Artikelförfattaren Elisabeth Ivars. Foto: Privat

Krönika: Att synas men inte se

Klappar på vänster jackficka samtidigt som min hjärna febrilt börjar arbeta. Mina händer söker sig till höger ficka och jag finner det jag söker, mobilen. Börjar känna en stress över att missa ögonblicket, att skönheten i det bleka solljuset över insjön ska gå förlorat. I själva verket har jag bränt upp ögonblicket i samma stund som jag började fundera över Instagramfilter och vinklar.

  • Publicerad 13:46, 1 jun 2019

Är det en utopisk frukost vi vill visa eller familjelycka? För misshandel sker väl inte i hem där man gör egen smoothie med antiinflammatoriska egenskaper?

För vem är mina ögonblick? Magin i dessa är så kopplade till mina känslor att inget filter i världen kan gestalta och förmedla det som händer i mitt jag. Euforin över skönheten vid den medelpadska insjön är lika mycket kopplat till minnen av min hand vilandes i morfars skrovliga näve när han följde mig för att meta abborre, som till den egentliga naturupplevelsen i nuläget.

Sedan när blev det viktigare att du som läser detta, eller en okänd naturfantast i Colorado, ska återuppleva den endorfinkick skönhet och upplevelser i din vardag ger dig?

Syns du så finns du.

Allt förskönas, förädlas. Ett fotografi på ett frukostbord arrangeras och beskärs till det perfekta.

Duken är smulfri, osten är utan skidbacke och blåbären vackert blåskimrande.

Är det en utopisk frukost vi vill visa eller familjelycka? För misshandel sker väl inte i hem där man gör egen smoothie med antiinflammatoriska egenskaper? Ett förhållandes hälsa är väl exakt så välmående som kärleksförklaringens starka vibrationer på Facebook – eller?

Många studier visar att den stora ökningen av psykisk ohälsa hos ungdomar till en betydande del beror på sociala medier. Alla intryck och flöde av influencers och omgivningens till synes perfekta kroppar, inredning och liv skapar en känsla av egna misslyckanden och brist på kompetens eller lycka.

Och mer och skarpare kommer det att bli, tekniken går framåt och med den ökar möjligheterna till att försköna och förbättra både i verkliga livet genom skönhetsingrepp och viralt via olika former av photoshoping.

Hur attackerar vi detta? Stoppar tekniken, protesterar på torget med plakat mot allt fejk? Går tillbaka till när mobiltelefonen var en telefon och ingen jävla selfieapparat?

Nej.

Det är dags att vi lär oss själva och varandra att allt kan förskönas.

Allt kan förvridas.

Alla kan ljuga. Och vet ni vad? Lika säkert som att jorden inte är platt kommer vi fortsätta med ovanstående – och det är okej.

Det är upp till dig som individ att se genom det, förbi det och veta vem du är och vad du kan utan jämförelse.

Fortsätt filtra dina foton i jakten på likes, fortsätt använda botox om det gör dig glad – men stå för det, hävda inte att din rynkfria panna beror på mängden vatten du intar och gojibärens magiska effekter. För de lögnerna, om något, skapar en sned verklighetsbild och förmedlar ouppnåeliga ideal.

Vi har kommit så långt att vi vet att möjligheten till manipulering är till det närmsta gränslös och infiltrerad hos oss alla, inte bara hos kändisar på andra sidan Atlanten.

Verkligheten är vad du väljer att se att den är och ditt mående utifrån omvärldens intryck är vad du låter den vara.

Se bara till att inte bara synas utan att även våga se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING