Zlatan Bajrics starka vilja och entreprenörsanda har gett utmärkelser – och många spännande projekt. Foto: Seeba

Zlatan gillar att ha många bollar i luften

Hela livet har Zlatan Bajric varit intresserad av problemlösning. Hans starka vilja har skapat en spännande och unik karriär. Idag är han 25 år och efter flera olika projekt driver han nu ett  företag och gör affärer i hela världen. Västerås Tidning Business har träffat denna drivna entreprenör för att se hur hans resa hittills sett ut och för att ta del av hans tips till andra blivande entreprenörer.

  • Publicerad 12:42, 25 sep 2018

Idag jobbar Zlatan Bajric på företaget Seeba, som han själv var med och startade upp.

Företaget jobbar med att ge stöd till företagsledare och de arbetar bland annat mycket med digital transformation, förändring och hur vi ska möta framtidens utmaningar. De har kunder i större delen av världen och även ett kontor i Bosnien.

Zlatan Bajric har själv belönats med flera utmärkelser för sitt företagande, bland annat Årets Entreprenör som delas ut av Anders Wall på Veckans Affärer. Dessutom av samma tidning utsedd till en av Sveriges främsta supertalanger. 

– Jag trivs väldigt bra på mitt jobb och jag får göra exakt det jag brinner för. Vi jobbar med problemlösning och utmaningarna är det som gör det roligt. Att jag fått utmärkelser är såklart jättehäftigt och det känns bra att det man gör uppskattas, men målet är alltid att skapa värde för våra kunder – inte att få priser, säger Zlatan Bajric.

”Jag hade aldrig kommit någonstans om jag inte brunnit för det jag har gjort”

Innan han började på Seeba hade han en varierande tillvaro med jobb, studier och en uppväxt i Hallstahammar.

Zlatan Bajric föddes i forna Jugoslavien och kom till Sverige med sin familj när han var fem år gammal. När han växte upp hade han inte alltid så mycket pengar så han tvingades därför alltid hitta lösningar för att få in pengar, vilket bidrog till att han också fick ett stort intresse för problemlösning.

– Det blev att man sålde och köpte saker för att få råd med något man verkligen ville ha. Jag gjorde bland annat hemsidor som jag sålde och om de blev bra kunde jag höja priset till andra som ville ha hemsidor, detta ledde till slut till att jag startade en reklambyrå. Jag gjorde affärer redan i tidig ålder och man kan väl säga att mitt intresse började när jag var liten, säger Zlatan Bajric.

På gymnasiet gick han på ABB Industrigymnasium och hade lätt för studierna. Det roligaste under den tiden var enligt honom UF (Ung Företagsamhet). Efter gymnasiet läste han Business Management på Mälardalens Högskola. Efter studierna jobbade han en del innan han till slut startade Seeba.

– Jag hade det lätt med studierna. Jag pluggade i princip aldrig men fick bra betyg ändå. Efter studierna så köpte jag in mig i en bowlinghall. Det var något jag provade på ett tag innan jag och en nuvarande kollega startade Seeba. I framtiden kommer jag köra vidare i det här företaget. Jag känner att jag hittat helt rätt, säger Zlatan.

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill slå sig fram som entreprenörer?

– Mitt bästa tips är att man inte ska tänka för mycket och inte förvänta sig för mycket. Kör på, våga prova, testa dig fram. Sverige är ett bra land och man har inte så mycket att förlora om det mot förmodan skulle gå åt skogen. I vissa länder kan ett misslyckande innebära att man är körd, men inte här. Så har man en idé och vet vad man vill göra är det bara att satsa. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING