Gänget på Veterankraft. Leif Rohlin är platschef, Karin Ling är administratör, Bertil Andersson jobbar med försäljning, Mari Svensson är bemanningsansvarig och Marin Matohanac är företagssäljare. Foto: Helena Andersson

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.

  • Publicerad 16:27, 6 okt 2019

Veteran. Lars Ek har jobbat på Veterankraft i cirka två år och stortrivs.

Lars Ek är 65 år och har jobbat åt Veterankraft i cirka två år. Han jobbade tidigare med försäljning och säger att han har fortsatt att jobba för att han ville ha något att göra.

– Jag ville inte bara dra ett streck över arbetslivet. Från att ha varit aktiv fem dagar i veckan till att inte göra någonting passar inte mig.

På Veterankraft väljer Lars Ek hur mycket och hur ofta han vill jobba och han jobbar för det mesta med utomhusarbeten.

– Tänk att få vara ute hela dagarna i det här vädret säger Lars och nickar mot den blå himlen. Dessutom träffar jag otroligt mycket trevliga människor, tillägger han.

Kan göra allt

Västerås Tidning träffar Bertil Andersson, försäljning, Mari Svensson, bemanningsansvarig och Marin Matohanac, företagssäljare på Veterankraft, för att prata lite mer om verksamheten.

– Folk undrar vad vi gör, och vi gör allt, och då menar jag allt. Till exempel så ringde en dotter och frågade om vi hade någon som ville spela musik med hennes pappa. Klart vi har sa jag, och i fyra år i rad har en veteran åkt hem och spelat med hennes pappa en gång i veckan, berättar Mari Svensson.

Väljer själv när man vill jobba

I Veterankrafts personalpool finns såväl personer med väldigt hög kompetens och utbildning inom sitt yrkesområde som personer med mindre kvalificerade meriter. De anställda är allt från 55 till 80 år med en medelålder på 69 år.

Frivilligheten, både när det gäller att välja arbetsuppgifter och när det kommer till hur mycket man vill jobba är stor.

– Man är inte anställd för en viss syssla, vissa timmar, utan man väljer själv vad man har lust att jobba med och hur mycket, säger Bertil Andersson.

– Det kan lika väl vara en tidigare vd med tyngre uppdrag som nu hellre vill klippa gräs, säger Marin Matohanac.

En av Veterankrafts anställda har till exempel arbetat som lärarvikarie två gånger, han har jobbat som vaktmästare och i skolmatsalen, som tågmekaniker och som fastighetsskötare.

– Många lite yngre har även fått fast jobb, genom att via oss ha fått in en fot hos en arbetsgivare, säger Bertil Andersson.

Umgänget är viktigt

Något som han också berättar är att tryggheten är a och o.

– Vi vill att våra anställda ska känna sig trygga även om de tackar nej till ett jobb, säger han.

– En av de stora fördelarna vi som arbetsgivare har är att oavsett om det är en halvtid under ett par tre månader, en intensiv heltid eller bara en heldag i veckan, brukar vi nästan alltid kunna hitta någon som tycker att det är perfekt med det som erbjuds, säger Marin Matohanac.

På Veterankraft säger man att veteranerna är det viktigaste de har. De som för tillfället kanske inte är ute på jobb kommer gärna in på kontoret och snackar och tar en kaffe och finns det då tid så sätter sig alltid någon av kontorspersonalen ned och fikar med dem.

– Det går åt väldigt mycket kaffe och massor med kakor, skrattar Mari, som också säger att de två gånger om året anordnar något trevligt för alla veteraner.

– Umgänget är en viktig del för många. Veteranerna är ofta inte här bara för jobbet, utan även för den sociala biten. Ska man ha framgång ska de som jobbar känna sig välkomna! De ställer upp för oss och vi ställer upp för dem, avslutar Bertil

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING