Foto: Andrey Popov

Bostadspriserna i länet sjunker

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland sjunkit med 8 procent, medan villapriserna sjunkit med 5 procent. Priserna på bostadsrätter sjunker i samtliga län, medan villapriserna sjunker i 20 av 21 län.

Publicerad

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat färska siffror från Svensk Mäklarstatistik och konstaterar att bostadspriserna i Västmanland sjunker.

– Att hushållen fått en betydligt mer pressad ekonomi gör att fler nu tvingas prioritera den egna plånboken framför antal kvadratmeter boyta vid en bostadsaffär. Stora bostäder har fallit mest i pris, medan små lägenheter klarat sig något bättre, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I Västmanland har bostadsrättspriserna sjunkit med 8 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en nedgång med 5 procent. Priserna på bostadsrätter sjunker i samtliga län, medan villapriserna sjunker i alla län utom Norrbotten. Under samma period har priset för bostadsrätter sjunkit med 7 procent medan villapriserna föll med 5 procent i riket som helhet.
– Det finns en stor oro för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin eftersom elen i vinter kommer att vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare. Det är därför mycket viktigt att den nya regeringen agerar tydligt och snabbt i energifrågan, säger Marcus Svanberg.
Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västmanland sjunkit med 9 procent, medan villapriserna sjunkit med 6 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 6 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 3 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Västmanland har stigit med 3 procent på årsbasis, att jämföra med 2 procents ökning i landet.
– Antalet bostäder till salu är det högsta på flera år, vilket ökar konkurrensen om köparna. Många som ska sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan och att det kan behövas flera visningar innan bostaden säljs, säger Marcus Svanberg.
De tre senaste månaderna såldes 650 bostadsrätter i Västmanland, vilket är 20 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 348, en nedgång med 15 procent.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Powered by Labrador CMS