Lunch vid elden. Många bord var fulla under lunchtiden i saluhallen och många ville sitta vid bordet runt elden.

Slakteriet – en osande matoas

Saluhallen Slakteriet har funnits i Västerås i snart fem år. Sedan starten har de vuxit och nu finns där ett tiotal restauranger och butiker. Västerås Tidning har besökt saluhallen för att ta en djupare titt på vad som erbjuds för besökarna.

  • Publicerad 13:56, 24 apr 2018

Det var i November 2013 som Saluhallen Slakteriet öppnade dörrarna för första gången. Saluhallen Slakteriet är en marknadsplats där man kan handla svensk, närproducerad mat. I diskarna och butikerna finns det bland annat kött, ost, ägg, bröd och vegetarisk mat. I lokalen finns det även ett flertal restauranger med många gemensamma sittplatser så att gästerna kan äta olika sorters mat tillsammans.

Greger Johansson är en av ägarna samt projektledare och det var han som kom med idén till saluhallen. Idag ansvarar han för driften med de andra ägarna Johan Söderberg och Stefan Grönqvist.

– Affärsidén var att starta en marknadsplats i Västerås för matintresserade i alla åldrar, vilket jag tycker vi har lycktas bra med, säger Greger Johansson.

Saluhallen Slakteriet ligger på Slakterigatan, relativt nära industrihamnen. Lokalen rymmer cirka 200 sittande personer och har öppet tisdag till lördag mellan 10.00 och 18.00. I saluhallen finns det tio stycken näringsidkare. Av dessa är det fem restauranger, fyra butiker och ett café. Maten varierar från helvegetarisk mat till hamburgare och sushi. Gemensamt för maten är att det är svenska råvaror och väldigt mycket är både ekologiskt och närodlat. Bondens butik säljer en stor del av maten man kan äta i saluhallen och även annan lokalproducerad mat av leverantörer som inte finns i saluhallen.

– Alla som är här hos oss samarbetar mycket. En del av försäljningen är intern och mycket av råvarorna köps av varandra, vilket är bra, för då vet både restaurangerna och gästerna var alla råvarorna kommer ifrån och att de alltid håller hög kvalité, säger Greger Johansson.

Sedan starten har saluhallen vuxit och utökar då och då med nya butiker eller restauranger. När Västerås Tidning besöker saluhallen är det nästan fullt med besökare och det är en ordentlig rörelse i lokalerna. Många av besökarna är västeråsare men det kommer även många från andra städer i Sverige, bland annat från Stockholm, som besöker saluhallen. Det är även ganska många besökare från andra länder som hittar dit.

– I början var det lite av en utmaning att få besökare att hitta hit men det är inte längre ett problem. Vi har jobbat mycket med kommunikation, bland annat med sociala medier, för att informera om vad som finns här och det är jätteroligt att så många är intresserade av oss. Bland annat har vi fyrdubblat antalet luncher på ganska kort tid, säger Greger Johansson.

Utöver att äta mat på plats och handla med sig mat hem, kan besökarna ta del av ett flertal olika evenemang. Bland annat kan man gå minikurser i att brygga egen öl, bygga goda hamburgare, lära sig göra riktig asiatisk mat, få information om vegetarisk kost, laga vilt och mycket mer. Saluhallen Slakteriet har ett löpande evenemangsschema året runt. Vissa har begränsade platser och det finns mer information om evenemanget och anmälan i deras lokaler eller på saluhallens hemsida.

Bosse Masser är kokboksförfattare och tillsammans med sin fru driver han Gilla Grilla i saluhallen. En gång i veckan har han även rundturer i saluhallen för att visa och informera besökarna om maten som finns där. Man får även smaka på det mesta för att på plats uppleva smakerna och kvalitén på maten.

– Jag kör en matsafari här varannan tisdag och varannan torsdag. Den har blivit väldigt populär och det är jättekul att många är intresserade. I början fick jag prata mycket och besökarna var ganska tysta. Nu är det tvärt om, jag får nästan inte säga någonting, alla är så intresserade och har så mycket funderingar och frågor, vilket är jätteroligt, säger Bosse Masser.

Saluhallen Slakteriet har under åren utökat med flera näringsidkare och har även planer att växa i framtiden. Det finns lokalplats för flera butiker eller restauranger och de letar hela tiden efter fler nya spännande koncept som kan etablera sig hos dem. Kraven är dock höga för de som vill etablera sig och Greger Johansson, som driver rekryteringen får ibland säga nej.

– Intresset är stort. Vi ligger helt rätt i tiden och intresset för bra mat är enormt. I framtiden har vi möjlighet att växa och vi har lite planer på gång, som jag inte kan gå in på mer just nu. Det jag kan säga är att vi letar efter en bra fiskleverantör. Vi har bra fisk här, bland annat hos Ost & Sill men vi skulle vilja ha ännu mer fisk. Överlag så ser framtiden väldigt bra ut, att vi kom med i White Guide i år ser vi som ett kvitto på att vi jobbar rätt med miljö, kunskap och kvalitet. Vi kommer att fortsätta enligt plan samtidigt som vi är lyhörda och ödmjuka inför kundernas krav och önskemål, vi tar ingenting för givet, säger Greger Johansson.

Restauranger och butiker i Saluhallen Slakteriet:

Veggoköket

Huvudrestaurangen i Saluhallen Slakteriet är Veggoköket. Här finns det många olika helvegetariska rätter. Under vardagarna serveras en buffé med varierande maträtter eller teman. På lördagen har de oftast brunch eller kebabbuffé. Kebaben och andra rätter har givetvis växtbaserade köttsubstitut. Veggoköket lagar all mat från grunden och beskriver sig själva som ett hantverk med mycket kärlek.

Man kan även gå dit för att köpa ett glas öl eller vin att ta med sig till de gemensamma ytorna vid elden.

Bondens Butik

Mitt i saluhallen ligger en mysig butik som säljer allt man kan tänka sig inom matväg. Här finns i första hand lokala men även utvalda regionala produkter och en del kommer från restaurangerna i saluhallen. I hyllorna hittar man nyrostat kaffe från grannen Björklunds kafferosteri, bröd, ägg, marmelad, yoghurt, drycker, kött, grönsaker, frukt och mycket, mycket mer.

Ribhaus

Här hittar du rejäla hamburgare och kycklingvingar. Det finns många olika tillbehör och även vegetariska alternativ. Maten beskrivs av dem själva som färsk och ärlig klassisk amerikansk och har en del influenser av det koreanska och japanska köket.

Stora Ekeby Kött

I den stora köttdisken hittar du bland annat Stora Ekebys prisbelönta ekologiska gräsbeteskött, gris, lamm, vilt och korv tillverkade i egna lokaler i anslutning till Saluhallen. Allt som säljs i disken är svenskt.

Ost och Sill

I den välfyllda ostdisken hittar man förutom ost även den lokale Borgåsunds fiskarens rökta lax osill och röror. Till lunch erbjuder man även dagens Husman.

Aurora Sushi Bar

En sushirestaurang med varierande asiatiska rätter, de flesta råvarorna är från Sverige och det finns även vegetariska alternativ. Vill man inte äta "snabbmatssushi" utan ta sig tid att uppleva en servering där man kan se sushi göras på plats med olika tekniker och prova spännande smaker ska man absolut ta sig hit. Alltid färsk fisk och riktig wasabi.

Café Bakpasset

Det enda renodlade caféet i saluhallen där man kan beställa tårtor, äta gott hembakat bröd eller ta en kaffe. Du hittar även färskt bröd från Skeppshandelns Stenugnsbageri. Det finns även glutenfria alternativ.

Gilla Grilla

En butik som förutom sina välbesökta grillkurser fokuserar på kvalitetsgrillar och grillprodukter. Från olika spännande och unika kryddor till grilltillbehör och grillutrustning. De säljer även sin prisbelönta falafel.

Happy Noodles

En asiatisk restaurang som serverar en rad olika rätter från Kina, bland annat nudlar och dumplings. All mat tillagas på plats och alla råvaror kommer från Sverige. Många av råvarorna kan du handla i restaurangen och det går även att boka kurser i att laga kinesisk mat samt uppleva klassiska te-ceremonier.

Didrik's BBQ Pit

Längst in i Gilla grillas butik hittar vi det senaste tillskottet till Saluhallen, Didrik's BBQ Pit som hade premiär den 24 mars. Didrik serverar lokal och närproducerad grillad mat, med en stor variation av kött och vegetariska rätter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Dryckesmässan kommer tillbaka till ACC

Flera nyheter på årets öl- och destillatmässa I oktober förra året gick mässan Västerås öl och destillat av stapeln för första gången – och blev en stor succé! Över 4 000 öl- och destillatintresserade besökare fyllde Aros congress center under...lördag 20/10 14:29

Nom va gott!

Så gör du en Bellini till helgen Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera...fredag 12/10 16:41

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING