”Alla Tiders Åsa-Nisse” har spelats på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg under sommaren 2022och åker nu på turné. I Västerås konserthus landar buskisföreställningen 6 november Här ses Annika Andersson som Eulalia tillsammans med Mikael Riesebeck som maken Åsa-Nisse Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Åsa-Nisse väcks till liv i Västerås

Åsa-Nisse ligger i tiden igen. Med Annika Anderssons manus landar kultfiguren i Västerås 6 november med sin tidsmaskin. – Jag är väldigt förtjust i roliga karaktärer, säger skådespelaren som även gestaltar frun Eulalia i farsen.

Publicerad

Över 50 000 personer såg ”Alla tiders Åsa-Nisse” på Vallarnas Friluftsteater under några heta sommarveckor.

– Det har ju gått fantastiskt bra, vilket mottagande! Det är knappt man vågar tror det. Framför allt när man suttit där och skrivit manus och tänkt ”Varför har jag gett mig in på detta?”, säger Annika Andersson till Västerås Tidning från hemmet i just Falkenberg där Vallarna ligger.

Det är skådespelaren och komikerns manusdebut.

– Åsa-Nisse är en en figur som har figurerat runt Vallarna i alla år som jag växte upp här och som jag minns det med många roliga karaktärer. Sedan väcktes idén med en tidsmaskin och nyttja den krocken med nutid och dåtid.

Ja, för när den finurlige och uppfinningsrike Åsa-Nisse (som spelas av Mikael Riesebeck) och hans vän Klabbarparn (Robin Rösehag) får sina gevär konfiskerade av landsfiskalen efter en tjuvjakt, bestämmer sig Åsa-Nisse för att uppfinna en tidsmaskin och ta sig 70 dagar fram i tiden och hämta deras vapen.

Annika Andersson är förutom manusförfattare även med och spelar i farsen, som Åsa-Nisses fru Eulalia.

Hur mycket Eulalia finns det i dig?

– Ja, det finns nog en hel del faktiskt (skratt). Jag kan mycket väl förstå och sätta mig in i hennes heta temperament. Men nu har jag och Pär (Nymark, medförfattaren och regissören) ansträngt oss för att ge henne fler dimensioner än bara ilskan. Det har funkat bra. Vi kommer att spela den här förställningen nästan ett år och det skulle vara vedervärdigt att spela en person som bara är arg hela tiden, haha.

Farsen skulle haft premiär redan 2020, men har som mycket annat fått flytta framåt i tiden på grund av pandemin.

– Vi började med manuset redan 2018 så vi sa att blir det inte nu så skiter vi i det. Men tiden har bara varit bra för manuset, det har varit bra att lägga ifrån sig det och sedan titta på det med nya ögon.

Annika Andersson är även aktuell i SVT:s sketchserie ”Trevlig helg” – med västeråsaren Johanna Nordström och Hampus Nessvold.

– Johanna gör ju verkligen storsuccé nu, det är så kul.

Apropå Västerås, när var du själv här senast?

– Det vette sköven. Men jag vet att jag har en kusin i Västerås och har varit där på bröllop!

I höst finns falkenbergskan dessutom i vanlig ordning även med som en av politikerna i den nya säsongen av långköraren ”Parlamentet”.

– Alltid roligt att åka och spela in ett nytt avsnitt av Parlamentet. Jag har ingen koll på vilken säsong det är jag är med men många år är det! Jag var ju med i ”Time out” först i några år också, säger Annika Andersson.

Annika Andersson där vi är vana att se henne – som en av politikerna i Parlamentet. Här tillsammans med Claes Malmberg och Anders "Ankan" Johansson i det röda laget. Foto: TV4
Powered by Labrador CMS