Artikelförfattaren Elisabeth Ivars. Foto: Privat

Krönika: Att synas men inte se

Klappar på vänster jackficka samtidigt som min hjärna febrilt börjar arbeta. Mina händer söker sig till höger ficka och jag finner det jag söker, mobilen. Börjar känna en stress över att missa ögonblicket, att skönheten i det bleka solljuset över insjön ska gå förlorat. I själva verket har jag bränt upp ögonblicket i samma stund som jag började fundera över Instagramfilter och vinklar.

  • Publicerad 13:46, 1 jun 2019

Är det en utopisk frukost vi vill visa eller familjelycka? För misshandel sker väl inte i hem där man gör egen smoothie med antiinflammatoriska egenskaper?

För vem är mina ögonblick? Magin i dessa är så kopplade till mina känslor att inget filter i världen kan gestalta och förmedla det som händer i mitt jag. Euforin över skönheten vid den medelpadska insjön är lika mycket kopplat till minnen av min hand vilandes i morfars skrovliga näve när han följde mig för att meta abborre, som till den egentliga naturupplevelsen i nuläget.

Sedan när blev det viktigare att du som läser detta, eller en okänd naturfantast i Colorado, ska återuppleva den endorfinkick skönhet och upplevelser i din vardag ger dig?

Syns du så finns du.

Allt förskönas, förädlas. Ett fotografi på ett frukostbord arrangeras och beskärs till det perfekta.

Duken är smulfri, osten är utan skidbacke och blåbären vackert blåskimrande.

Är det en utopisk frukost vi vill visa eller familjelycka? För misshandel sker väl inte i hem där man gör egen smoothie med antiinflammatoriska egenskaper? Ett förhållandes hälsa är väl exakt så välmående som kärleksförklaringens starka vibrationer på Facebook – eller?

Många studier visar att den stora ökningen av psykisk ohälsa hos ungdomar till en betydande del beror på sociala medier. Alla intryck och flöde av influencers och omgivningens till synes perfekta kroppar, inredning och liv skapar en känsla av egna misslyckanden och brist på kompetens eller lycka.

Och mer och skarpare kommer det att bli, tekniken går framåt och med den ökar möjligheterna till att försköna och förbättra både i verkliga livet genom skönhetsingrepp och viralt via olika former av photoshoping.

Hur attackerar vi detta? Stoppar tekniken, protesterar på torget med plakat mot allt fejk? Går tillbaka till när mobiltelefonen var en telefon och ingen jävla selfieapparat?

Nej.

Det är dags att vi lär oss själva och varandra att allt kan förskönas.

Allt kan förvridas.

Alla kan ljuga. Och vet ni vad? Lika säkert som att jorden inte är platt kommer vi fortsätta med ovanstående – och det är okej.

Det är upp till dig som individ att se genom det, förbi det och veta vem du är och vad du kan utan jämförelse.

Fortsätt filtra dina foton i jakten på likes, fortsätt använda botox om det gör dig glad – men stå för det, hävda inte att din rynkfria panna beror på mängden vatten du intar och gojibärens magiska effekter. För de lögnerna, om något, skapar en sned verklighetsbild och förmedlar ouppnåeliga ideal.

Vi har kommit så långt att vi vet att möjligheten till manipulering är till det närmsta gränslös och infiltrerad hos oss alla, inte bara hos kändisar på andra sidan Atlanten.

Verkligheten är vad du väljer att se att den är och ditt mående utifrån omvärldens intryck är vad du låter den vara.

Se bara till att inte bara synas utan att även våga se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING