Vd Tobias Hultberg i stora kongresshallen på ACC som konferensjätten nu hoppas ska börja fyllas på igen med den nya 500-gränsen från 1 oktober. Foto: Jonas Bergkvist

"En fruktansvärd upplevelse"

Kongress- och konferensjätten Aros Congress Center i Västerås drabbades på alla fronter när coronapandemin slog till med full kraft. – Vi satt i krismöten varje dag, säger vd Tobias Hultberg.

  • Publicerad 20:05, 21 sep 2020

Den 11 mars 2020 deklarerade WHO att världen drabbats av en pandemi. 

Tryckvågen blev – vid sidan av människors liv och hälsa – enorm och obönhörlig för en hel företagsvärld.

För Aros Congress Center, ACC, blev effekten av den yttre fiende, som nu hade gjort sitt intåg, omedelbar.

– Det blev vårt 9/11, fast 3/11. Det var en fruktansvärd upplevelse. På ett par, tre dygn försvann hela orderstocken för våren på omkring 10–15 miljoner. Vi gick från 90 anställda som hade fullt upp till 90 anställda som inte hade någonting att göra längre i den dagliga driften, säger Tobias Hultberg. 

De 40 olika lokalerna och totalt 28 000 kvm för konferenser, kongresser och andra mötesevenemang gapade tomma på Munkgatan 7.

Krismötena avlöste varandra.

– Vi satt här inne där du och jag sitter nu, varje dag. Det blev nya saker att förhålla sig till hela tiden.  

Hur var den tiden?

– Dramatisk, en mycket märklig upplevelse. Den saknar motstycke. En och annan lågkonjunktur har man ju gått igenom och där kan man hinna ställa om verksamheten och vara lite förberedd. Det här är något helt annat. Det slog till med sådan kraft, som en blixt från klar himmel. Och man tappar sällan 90 procent av omsättningen i en lågkonjunktur. Det är näst intill att likna vid ett näringsförbud. 

Så snart stödet för korttidspermitteringar fanns att tillgå utnyttjades det fullt ut av ACC. 

– Det var maxpermittering från dag 1 på samtliga medarbetare, inklusive ledningen och mig själv. Jag tycker att regeringen där gjorde det bra som var snabbt ute med möjligheten till att permittera personal. Det har gjort att många jobb kunnat räddas.

Men det har ändå inte räckt. 

– Vi har minskat arbetsstyrkan med omkring 35 procent, trots alla permitteringar.

Ni har inte bara drabbats på ett sätt med er breda verksamhet. Konferenser, evenemang, resor, restaurang, hotell – ni har en fot i alla dessa krisbranscher?

– Ja, vi finns ju överallt där och kan bocka av samtliga tyvärr, säger Tobias Hultberg med ett snett leende.

Efter de första grusade förhoppningarna om ”business as usual” före sommaren, ställdes de istället till efter sommaren – men nu …

– Nu är det bara att konstatera att 2020 är ett förlorat år. Vi har siktet inställt på 2021, men med extremt stor osäkerhet naturligtvis. 

Ropen har varit gälla och skarpa från mötesindustrin sedan coronautbrottet.

I mitten på juli gick ACC, tillsammans med ett antal andra aktörer inom branschen, ut med ett öppet brev till regering och riksdag med rubriken ”Nödrop från mötesindustrin!”. Ett tungt budskap var en vädjan om en förlängning av omställningsstödet ”för att rädda en hel bransch som annars riskerar att helt raderas ut”. 

– Vi låg bakom det initiativet och det är vi väldigt stolta över. Det resulterade i mycket uppmärksamhet och det kändes viktigt att vi fick fram vårt budskap. 

Bland annat medverkade Tobias Hultberg i ett längre nyhetsinslag i Rapport och tidigare under sommaren fick han och kollegan Towe Bygde även möjligheten att ha ett långt samtal med statsminister Stefan Löfven om den kris branschen befinner sig i. 

Finns det ljusglimtar i er verksamhet idag?

– Det gör det. B26 är en ljusglimt. Vi öppnade en månad innan pandemin slog till och trots det har det varit ett jätteintresse och fler och fler medlemmar i co-workingen. Inte riktigtiden takt vi satt upp, men inte så långt ifrån. Vi är glatt överraskade. 

Tobias Hultberg tror att coronan kan ha skyndat på den ökande trenden med co-working när kontorsytorna kommer att krympa på sikt.

– Det tror både jag och experter inom branschen, att co-working fyller en tydlig del där och har kommit för att stanna. Det är en variant av att jobba hemma, som kan vara trevligt ett tag. Sedan behöver du ut och träffa folk och vara på en sjysst arbetsplats och hämta influenser utifrån. 

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

– Det jobbigaste, för oss allihopa, är ovissheten. Vi är alla informationstörstande och vill veta när det blir ett nytt läge. Men vi är försiktigt optimistiska. Vi tror att våren 2021 bli svag också, men bättre än denna höst. Vi hoppas att det kommer igång på ett bättre sätt – med större möten och evenemang hösten -21. 

Tobias Hultberg och ACC hoppas mycket på den nya 500-gränsen som ska träda i kraft 1 oktober.

– Även om större möten, konferenser och kongresser inte har lytt under allmänna sammankomster och den 50-gräns som satts så har den gränsen ändå blivit normbildande. Man träffas inte fler helt enkelt, även om vi och många kollegor i branschen har alla tänkbara lösningar på plats för betydligt större sällskap.

– Nu hoppas vi att 500 ska bli den nya normen.  

Kommer ni att reda ut den här krisen?

– Vi är fast beslutna om att ta oss igenom det här. Och vi kommer att komma ur det här med en jäkla erfarenhet på så många plan med krishantering och vikten av ständig affärsutveckling och att hela tiden se nya möjligheter. Men också medarbetarperspektivet kommer att stärkas. Att man involverar alla på ett högre plan, större delaktighet. 

– För även om man naturligtvis aldrig kan säga att en pandemi är positiv så har den ändå visat vilket driv och vilken lojalitet det finns när det dyker upp en yttre fiende. Alla går ihop och hjälps åt och stöttar varandra och visar en oerhörd kämpaglöd, säger Tobias Hultberg.

I morgon: Del 2

"Jag och Chris (Kläfford) kom ut från ett möte och vi var helt själva på Hollywood Boulevard. Då tänkte jag att det här är riktigt allvarligt"

Niklas Hoxell, Musikevent

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING