Vigårda öppnar i Västerås – Melker Andersson och Eric Ribbentjärn är taggade. Foto: Vigårda/Sofie Tejre

Vigårda satsar utanför storstäderna – Västerås först ut

Vigårda ägs av stjärnkockarna Melker Andersson och Danyel Couet, och har funnits sedan 2012. När Västeråsrestaurangen invigs på fredag blir det den första utanför storstäderna. – Vi vill vara en lokal krog som anpassas till orten och de människor som finns här, säger Melker Andersson.

Publicerad

Att Vigårda etablerar sig i Västerås har varit känt sedan försommaren – och nu på fredag är det dags för invigning och sedan öppnar restaurangen på lördagen.

– Vi har varit intresserade av Västerås och andra städer i närheten av Stockholm under ett par år. Vi har tittat på den här lokalen och två till, men tyckte att den här kändes bäst, säger Melker Andersson när Västerås Tidning träffar honom på plats i lokalen i Centrahuset, i det som tidigare var klädbutiken Bik bok:s lokaler.

Restaurangen i Västerås kommer att drivas av kocken Eric Ribbentjärn, som tidigare bland annat varit köksmästare på Frank.

– Vi kommer inte ta hit något Stockholmsteam utan all personal är lokal, det är jätteviktigt. Vi vill ju vara en lokal krog. Att Eric driver och kommer vara krögare här – det känns grymt bra, säger Melker Andersson.

Alla Vigårdarestauranger har gemensamt att de serverar hamburgare, men annars är konceptet lite olika beroende på vilken restaurang det är.

– Från början handlade det om ett intresse som jag och Danyel hade: eftersom vi båda drivit vanliga krogar ville vi göra nåt inom "fast-casual-dining". Vår tanke då var att man skulle få mat snabbt, men ändå lagat från grunden. Sen har konceptet utvecklats genom åren och det gör det egentligen med varje ny restaurang, säger Melker Andersson och fortsätter:

– Här i Västerås satsar vi mycket på att ha en stor bar där vi kommer ha underhållning med liveband och dj:s. Vi har breddat hela barsortimentet och jobbar också med lokala bryggerier.

De senaste åren har vi haft lite av en hamburgerboom i Västerås – ser du en risk att det blir en överetablering?

– Vi är inte en utpräglad hamburgerrestaurang tycker jag, utan vi har mycket annat också. Vi ska inte bara kastas in i ett hamburgerfack, utan vi är bredare. Men jag håller med, det har verkligen varit en boom av hamburgerrestauranger i Västerås. Därför tror jag att det idag är viktigt att bredda sig.

Förutom restaurangen i Västerås kommer man även att öppna en restaurang i Kalmar, och i samband med det stänger man ner de restauranger man haft i Malmö. Avståndet mellan Stockholm och Malmö är till största delen förklaringen.

– Jag tycker egentligen att det är roligare att satsa på de lite mindre städerna där det ofta finns ett tydligare centrum. Jag tror att krogarna har en väldigt viktig roll att skapa en stadskärna när många butiker försvinner från city, säger Melker Andersson.

Melker Andersson och Eric Ribbentjärn Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS