Efter 43 år lämnar nu Anette Cederholm sitt älskade Kappahl för ett liv som pensionär. Foto: Helena Andersson

​Efter 43 år – nu lämnar hon butiken

Anette Cederholm är ett ansikte som är bekant för många som brukar handla kläder på Kappahl. Efter 43 år kommer hon den 28 november att sluta sin tjänst för att, lite i förtid, gå i en välförtjänt pension.

  • Publicerad 19:17, 18 nov 2019

– Meningen från början var att jag skulle gå nästa år, men sen hade jag min son hemma och han räknade lite och sa till mig att jag kunde gå precis när jag ville.

– Då bestämde jag mig för att sluta redan nu och när jag väl tagit beslutet så kändes det bra.

När Anette Cederholm började jobba på Kappahl 1976, då butiken låg på Stora gatan, var det som cigarettflicka.

– Vi sålde cigaretter över disk då och var bäst i hela Sverige. Pengarna vi fick in på den försäljningen betalade hela hyran. Vi sålde inte så mycket askar utan mest limpor eftersom vi var billigast i hela Sverige.

På så sätt startade hennes långa arbetsliv på Kappahl.

Efter tjänsten som cigarettflicka fortsatte hon till herravdelningen, sen vidare till barnavdelningen för att senare bli ställföreträdande butikschef.

– Det var runt 1986–87. När butiken sen flyttade till Skrapan 1991 blev vår butikschef gravid och jag blev tillfrågad om jag ville bli vikarierande butikschef, och det ville jag.

Karriären inom Kappahl fortsatte och mellan 1992 och 1994 jobbade hon som butikschef i Eskilstunabutiken.

– Men sen blev jobbet som butikschef ledigt i Västerås och jag sökte och fick den tjänsten.

– Kappahl har alltid haft som policy att man inte får bli chef i den butik man jobbar i, det är ju inte så lätt att bli chef över sina arbetskamrater. Men jag hade ju varit borta ett tag så de bedömde att det skulle funka ändå, och det har det gjort.

Hon berättar att flera av hennes medarbetare har jobbat i många år inom Kappahl, någon i 33 år och en annan i snart 30.

– Det är ofta så, att kommer man till Kappahl då stannar man här, säger hon.

Anette Cederholm berättar att hon tycker att det bästa med Kappahl är att det är ett företag som tar hand om sin personal och låter dem utvecklas.

– Jag har inte bara varit i butik utan jag har jobbat med annat, till exempel som projektledare vid nyöppningar, jag har rest runt i landet och haft säljutbildningar samt rest runt och installerat datorer. Det har alltid varit stimulerande.

– Vill man så har man möjlighet att utvecklas. Det har gjort att det alltid har varit väldigt roligt under de här åren.

Men sista åren har hon valt att stanna i butiken som nu ligger i Igor.

– Vi skaffade hund och flyttade ut från city 2014 och då kände jag att nu räcker det, nu vill jag vara i min butik.

Genom åren säger hon att det som förändrats mest är personalstyrkan.

– När jag började på Kappahl så var vi 22 stycken, fyra eller fem bara på kapp- och jackavdelningen. Nu är vi sex personer. Ibland kan jag undra, vad gjorde alla de där 22?

En del av förklaringen ligger i att det då bara fanns en Kappahlbutik i staden mot nuvarande tre.

– Vi sålde ju mer då, vi kunde sälja upp mot 100 kappor på en dag, säger hon.

Familjeföretaget Kappahl grundades 1953 i Göteborg av Pelle Ahl som tyckte att varje kvinna i Sverige skulle ha råd att köpa minst en vår och en höstkappa. Det var så hela konceptet startade.

– Han var väldigt folklig Pelle, han gick ned och spelade tips med gubbarna på lagret och han hade aldrig kostym utan alltid pikétröja.

Anette Cederholm berättar att Pelle Ahl ibland själv köpte in varor och att han då kunde ringa och fråga just efter hur det gick för hans vara.

– Han var ju väldigt rolig så, hur går det med mina kjolar? frågade han, resten det brydde han sig inte om.

Kundkontakten är annars det som hon tycker är det bästa med jobbet. Att gilla människor säger hon är en förutsättning.

– Att träffa människor är det roliga. Vissa kunder har jag ju haft i många, många år och det är alltid kul att kunna hjälpa både dem och andra. Många kunder är så himla trevliga, man kan skoja och skratta. Sen har jag ett jättebra gäng här också, de är fantastiska och det är väldigt roligt att jobba tillsammans med dem.

Men nu är det alltså dags att avsluta en lång och innehållsrik karriär.

– Det var ett lite svårt beslut att ta när man som jag alltid älskat sitt arbete och tyckt att det har varit roligt att gå till jobbet. Men det känns bra och det är väl det som är huvudsaken. Det har varit en rolig resa, säger Anette Cederholm

Kappahls butik i Igor i Västerås.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Högskolans studenter populära på arbetsmarknaden

Etableringsgraden för examinerade studenter från Mälardalens högskola (MDH) är bland den högsta i landet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Hela 86 procent, vilket motsvarar...tisdag 7/4 10:41

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING