Vd Tobias Hultberg i stora kongresshallen på ACC som konferensjätten nu hoppas ska börja fyllas på igen med den nya 500-gränsen från 1 oktober. Foto: Jonas Bergkvist

"En fruktansvärd upplevelse"

Kongress- och konferensjätten Aros Congress Center i Västerås drabbades på alla fronter när coronapandemin slog till med full kraft. – Vi satt i krismöten varje dag, säger vd Tobias Hultberg.

Publicerad

Den 11 mars 2020 deklarerade WHO att världen drabbats av en pandemi.

Tryckvågen blev – vid sidan av människors liv och hälsa – enorm och obönhörlig för en hel företagsvärld.

För Aros Congress Center, ACC, blev effekten av den yttre fiende, som nu hade gjort sitt intåg, omedelbar.

– Det blev vårt 9/11, fast 3/11. Det var en fruktansvärd upplevelse. På ett par, tre dygn försvann hela orderstocken för våren på omkring 10–15 miljoner. Vi gick från 90 anställda som hade fullt upp till 90 anställda som inte hade någonting att göra längre i den dagliga driften, säger Tobias Hultberg.

De 40 olika lokalerna och totalt 28 000 kvm för konferenser, kongresser och andra mötesevenemang gapade tomma på Munkgatan 7.

Krismötena avlöste varandra.

– Vi satt här inne där du och jag sitter nu, varje dag. Det blev nya saker att förhålla sig till hela tiden.

Hur var den tiden?

– Dramatisk, en mycket märklig upplevelse. Den saknar motstycke. En och annan lågkonjunktur har man ju gått igenom och där kan man hinna ställa om verksamheten och vara lite förberedd. Det här är något helt annat. Det slog till med sådan kraft, som en blixt från klar himmel. Och man tappar sällan 90 procent av omsättningen i en lågkonjunktur. Det är näst intill att likna vid ett näringsförbud.

Så snart stödet för korttidspermitteringar fanns att tillgå utnyttjades det fullt ut av ACC.

– Det var maxpermittering från dag 1 på samtliga medarbetare, inklusive ledningen och mig själv. Jag tycker att regeringen där gjorde det bra som var snabbt ute med möjligheten till att permittera personal. Det har gjort att många jobb kunnat räddas.

Men det har ändå inte räckt.

– Vi har minskat arbetsstyrkan med omkring 35 procent, trots alla permitteringar.

Ni har inte bara drabbats på ett sätt med er breda verksamhet. Konferenser, evenemang, resor, restaurang, hotell – ni har en fot i alla dessa krisbranscher?

– Ja, vi finns ju överallt där och kan bocka av samtliga tyvärr, säger Tobias Hultberg med ett snett leende.

Efter de första grusade förhoppningarna om ” as usual” före sommaren, ställdes de istället till efter sommaren – men nu …

– Nu är det bara att konstatera att 2020 är ett förlorat år. Vi har siktet inställt på 2021, men med extremt stor osäkerhet naturligtvis.

Ropen har varit gälla och skarpa från mötesindustrin sedan coronautbrottet.

I mitten på juli gick ACC, tillsammans med ett antal andra aktörer inom branschen, ut med ett öppet brev till regering och riksdag med rubriken ”Nödrop från mötesindustrin!”. Ett tungt budskap var en vädjan om en förlängning av omställningsstödet ”för att rädda en hel bransch som annars riskerar att helt raderas ut”.

– Vi låg bakom det initiativet och det är vi väldigt stolta över. Det resulterade i mycket uppmärksamhet och det kändes viktigt att vi fick fram vårt budskap.

Bland annat medverkade Tobias Hultberg i ett längre nyhetsinslag i Rapport och tidigare under sommaren fick han och kollegan Towe Bygde även möjligheten att ha ett långt samtal med statsminister Stefan Löfven om den kris branschen befinner sig i.

Finns det ljusglimtar i er verksamhet idag?

– Det gör det. B26 är en ljusglimt. Vi öppnade en månad innan pandemin slog till och trots det har det varit ett jätteintresse och fler och fler medlemmar i co-workingen. Inte riktigtiden takt vi satt upp, men inte så långt ifrån. Vi är glatt överraskade.

Tobias Hultberg tror att coronan kan ha skyndat på den ökande trenden med co-working när kontorsytorna kommer att krympa på sikt.

– Det tror både jag och experter inom branschen, att co-working fyller en tydlig del där och har kommit för att stanna. Det är en variant av att jobba hemma, som kan vara trevligt ett tag. Sedan behöver du ut och träffa folk och vara på en sjysst arbetsplats och hämta influenser utifrån.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

– Det jobbigaste, för oss allihopa, är ovissheten. Vi är alla informationstörstande och vill veta när det blir ett nytt läge. Men vi är försiktigt optimistiska. Vi tror att våren 2021 bli svag också, men bättre än denna höst. Vi hoppas att det kommer igång på ett bättre sätt – med större möten och evenemang hösten -21.

Tobias Hultberg och ACC hoppas mycket på den nya 500-gränsen som ska träda i kraft 1 oktober.

– Även om större möten, konferenser och kongresser inte har lytt under allmänna sammankomster och den 50-gräns som satts så har den gränsen ändå blivit normbildande. Man träffas inte fler helt enkelt, även om vi och många kollegor i branschen har alla tänkbara lösningar på plats för betydligt större sällskap.

– Nu hoppas vi att 500 ska bli den nya normen.

Kommer ni att reda ut den här krisen?

– Vi är fast beslutna om att ta oss igenom det här. Och vi kommer att komma ur det här med en jäkla erfarenhet på så många plan med krishantering och vikten av ständig affärsutveckling och att hela tiden se nya möjligheter. Men också medarbetarperspektivet kommer att stärkas. Att man involverar alla på ett högre plan, större delaktighet.

– För även om man naturligtvis aldrig kan säga att en pandemi är positiv så har den ändå visat vilket driv och vilken lojalitet det finns när det dyker upp en yttre fiende. Alla går ihop och hjälps åt och stöttar varandra och visar en oerhörd kämpaglöd, säger Tobias Hultberg.

I morgon: Del 2

"Jag och Chris (Kläfford) kom ut från ett möte och vi var helt själva på Hollywood Boulevard. Då tänkte jag att det här är riktigt allvarligt"

Niklas Hoxell, Musikevent

Powered by Labrador CMS