Ännu inte nått kaklet. Följetongen kring renoveringen av Ekängsbadets fortsätter – nu kan nyöppningen av badet i Surahammar i värsta fall dröja ända fram till sommaren. Foto: Stefan Lindgren/Arkiv

Öppningen av Ekängsbadet skjuts på framtiden – igen

Den sista januari genomfördes en slutbesiktning av Ekängsbadet – då det konstaterades att det fortfarande finns en del brister på badet. Nu ska en överprövning av det beslutet genomföras – och en sådan process kan ta lång tid. – Vi vet inte just nu hur lång tid det kan ta, vi styr inte den processen, säger Thomas Lenell, teknisk chef på Surahammars kommun.

  • Publicerad 16:10, 21 feb 2019

Badhuset i Surahammar stängde mitt i sommaren 2016, efter att man upptäckt flera fel och konstaterat att man behövde göra en omfattande reparation. Planen var att badet skulle öppna igen under hösten 2018, men det datumet har skjutits fram.

– Vi hade en första besiktning i oktober och november, och då hade de som gjorde besiktningen ett antal nedslag. Det har entreprenören inte velat godkänna utan har överklagat, säger Thomas Lenell.

Den sista januari genomfördes en slutbesiktning av Ekängsbadet, och då slogs det fast att det kvarstår fortfarande en del brister som ska åtgärdas. Men entreprenören som utför arbetet håller inte med om det och har begärt en överbesiktning av beslutet.

– Det här är extremt ovanligt, men det är det som har hänt, äger Thomas Lenell.

Kommunen beskriver sin situation som låst i det här läget.

– Vi behöver ha de här besiktningarna klara och godkända. Det normala är att man har en besiktningsman som går igenom byggnationen, och kanske har några nedslag. Och sedan så åtgärdar entreprenören de felen och sen är det klart. Men den här entreprenören anser inte att de har gjort något fel.

Kan ni på kommunen inte bara ställa krav på entreprenören att åtgärda felen?

– Så här är förfarandet med nästan alla byggjobb: Vi anlitar en entreprenör för att göra ett jobb och sen har vi den oberoende besiktningsmannen som besiktigar. I det här fallet menar entreprenören att de inte gjort de felen som påstås, och det blir en avtalsfråga helt enkelt. Vi är inte involverade i den processen, utan hamnar i ett låst läge.

I nuläget vet inte Surahammars kommun hur lång tid processen kan ta innan badet kan vara klart för öppning.

– Det enda vi vet i nuläget är att den här överbesiktningsnämnden är inrättad och kommer påbörja sitt arbete under mars månad. Sen hur lång tid det kan ta, det har vi inte fått någon tidsplan på, säger Thomas Lenell.

Enligt VLT, som varit i kontakt med ordföranden i den tillsatta överbesiktningsnämnden, så kan en öppning av badet vara möjlig först i början av sommaren, men det är en preliminär bedömning.

Hur påverkar det här kommunen som helhet?

– Det betyder att vi inte kan öppna badhuset, vilket ställer till det både för skolan och för allmänheten, säger Thomas Lenell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING