Osäkert hur Surahammar ska styras efter valet

Socialdemokraterna och Centerpartiet, som idag styr i Surahammar, backade rejält i valet. Sverigedemokraterna ökade och är nu näst största parti i Surahammars kommun.

  • Publicerad 10:10, 13 sep 2018

Tobias Nordlander (S), kommunalråd i Surahammar. Foto: Surahammars kommun

Tobias Nordlander (S), är som idag är kommunalråd i Surahammar tycker det är synd att Socialdemokraterna backar.

– Samtidigt är jag glad för det stora förtroendet vi får från väljarna. Jag ser att vi fått ett tydligt mandat att sondera terrängen och få ihop en styrande majoritet för framtiden, säger han.

Ett försenat badhus, att Surahammars vårdcentral flyttade och utbyggnation inom äldreomsorgen nämner Tobias Nordlander som några förklaringar till tappet av rösterna på det styrande partiet.

– Vi har många grejer som är på gång, men som av olika anledningar har tagit för lång tid. Det tror jag straffar sig.

Hur ska Surahammar styras den kommande mandatperioden?

– Tittar man på det valresultatet som blev så finns det en rad konstellationer som man rent teoretiskt skulle kunna få ihop. Men jag vill inte gå in på detaljer än utan nu sonderar vi terrängen. Sverigedemokraterna är inte aktuella för oss att samarbeta med, det är det enda partiet som jag ser att vi stänger dörren för, säger Tobias Nordlander.

Just Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i Surahammar, och går från fem till sju mandat.

– Det vi har hört från invånarna här är att de tycker att vi har representativt folk. När vi är ute bland folk lyssnar vi mycket och är lyhörda, vi försöker inte pracka på någon vår politik, säger Milton Hvid, som står som nummer fem på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Surahammar.

Tidigare har Sverigedemokraterna i Surahammar drabbats av avhopp och haft svårt att fylla de fem mandat som de tidigare haft. Nu är mandaten sju.

– Vi har nio namn på listan så vi kommer att ha två ersättare. Så vi fyller stolarna, men sen ska folk orka och ha intresse i fyra år så det kanske hade varit bra att ha fler ersättare.

Hur tycker du att Surahammar ska styras den här mandatperioden?

– Vi har pratat en hel del om det, och vi säger väl i princip som alla andra: att vi inväntar det slutgiltiga valresultatet. Än så länge är det ingen som frågat oss och vi har inte frågat någon utan vi väntar och ser, säger Milton Hvid.

Mandatfördelningen i Surahammar

V: 3 (-1)

S: 11 (-4)

SD: 7 (+2)

L: 1 (-1)

C: 2 (-3)

KD: 1 (0)

M: 6 (+1)

MP: 0 (-2)*

*Miljöpartiet fick 1,6 % av rösterna i kommunvalet i Surahammar, och åker därför ur fullmäktige. För att få plater i fullmäktige krävs minst 2% av rösterna för kommuner med en valkrets, som i Surahammars fall. I kommuner med två valkretsar gäller 3%.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING