Firar Sverige. Mängder av människor väljer att fira nationaldagen på Djäkneberget varje år. Foto: Helena Andersson

Het nationaldag firas på Djäkneberget

På nationaldagen på torsdag fylls vackra Djäkneberget av glada människor, picknic-korgar, allsång, uppträdanden – allt i det utlovade högsommarvädret.

  • Publicerad 19:02, 2 jun 2019

Kom till Djäkneberget för att en dag om året visa den glädje och tacksamhet som vi har för skönheten och tryggheten i vårt fantastiska land

Att fira nationaldagen på Djäkneberget är en årlig tradition bland tusentals västmanlänningar, förra året slogs rekord med uppskattningsvis hela 10 000 besökare under dagen.

Sveriges nationaldag firas den 6 juni och är sedan 2005 en nationell helgdag, alltså en dag då många är lediga från jobbet och kan ta sig tid att fira vårt land. I år kommer firandet på Djäkneberget – under utlovad sommarvärme på uppåt 27 grader – att ledas av konferencier Maria Sendow som driver det internationella scenkonstkompaniet Awake projects.

– Kom till Djäkneberget för att en dag om året visa den glädje och tacksamhet som vi har för skönheten och tryggheten i vårt fantastiska land! Lägg smågnället åt sidan och fira, säger hon.

Premiär för nytt nationaldagsfirande för Västerås unga

Festligheterna startar klockan 12.00 då marschtåget anländer till Djäkneberget, i marschtåget får alla som vill gå med tillsammans med Kulturskolans VYM, Västerås youth marching band och Stadsmusikkåren.

Sen kommer ett digert program med bland annat tal av kommunfullmäktiges ordförande Lars Kallsäby, flagghissning, allsångskonsert samt folkdansuppvisning. Västerås sinfonietta spelar under ledning av dirigent Simon Crawford Phillips.

Ungefär klockan 14.15–15.00 avslutas nationaldagsfirandet med uppträdande av Kulturskolans elever med körsång, storband, dragspel och piano.

Nicoletta Fornari, kultursekreterare på allmänkultur i Västerås stad säger att det är roligt att kunna få bjuda alla västeråsare på denna blandning.

– Hela arrangemanget är en stor folkfest med marschtåg, dans, musik och uppträdande av olika aktörer.

Foto: Helena Andersson

Foto: Helena Andersson

Program

12.00

Inmarsch av Kulturskolans VYM, Västerås Youth marching band, Stadsmusikkåren oh festtåget från Fiskartorget.

Tal av kommunfullmäktiges ordförande Lars Kallsäby.

Utdelning av flaggor till föreningar.

Flagghissning och nationalsången.

13.00

Marika Lagercrantz leder allsångskonserten.

Västerås sinfonietta tillsammans med Marika Lagercrantz, Marit Bergman och Andreas Kullberg, Västmanlands teater.

14.00

Västerås Folkdansgille visar upp sig samt dansar långdans tillsammans med publiken.

14.15

Västerås kulturskolas elever bjuder på körsång, dragspel, piano och storband.

Övrigt på området

Ponnyridning

Pappersflaggor till barnen

Ansiktsmålning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING