Sara Östlund övertog Ångbageriet i Sala och har utnämnts till Årets unga företagare i Västmanland 2020. Foto: Magnus Eriksson

Sara i Sala årets unga företagare i länet – driver både bageri och hotell

Årets unga företagare i Västmanland 2020 är en driftig tjej. Sara Östlund tog först över Ångbageriet i Sala. Och kort därefter hotellet intill.

Publicerad

Ångbageriet i Sala är ett fik med anor. När den förre ägaren gick bort fanns oron att rörelsen inte skulle återuppstå och staden mista ett kulturhistoriskt café och bageri. Men då snappade nu 29-åriga Sara Östlund upp att det stod tomt. Så hon slog till. I februari 2019 startade hon rörelsen och i maj samma år öppnade hon efter att ha renoverat smakfullt i det pittoreska cafét som lockar även långväga gäster.

– Jag har en bakgrund inom kafénäringen i Sala innan jag flyttade till Stockholm, säger Sara.

Där bodde hon i sex år och verkade inom ekonomi och administration på ett bolag inom fastighetsförvaltning.

– Men jag har alltid ”velat komma hem igen”, fortsätter Sara som också pluggade hotell och restaurang på Kungsängsgymnasiet i Sala.

Så förutsättningarna var väldigt goda när möjligheten kom att flytta tillbaka till Sala och överta verksamheten som ligger i det så kallade Sveahuset mittemot järnvägsstationen i Sala.

Sara har verkligen nära till jobbet:

– Ja, jag bor i huset och går upp klockan tre och bakar inför den kommande dagen.

Under slutet av 2019 nominerades hon av Företagarna i Sala till Årets unga företagare i länet, en titel hon också lade beslag på. I riksfinalen kom hon dock inte lika långt men är oerhört stolt ändå. På väggen i caféet hänger diplomet fint inramat.

Men Sara är fortsatt driftig och i lokalerna intill huserar ett hotell som hon i våras tog över tillsammans med syster Thea.

– Det var nåt av en dröm att även få ha ett hotell, säger Sara. Tillsammans har man nu renoverat de nio rummen som är moderna och ser väldigt lockande ut.

Totalt har rörelsen fem anställda och hotellet är nu sammankopplat med caféet på ett annat sätt än innan.

De har en egen frukostdel men bageriet sköter all hantering av gästernas frukostar.
Närmast på menyn står julen och när vi frågar om oro för coronan så svarar Sara att de inte är så oroliga.

– Vi har till exempel jullandgångar och julsmörgåsar för avhämtning. Likaså vid lucia har vi erbjudanden som gäller längre än bara en dag, precis som vi gjorde på kanelbullens dag.

Vi vinkar av Sara som ska skynda in på hotellet och städa under eftermiddagen. Tidiga morgnar följs av sena eftermiddagar och full fart i bageri och hotell.

Ett av de nio hotellrum som rustats i hotellet som numera ingår i rörelsen. Foto: PrivatUtmärkelsen sitter väl synligt intill kassadisken i caféet. Foto: Magnus Eriksson
Powered by Labrador CMS