Foto: STEN-AKE STENBERG/MARTIN BOHM

Framtiden formas i Västerås – här tas avgörande politiska beslut

Västerås är ofta värdstad för våra svenska politiska partiers olika samlingar. Här har riksmöten ägt rum, kommun- och regiondagar hållits, och stora, avgörande, beslut har fattats på partikongresser. Men varför är just Västerås våra politikers favoritresmål?

  • Publicerad 20:10, 16 apr 2019

Det är den 9 oktober 2015 och Kristdemokraterna har riksting. En majoritet av ombuden har röstat för att bryta Decemberöverenskommelsen, vilket betyder att partistyrelsens förslag har blivit nedröstat. Senare ska övriga partiledare i dåvarande Alliansen att meddela Decemberöverenskommelsen var bruten i och med Kristdemokraternas beslut.

Var utspelades det här dramat som påverkade riktningen för hela inrikespolitiken de kommande åren, och gör så än idag? Jo, i Västerås. Och det är en politiskt omvälvande händelse av många:

I Västerås valdes Jan Björklund (L) till partiledare, likaså Göran Hägglund (KD). Cecilia Wikström (L) petades som toppnamn på Liberalernas EP-lista i samband med Liberalernas riksmöte för bara någon månad sedan. Många avgörande händelser, och då har man bara skrapat lite grann på ytan.

Alla de stora svenska partierna har någon gång haft något av sina större möten i just Västerås. Många partier återkommer frekvent. Liberalerna är ett exempel på det. De har återkommit för både riksmöte och landsmöte flera år i rad. En stor anledning till det är det väletablerade samarbetet partiet har med Aros congress center, ACC.

– I Liberalerna gillar vi Västerås! Vi har sen många år ett väl upparbetat samarbete med Aros congress center och personalen där är superproffsig och hjälpsam. Sen måste man också lägga till att Västerås ligger väldigt väl till rent kommunikativt. Det är smidigt att sig dit från många olika håll i landet och att tågstationen ligger så nära ACC är ett stort plus, säger Rebecka Kvart, projektledare för Liberalernas riksmöte som arrangerades i mars.

Behöver 1 000 hotellrum

Socialdemokraterna, som är Sveriges största parti sett till medlemsantal, var i Västerås för partikongress senast 2015. Partiet utgår från att en rad kriterier måste vara uppfyllda när de väljer kongresstad: det måste finnas en stor kongresshall med mindre möteslokaler i anslutning och stora utställningsytor. I tillägg till det måste partiet veta att det finns ungefär 1 000 hotellrum att tillgå.

– Det är några av kriterierna vi måste se är tillgodosedda innan vi kan börja titta på kongressorten i övrigt, säger Johan Öhrn, kongressansvarig hos Socialdemokraterna.

Jan Björklund och hans Liberalerna har varit i Västerås många gånger. Foto: STEN-AKE STENBERG

Om Liberalerna är ett parti som är frekvent återkommande i Västerås, är Socialdemokraterna mer ombytliga. De har enligt sina stadgar partikongress vartannat år, men även såklart andra större möten. Nu senast var partiet i Örebro för sin kongress, 2017 var de i Göteborg. Men någon uttalad strategi att partiet måste byta kongressort finns egentligen inte, menar Johan Öhrn.

– Vi är måna om att vara ute i landet så mycket som möjligt, men det är ändå givet förutsättningarna att det ska vara partiskt genomförbart. För oss handlar det om att hitta någon sorts balans i hur vi kan sprida våra möten så mycket som möjligt, men samtidigt hålla det kostnadseffektivt och klimatsmart, säger Johan Öhrn.

Vad tycker ni om Västerås som kongresstad?

– Vi valde Västerås 2015 just för att vi tyckte att Västerås nådde upp till de kriterier vi hade. Det som också är en stor konkurrensfördel för Västerås är närheten till Stockholmsregionen, där många av våra deltagare utgår ifrån. Det finns också en mycket väl fungerade kongressanläggning i Västerås.

Var kongresserna hamnar beslutas på nationell nivå inom partiet, även om det lokala engagemanget i partiet är viktigt när kongressen väl äger rum.

– När vi har en kongress vill vi ju göra den tillsammans med det lokala partiet. Nu när vi var i Örebro senast hade vi 100 volontärer från Socialdemokraterna i Örebro, och det var något liknande när vi var i Västerås.

Mötenas centrum: ACC

Det som alla de politiska mötena har gemensamt, förutom just Västerås, är kongressanläggningen Aros congress center. ACC byggdes år 1990 och har varit värd för stora politiska möten och kongresser sedan dess. Lokalerna är byggda för just stora möten, snarare än musikevent, vilket gör att anläggningen sticker ut i Sverige.

– När vi är värdar för de här politiska mötena så har de ofta en exklusivitet, vilket betyder att vi inte har några andra grupper i huset då. De använder oftast alla våra rum och den stora kongresshallen. Det som skiljer de här kongresserna från andra är att det är mer media på plats, och mer säkerhet kring arrangemanget, säger Anna J Ljunggren som kongresschef på ACC.

Stora Näringslivsdagen 2017. Foto: Pia Nordlander

Eftersom ACC varit värd för många politiska möten genom åren, har man också lärt sig vad som kan vara speciellt med just dem.

– Politiska kongresser kan bli turbulenta. Det är viktiga beslut som fattas och det hettar till. I den turbulensen som kan bli gäller det att vi är väldigt lugna. Politikerna ska inte behöva tänka på något annat än det de håller på med. Vi finns i bakgrunden och får allt att fungera, och vi är väldigt följsamma, och ställer om snabbt. Det är nog mycket därför vi får hit så många partier, säger Anna J Ljunggren.

Vad finns det då för utmaningar i framtiden för att ordna de här typen av möten?

– Vi måste hänga med när det gäller teknik. Jag som har jobbat i många år ser ju att det går väldigt fort, och vi måste möta det nya behovet, både från media och partierna själva. Så vi måste vara snabba. Många av de här kongresserna planeras långt i förväg, men ibland kan det också beslutas om möten väldigt snabbt och då gäller det att vara på tå. Vi vill ju ha hit dem!

Nästa parti att gästa Västerås är Moderaterna, som kommer hit i oktober för sin partistämma. Flera partier kommer säkerligen att återkomma efter det. Stora politiska beslut väntar på att fattas i Västerås.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING