Klart: Avgiftsfritt på bussen även i sommar

Barn och ungdomar får fria resor på bussen även i sommar. Nu blir Västeråsmajoritetens sommarlovskort permanent efter beslut i tekniska nämnden.

Publicerad

Sommarlovskortet

  • Sommarlovskortet ger barn och ungdomar mellan 7 och 19 år fria bussresor under sommarlovet, vilket ökar deras självständighet och vana att åka kollektivt.
  • Tekniska nämnden har beslutat att permanenta sommarlovskortet, vilket är en del av en större satsning för att öka kollektivtrafikresandet och underlätta för barnfamiljer ekonomiskt.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Sommarlovskortet som infördes förra året var väldigt uppskattat. En utvärdering från teknik- och fastighetsförvaltningen visade att många barn och ungdomar har fått en ökad självständighet och en ökad vana att åka buss.

Nu har tekniska nämnden fattat beslut om att sommarlovskortet ska permanentas.

– Det är väldigt glädjande att sommarlovskortet nu återkommer sommar efter sommar. Alla barn och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar, säger Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden i ett pressmeddelande.

Alla i åldern 7 till 19 år kommer att kunna få ett orangefärgat busskort märkt ”sommarlovskort” som är giltigt under lovet. Förra året delades ett papperskort ut på grund av tidsbrist, men i år kommer barn och unga att få ett plastkort som kan användas i automaterna på VL:s bussar.

– Vi arbetar för att alla barn och ungdomar ska ha samma förutsättningar oavsett var i kommunen man bor. För vissa kan fria bussresor vara en förutsättning för att ta sig till och från sitt sommarjobb, säger Karin Westlund (C), vice ordförande i tekniska nämnden.

Ett av Västeråsmajoriteten övergripande mål för mandatperioden är att öka resandet i kollektivtrafiken. Utöver sommarlovskortet ska bland annat 40-resorskortet återinföras.

– Sommarlovskortet var en succé och det är viktigt att kortet återkommer varje sommar. De höga matpriserna och elpriserna gör att många barnfamiljer har det riktigt tufft ekonomiskt, säger Joakim Widell (KD), ledamot i tekniska nämnden.

Satsningen är en rättvisefråga, enligt Jenny Freed (S), ledamot i tekniska nämnden.

– Att ta bussen till Björnön för att bada med kompisarna ska vara möjligt för alla skolungdomar, säger Jenny Freed (S).

Powered by Labrador CMS