Gänget på Veterankraft. Leif Rohlin är platschef, Karin Ling är administratör, Bertil Andersson jobbar med försäljning, Mari Svensson är bemanningsansvarig och Marin Matohanac är företagssäljare. Foto: Helena Andersson

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.

  • Publicerad 16:27, 6 okt 2019

Veteran. Lars Ek har jobbat på Veterankraft i cirka två år och stortrivs.

Lars Ek är 65 år och har jobbat åt Veterankraft i cirka två år. Han jobbade tidigare med försäljning och säger att han har fortsatt att jobba för att han ville ha något att göra.

– Jag ville inte bara dra ett streck över arbetslivet. Från att ha varit aktiv fem dagar i veckan till att inte göra någonting passar inte mig.

På Veterankraft väljer Lars Ek hur mycket och hur ofta han vill jobba och han jobbar för det mesta med utomhusarbeten.

– Tänk att få vara ute hela dagarna i det här vädret säger Lars och nickar mot den blå himlen. Dessutom träffar jag otroligt mycket trevliga människor, tillägger han.

Kan göra allt

Västerås Tidning träffar Bertil Andersson, försäljning, Mari Svensson, bemanningsansvarig och Marin Matohanac, företagssäljare på Veterankraft, för att prata lite mer om verksamheten.

– Folk undrar vad vi gör, och vi gör allt, och då menar jag allt. Till exempel så ringde en dotter och frågade om vi hade någon som ville spela musik med hennes pappa. Klart vi har sa jag, och i fyra år i rad har en veteran åkt hem och spelat med hennes pappa en gång i veckan, berättar Mari Svensson.

Väljer själv när man vill jobba

I Veterankrafts personalpool finns såväl personer med väldigt hög kompetens och utbildning inom sitt yrkesområde som personer med mindre kvalificerade meriter. De anställda är allt från 55 till 80 år med en medelålder på 69 år.

Frivilligheten, både när det gäller att välja arbetsuppgifter och när det kommer till hur mycket man vill jobba är stor.

– Man är inte anställd för en viss syssla, vissa timmar, utan man väljer själv vad man har lust att jobba med och hur mycket, säger Bertil Andersson.

– Det kan lika väl vara en tidigare vd med tyngre uppdrag som nu hellre vill klippa gräs, säger Marin Matohanac.

En av Veterankrafts anställda har till exempel arbetat som lärarvikarie två gånger, han har jobbat som vaktmästare och i skolmatsalen, som tågmekaniker och som fastighetsskötare.

– Många lite yngre har även fått fast jobb, genom att via oss ha fått in en fot hos en arbetsgivare, säger Bertil Andersson.

Umgänget är viktigt

Något som han också berättar är att tryggheten är a och o.

– Vi vill att våra anställda ska känna sig trygga även om de tackar nej till ett jobb, säger han.

– En av de stora fördelarna vi som arbetsgivare har är att oavsett om det är en halvtid under ett par tre månader, en intensiv heltid eller bara en heldag i veckan, brukar vi nästan alltid kunna hitta någon som tycker att det är perfekt med det som erbjuds, säger Marin Matohanac.

På Veterankraft säger man att veteranerna är det viktigaste de har. De som för tillfället kanske inte är ute på jobb kommer gärna in på kontoret och snackar och tar en kaffe och finns det då tid så sätter sig alltid någon av kontorspersonalen ned och fikar med dem.

– Det går åt väldigt mycket kaffe och massor med kakor, skrattar Mari, som också säger att de två gånger om året anordnar något trevligt för alla veteraner.

– Umgänget är en viktig del för många. Veteranerna är ofta inte här bara för jobbet, utan även för den sociala biten. Ska man ha framgång ska de som jobbar känna sig välkomna! De ställer upp för oss och vi ställer upp för dem, avslutar Bertil

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Stopp för bus i butiker: "Betyder mycket"

Stökiga personer och upprepade stölder i butiker kan ställa till det för både handlare och butiksanställda. Under en lång tid har det därför efterfrågats ett tillträdesförbud av bland andra...måndag 1/3 11:50

ABB lanserar nästa generations cobotar

ABB stärker YuMi-portföljen av kollaborativa robotar med cobotfamiljerna GoFa och SWIFTI. Åtta av tio arbetsplatser säger att de kommer att öka användningen av robotar under nästa decennium; pandemin...söndag 28/2 20:57

Krönika: Driver pandemin jämlikheten bakåt?

Pandemin har lärt oss att ramarna för vad vi kallar arbete har förändrats och att ”Work from anywere” blivit ett begrepp, en USP, inom bolagsvärlden. Vem vill inte jobba för ett företag som omfamnar...söndag 28/2 20:56

Krönika: "Nu byts väntan mot en förväntan"

Jag vet inte hur ni upplever det men jag har en känsla av väntan, isolering och ett slags vakuum där jag ibland med uppgivenhet följer pandemiutvecklingen och presskonferenser från regeringen som...söndag 28/2 20:55

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING