västerås och andra städer i närheten av Stockholm under ett par år. Vi har tittat på den här lokalen och två till, men tyckte att den här kändes bäst, säger Melker Andersson när Västerås Tidning träffar honom på plats i lokalen i Centrahuset, i det som tidigare var klädbutiken Bik bok:s lokaler.

Restaurangen i Västerås kommer att drivas av kocken Eric Ribbentjärn, som tidigare bland annat varit köksmästare på Frank.

– Vi kommer inte ta hit något Stockholmsteam utan all personal är lokal, det är jätteviktigt. Vi vill ju vara en lokal krog. Att Eric driver och kommer vara krögare här – det känns grymt bra, säger Melker Andersson.

Alla Vigårdarestauranger har gemensamt att de serverar hamburgare, men annars är konceptet lite olika beroende på vilken restaurang det är.

– Från början handlade det om ett intresse som jag och Danyel hade: eftersom vi båda drivit vanliga krogar ville vi göra nåt inom "fast-casual-dining". Vår tanke då var att man skulle få mat snabbt, men ändå lagat från grunden. Sen har konceptet utvecklats genom åren och det gör det egentligen med varje ny restaurang, säger Melker Andersson och fortsätter:

– Här i Västerås satsar vi mycket på att ha en stor bar där vi kommer ha underhållning med liveband och dj:s. Vi har breddat hela barsortimentet och jobbar också med lokala bryggerier.

De senaste åren har vi haft lite av en hamburgerboom i Västerås – ser du en risk att det blir en överetablering?

– Vi är inte en utpräglad hamburgerrestaurang tycker jag, utan vi har mycket annat också. Vi ska inte bara kastas in i ett hamburgerfack, utan vi är bredare. Men jag håller med, det har verkligen varit en boom av hamburgerrestauranger i Västerås. Därför tror jag att det idag är viktigt att bredda sig.

Förutom restaurangen i Västerås kommer man även att öppna en restaurang i Kalmar, och i samband med det stänger man ner de restauranger man haft i Malmö. Avståndet mellan Stockholm och Malmö är till största delen förklaringen.

– Jag tycker egentligen att det är roligare att satsa på de lite mindre städerna där det ofta finns ett tydligare centrum. Jag tror att krogarna har en väldigt viktig roll att skapa en stadskärna när många butiker försvinner från city, säger Melker Andersson.

Melker Andersson och Eric Ribbentjärn Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING