
Coronaläget: Fortsatt högt tryck på vården
1048 är bekräftat smittade av coronaviruset. 129 har avlidit till följd av sjukdomen. 10 vårdas på intensiven och ytterligare 25 personer får sjukhusvård. Så ser coronaläget ut i Västmanland just nu enligt Region Västmanlands egna siffror.
Vid lunchtid på tisdagen gjorde Region Västmanland en uppdatering vad gäller coronaläget i Västmanland.
På en vecka har drygt 100 nya fall bekräftats och åtta personer har avlidit. Däremot är läget för sjukvården ungefär lika som för en vecka sedan. Det är fortfarande 10 covid-19-patienter som får intensivvård på länets sjukhus och ytterligare 25 personer som får sjukhusvård. Vid förra veckans uppdatering fick 10 intensivvård och 28 vårdades på sjukhus.

Nya råd från Folkhälsomyndigheten: Då smittar du inte
Under tisdagen har även Folkhälsomyndigheten presenterat nya direktiv om när man kan räknas som smittfri efter att ha varit smittad av coronaviruset.
Kunskapen om smittsamhet vid covid-19 är fortfarande begränsad, men flera studier talar för att den är störst i anslutning till insjuknandet och början av sjukdomsförloppet. Den testmetod – kallad PCR-teknik – som används för att se om en person har virus i kroppen kan inte skilja på aktivt och inaktivt virus.
Ett aktivt virus kan fortfarande infektera celler och alltså smitta andra personer, men ett inaktivt virus har oskadliggjorts av immunförsvaret och smittar inte längre. Därför kan den typen av prov inte användas för att avgöra om en person som tidigare testat positivt för covid-19 är fortsatt smittsam eller inte.
De nationella kriterierna för smittfrihet vid covid-19 är framtagna av en arbetsgrupp bestående av representanter från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen samt Folkhälsomyndigheten.
Så här lyder kriterierna för smittfrihet vid covid-19
• Personer med konstaterad covid-19 som håller sig isolerade i hemmet kan bedömas som smittfria efter minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring, när det dessutom gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
• För personal inom vård och omsorg med misstänkt eller konstaterad covid-19 gäller samma tidsgränser, med tillägget att de alltid bör provtas vid misstanke.
• Symtomfria personer bör generellt inte provtas, men om det ändå skett så kan man bedöma dem som smittfria först sju dagar efter positivt prov. Skulle de utveckla symtom efter provtagningen så får man räkna från insjuknandedagen. Om de nyligen haft symtom förenliga med covid-19 kan man räkna från den insjuknandedagen.
• Inom särskilda boenden för äldre samt korttidsvård och miljöer med särskilt känsliga individer så tillämpas, med hänvisning till försiktighetsprincipen, tidsgränsen minst 2 dagars feberfrihet och stabil förbättring samt 14 dagar efter insjuknande.
• För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild så är kriterierna minst 2 dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring samt minst 14 dagar från insjuknandedagen, ända upp till 21 dagar för de allra sjukaste som också behövt vård på intensivvårdsavdelning.