Peter Stålhand, marknad och försäljning tillsammans med Patrik Lundstedt, en av de två ägarna. Foto: Helena Andersson

Exin fyller 40: "Växt som en snöboll som rullar nedför en backe"

Under 2020 firar Exin 40 år. Firandet pågår under året med frukostträffar, golftävling och i höst hoppas man på en 40-års fest.

  • Publicerad 17:04, 1 mar 2020

Företagets huvudsakliga sysselsättning är att sälja nya och begagnade kontorsmöbler framför allt arbetsstolar och skrivbord med elstativ, samt att utföra kontorsflytt och transporter.

1980 grundade Göran Tjulin och Håkan Karlsson företaget Bygg Inredning, sedermera Exin AB som 2007 såldes till medarbetarna Peter Stålhand och Thomas Cedervall som i sin tur valde att sälja företaget vidare till de nuvarande ägarna Patrik Hallonsten och Patrik Lundstedt 2015.

Västerås Tidning pratade med Peter Stålhand, marknad och försäljning, som fortsatt att arbeta i företaget, men nu som anställd.

– Jag har arbetat i företaget ända sen starten. När jag var 16, 1980 började jag som springschas och sen dess så har jag varit med hela vägen.

Jobbar i hela Mälardalen

Företaget har utvecklats genom åren från att från början handla om flytt- och montagearbeten till att numera handla om allt från planering till ett fullt fungerande kontor.

Företaget har idag ungefär 30 medarbetare varav runt 10 säljare samt 15 transportbilar som levererar företagets produkter och även fungerar som flyttbilar.

– Exin finns i Västerås och vi har också lokalkontor i Eskilstuna och Örebro. Vi i Västerås jobbar mot hela Mälardalen.

Den största anledningen till att Exin kom in i hanteringen av kontorsmöbler var att de tidigare förvarade olika delar av Aseas, senare ABB:s lager av kontorsmöbler.  

– Efter en tid kom vi på att vi själva skulle äga kontorsmöblerna och sälja och serva och hålla lager. Sen har det växt som en snöboll som rullar nedför en backe. Det är vi och ett fåtal företag i landet som har den här helhetslösningen med recycling där vi distribuerar, demonterar slänger, sorterar, säljer och köper kontorsmöbler. En ”one key solution”, säger Peter Stålhand.

Eget finsnickeri

I koncernen finns även Östermalms snickeri, ett fristående finsnickeri som bland annat tillverkar skrivbordsskivor samt olika specialinredningar på uppdrag av Exin och flera andra företag med snickeribehov.

Ett exempel på Exins uppdrag är ett kommande jobb då de ska göra en flytt av 150–200 arbetsplatser.

– Vi återvinner de gamla möblerna och tar hand om de elstativ som funkar och byter ofta bordens skivor till nya. Det här gör att köparen får ett rejält avdrag som minskar kostnaderna för företaget.

När det gäller design har önskningar från kunder ökat de senaste åren. Från att mest vara ek- eller bokmöbler kommer nu björk och framför allt vitt.

– Dessutom finns inte längre lika stora behov av hyllor och skåp, nu kan man till och med bara ha sin egen hurts som man rullar till en ledig arbetsplats. Av den anledningen så säljer vi inte så mycket förvaring längre men elstativ och kontorsstolar är stort.

Begagnat ligger i tiden

Framtiden i samhället går mer mot att återanvända. I nuläget säljer Exin ungefär 50/50 av begagnade och nya kontorsmöbler.

– Men vi hoppas att fler och fler kommer att vilja ha begagnat. Många väljer dessutom att hyra eller leasa sina möbler istället för att äga, speciellt vid olika projekt då man inte riktigt vet hur länge man behöver använda möblerna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

Sätra Brunn: ”Här kan vi kan erbjuda vistelser utan trängsel”

Den välbekanta anläggningen Sätra Brunn Spa och konferens har vidtagit ett antal åtgärder för att följa rådande rekommendationer från myndigheterna för att skapa konferensmöjligheter för säkrare...måndag 23/3 10:01

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING