Freddy Amigo har hittat hem – till Skantzens Kanalkafé

Västerås stora operaprofil – Talangprofilen från 2010 – Freddy Amigo har hittat hem. Det har han gjort vid klassiska Kanalkaéet vid Skantzenområdet i Hallstahammar. – Jag var här och sjöng, sedan ville jag inte åka härifrån, säger han.

  • Publicerad 21:03, 20 jun 2021

Just hemkommen från en intensiv tvåveckorsturné i Kenya möter Freddy Amigo upp vid det pittoreska Kanalkaféet i Skatzenområdet i Hallstahammar. Han kommer direkt från köket och har på sig ett förkläde av skinn.

– Se så vackert det är här, säger han när han välkomnar oss.

Frågan man ställer sig är, vad gör han egentligen här?

Svaret är delvis coronan. Men en bättre förklaring är att han äntligen har hittat hem.

– Jag var här och sjöng och föll för platsen. Jag ville inte åka härifrån, säger han.

I samma veva slog coronapandemin till på allvar. Det innebar att Freddy blev av med alla sina bokningar. Och Kanalkaféets ägare började oroa sig för verksamhetens framtid.

– Då sa jag att antingen går vi båda i konkurs – eller så hjälps vi åt, berättar han.

Sagt och gjort. Freddy hoppade in och hjälpte till med driften. Utöver akuten, där Freddy jobbar som undersköterska blev kaféet hans nya bas och här har han byggt sig en scen där han kan bjuda på sina sångnummer när andan faller på.

Grönskande uteservering vid Kanalkaféet. Foto: Jonas Edberg

Från köket kan man nu också beställa en Freddy special. Det är en smakrik tallrik med lax, räkor, sallad, stekt potatis och lite olika dippsåser.

På turné i Kenya

Sen var det ju det där med Kenyaturnén. Det kan låta lite oväntat att en svensk sångare, som dessutom jobbar inom vården, åker på turné till en så exotiskt plats som just Kenya under coronapandemin.

Förklaringen är Freddys bakgrund inom Pingströrelsen.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde åka ner till Kenya och sjunga i kyrkor och på skolor. Det tackade jag ja till, så jag och min dotter åkte ner dit under två veckor.

Under tiden i Kenya bjöd han på flera spelningar om dagen inför tusentals åskådare. Åskådare som inte hade en aning om vem den där Amiga egentligen var. Men filmer från resan visar att han gjorde succé.

Och coronan var inget större problem. Freddy var tvungen att testa sig för att åka ner, och han var tvungen att visa upp ett friskhetsintyg för att åka hem.

– Det var en häftig upplevelse. Jag hoppas få komma tillbaka dit igen, säger han.

Freddy under en av spelningarna i Kenya. Foto: Privat

​Fakta: Skantzenområdet

​Skantzen eller Skansen är en stadsdel i Hallstahammar i Hallstahammars kommun, Västmanlands län. Vid Skantzen låg en gång Strömsholms kanals administrativa centrum med säte för kanalens tekniska chef. Skantzen med slussar, bostäder, verkstäder, park och kanalmuseum är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Vid Skantzen stiger Strömsholms kanal kraftigt med hjälp av en stor dubbelsluss, kallad Konung Gustav IV Adolf. Här låg tidigare kanalens administrativa centrum och här hade kanalens tekniske chef (mekanikus) sitt säte.

I norr finns Skantzsjön, som är konstgjord och fungerade som ett vattenmagasin för kanalen. På en kulle ovan sjön ligger kanalens gamla arkivbyggnad, idag inredd till ett kapell. Mekanikusbostaden uppfördes omkring 1790. Till den hörde ett stort jordbruk, arbetarbostäder, stall och verkstäder. I det gamla kanalkontoret och i en bredvidliggande byggnad visas kanalens utveckling från byggandet på 1700-talet till idag. Här finns ett museum med bland annat en modell av dubbelslussen.

Klipp från Kenya: Se glädjen bland barnen när Freddy kom på besök

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING