Arrangörerna. Ilona Keränen, Hilda Björkman, Kim Norrstrand och Max Genberg har tillsammans med Daniela Wirén (saknas på bilden) bildat en grupp som planerat den nya festivalen för unga på Djäkneberget. Foto: Tove Lindell

Premiär för nytt nationaldagsfirande för Västerås unga

Den 6 juni tar en ny tradition för ungdomars nationaldagsfirande form. Den nya ungdomsfestivalen Berget ska vara ett firande av Västerås unga konst- och musikcommunity.

  • Publicerad 11:19, 2 jun 2019

Projektet är ett resultat av Västerås stads enhet allmän kultur som förde ihop en grupp av unga vuxna för att skapa en ny tradition för ungdomars nationaldagsfirande.

Musikfestivalen Berget är ett nytt event för i år, tidigare har Djäknebergets inslag ”ungdomsscenen” varit det enda nationaldagsfirandet med fokus unga.

Men nu erbjuder Västerås stad ett separat event – efter det ordinarie nationaldagsfirandet på Djäkneberget – med huvudakter såsom Fridlyst, Pulverstan, Upplopp och Jonna.

Het nationaldag firas på Djäkneberget

Festivalen har fri entré och har både en drog- och alkoholfri policy, något som de unga vuxna inte tror kommer påverka besöksantalet utan snarare främja eventet.

Gruppen som har planerat festivalen har enligt kultursekreterare Karin Engelholm på Västerås stad enbart fått en plats, en tid och en budget. Sedan har det bara varit att låta kreativiteten flöda.

– Vi kommer att ha en konstcatwalk där lokala konstnärer ska få gå med sina konstverk samtidigt som en dj spelar i bakgrunden. Det blir ett helt nytt sätt att visa konst på, ett nytt forum, säger arrangörsgruppen.

Ungdomarna har fått ett tema av staden och tanken är att festivalen ska ha ett nytt tema varje år.

Kim Norrstrand har haft rollen som scenansvarig tillsammans med kompisen Hilda Björkman. De berättar att temat från början skulle vara stolthet, men att det till slut istället kom att handla om gemenskap.

– Festivalen ska ha en öppen scen då vi vill skapa en så interaktiv scen som möjligt. Det blir en bra variation på det sättet, att både artister och publik får dela scen och ges därmed samma möjligheter. Stora som små, mer eller mindre etablerade – en härlig mix helt enkelt, avslutar ungdomarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING