Det nya normala? Under coronapandemin har många svenskar börjat arbeta hemifrån. Då kan soffan bli arbetsplatsen istället för kontoret.

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.

  • Publicerad 15:59, 28 sep 2020

Den klassiska rutinen med att vakna, äta frukost, göra sig i ordning för att lämna barn – och sedan gå till jobbet är sig inte lik just nu. Pandemin har förändrat sättet att leva för många.
Helt plötsligt behöver många inte längre stämpla in på kontoret på morgonen. Istället kan man slå på datorn och påbörja arbetsdagen iklädd morgonrock samtidigt som man dricker sitt morgonkaffe hemma vid köksbordet.

Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten är tydlig: Alla som kan jobba hemifrån ska göra det
Enligt nya siffror från Google ser det ut som att västmanlänningarna följer råden.
Med hjälp av data från Google kan vi mäta hur besök till olika typer av platser har förändrats på senaste tiden, jämfört med innan pandemin.

Googles senaste siffror, som publicerades nyligen, visar att invånarna i Västmanland fortfarande rör sig betydligt mindre än innan pandemin.

Google-rapporten använder en femveckorsperiod i januari och februari som referens. Jämfört med den referensperioden var det mellan den 24 augusti och den 30 augusti 24 procent lägre aktivitet på arbetsplatser i Västmanland.

Flest jobbar hemifrån i Stockholm

Skillnaderna runtom i landet är märkbara: Det är i Stockholm arbetsplatserna är tystast jämfört med innan pandemin bröt ut.

I hela landet uppmätte Google mellan den 24 augusti och den 30 augusti 28 procent lägre aktivitet på arbetsplatser än innan pandemin.

Google mäter inte bara hur mycket vi rör oss på arbetsplatser, utan även hur mycket tid som tillbringas på bland annat kaféer och restauranger, i hemmet och i kollektivtrafiken.
Jämfört med referensperioden i januari–februari tillbringar invånarna i Västmanland mindre tid på på knutpunkter i kollektivtrafiken, medan vi ser en större aktivitet inom handel och nöje.

Risk för ensamhet

Frågan är dock hur vi påverkas av hemarbetet. Helt klart är att det finns många fördelar, både för de anställda och för företagen.

Kristina Gyllensten, överpsykolog och psykoterapeut vid Sahlgrenska akademin har forskat om hållbart arbetsliv. På forskning.se har hon uttalat sig om hemarbete.

– Det finns en risk att uppleva sig som ensam och isolerad. Men en positiv aspekt för många kan vara att sova lite längre om mornarna när man slipper göra sig i ordning och pendla. En förhoppning är att detta blir en möjlighet till återhämtning som hade varit svår annars. En stor nackdel för många är dock bristen på de sociala kontakterna.

ENKÄT: Så ser Västeråsföretagen på hemarbete

ABB

Vad har ni för policy för hemarbete?

– Vi följer utvecklingen kring Covid-19 löpande och följer myndigheternas och WHO:s rekommendationer och riktlinjer. Sedan pandemins utbrott har majoriteten av våra tjänstemän arbetat hemifrån och vår uppmaning till alla tjänstemän som har möjlighet att arbeta hemifrån ligger kvar.

Har policyn förändrats på grund av pandemin?

– Ja, vi uppmanar alla tjänstemän som har möjlighet att arbeta hemifrån att göra det.

Vilka tekniska hjälpmedel/plattformar använder ni er av för att underlätta kommunikationen mellan medarbetarna?

– Vi använder Skype for Business och Microsoft Teams.

Mimer

Vad har ni för policy för hemarbete?

– Vi har ingen policy för hemarbete normalt. Vi arbetar aktivitetsbaserat på Mimer vilket innebär att du kan sitta var du vill och jobba om arbetet tillåter. Men såklart är närmaste chef ansvarig för arbetsmiljön.

Har policyn förändrats på grund av pandemin?

– Ja, nu har riktlinjer för distansarbete tagits fram. Det innebär att vi arbetar minst en dag på kontoret i veckan och högst 2-3 dagar (50%). Och vi ger förutsättningar för distansarbetet genom att erbjuda dubbla skärmar och hyra skrivbord/stolar. Vi har också avtal med sjuksköterska som gör att vi kan få filma vår hemarbetsplats och få ergonomiska tips mm.

Vilka tekniska hjälpmedel/plattformar använder ni er av för att underlätta kommunikationen mellan medarbetarna?

– Vi använder Teams på Mimer. Där har vi morgonavstämningar, chattgrupper och möten även med externa deltagare.

Västerås stad

Vad har ni för policy för hemarbete?

– Med bakgrund av att Folkhälsomyndigheten i sina allmänna råd rekommenderar distansarbete, i syfte att minska smittrisken av corona, covid-19, har Västerås stad fattat beslut om en rutin för distansarbete. Västerås stad som arbetsgivare bör, där det är möjligt utifrån verksamhetens behov, tillse att medarbetare arbetar på distans. Närmaste chef fattar beslut om distansarbete. Chefens bedömning och beslut av om arbete på distans är möjligt för medarbetare grundar sig på att:

• Service till invånare ska kunna ges med oförändrad kvalitet.

• Arbetsledning, samordning och uppföljning av arbetet ska kunna genomföras även om arbetet utförs på distans.

• Närmaste chef har ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö oavsett vart arbetet genomförs.

– Medarbetare ska med en lämplig regelbundenhet arbeta från den ordinarie arbetsplatsen. Med lämplig regelbundenhet innebär det att med beaktande av Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer lägga upp ett schema så delar av arbetsgruppen kan vara på plats exempelvis del av vecka eller med annan regelbundenhet som passar verksamhetens behov. Schemat för arbete på plats behöver utformas på sådant sätt att det inte är för många på arbetsplatsen samtidigt.

• Arbetstidens förläggning behöver också diskuteras mellan chef och medarbetare kopplat till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer kring att de medarbetare som inte behöver utföra sitt arbete på arbetsplatsen inte ska belasta kollektivtrafiken i onödan. Det innebär att chef kan komma överens med medarbetare om att arbetstiden på plats på arbetsplatsen förläggs till andra arbetstider än normalarbetstiden, eftersom normalarbetstiden är den tid där det är som högst tryck i kollektivtrafiken.

– En uppföljning av rutinen kommer att göras senast 2020-12-31.

Har policyn förändrats på grund av pandemin?

– Innan pandemin hade Västerås stad ingen policy avseende distansarbete. Dock förekom distansarbete i ringa omfattning efter överenskommelse mellan chef och medarbetare.

Vilka tekniska hjälpmedel/plattformar använder ni er av för att underlätta kommunikationen mellan medarbetarna?

– Västerås stad använder sig av Teams eller Skype.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING