Fler kvinnor i länets bolagsstyrelser – men det går långsamt

Andelen kvinnor i styrelser och ledning i Västmanland utvecklas positivt, men utvecklingen tar tid. Det visar en färsk undersökning från Almi om kvinnor i styrelser och vikten av ett aktivt styrelsearbete.

Publicerad
Billy Bergåker, vd för Almi Mälardalen.

Andelen bolag med minst en kvinna i styrelsen ökar marginellt från 38 procent till 39 procent jämfört med föregående års undersökning. I undersökningen ingår företag med över 5 miljoner kr i omsättning och minst fem anställda. Andelen kvinnor av styrelseledamöterna totalt ligger på 19 procent jämfört med 18 procent året innan.

Positivt är att undersökningen visar att andelen kvinnor bland de nytillkomna styrelseplatserna är mycket högre. Det innebär en förändring i positiv riktning på sikt. Men det går långsamt och totala andelen kvinnor på styrelseposter ökar endast marginellt.

– I Almi arbetar vi aktivt med att visa hur viktigt det kan vara att externrekrytera med mångfald för ögonen och bedriva ett aktivt styrelsearbete både ur ett lönsamhets- och tillväxtperspektiv, säger Billy Bergåker, vd för Almi Mälardalen i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också utvecklingen av andelen kvinnor på vd-poster. Här ligger andelen kvinnor oförändrat på 11 procent. Bland de nytillkomna vd-posterna är andelen kvinnor högre. Även här sker alltså en förändring i positiv riktning, men det går långsamt.

Långsam men positiv förändring

Av hela landets drygt 105 000 företag med minst 5 miljoner kr i omsättning och minst fem anställda har drygt hälften minst två ordinarie styrelseledamöter. Av dessa drygt 55 000 företag har 39 procent minst en kvinna i styrelsen. Samma andel återfinns också i Västmanlands drygt 1 100 företag. I resterande styrelser sitter alltså bara män. Av Västmanlands totalt drygt 3 300 styrelseledamöterna är 19 procent kvinnor och 14 procent av styrelserna har en kvinna som ordförande. I 11 procent av företagen är en kvinna vd.

– Utvecklingen går alltså långsamt och ledningsstrukturerna är relativt konstanta. För Almi är jämställdhetsfrågan viktig för att skapa tillväxt och bygga långsiktigt hållbara företag. Därför vill vi synliggöra hur den faktiska utvecklingen ser ut, säger Anna Lundmark Lundbergh, som är ansvarig för undersökningen och vd för Almi Värmland.

Powered by Labrador CMS