Anne Alvtjärn matar alpackorna. Foto: Helena Andersson

På besök hos Kolmstahöjdens Alpackor: "Har blivit familjemedlemmar"

Stress, många krav och fullt upp, det är saker vi alla upplever i perioder. Så nu i sommar är det läge att ta ett djupt andetag och ladda batterierna med ny energi. Ett sätt att göra det är ett besök hos  Kolmstahöjdens Alpacka där du bara får ”vara” tillsammans med de sex härliga alpackorna Valter, Frej, Knut, Vilgot, Nils och Gösta.

  • Publicerad 09:17, 21 jun 2020

Fakta

Hitta hit: Gården ligger drygt en mil utanför Västerås, mot Enköpingshållet.

För mer information se: www.kolmstahojden.se eller Facebook/ Kolmstahöjdens Alpacka.

Anne och Thomaz Alvtjärn har en hobbyverksamhet strax utanför Västerås, där alpackorna till och med ”klipper gräset” i trädgården. De har blivit familjemedlemmar även om meningen aldrig är att de ska bli helt tama.

När Västerås Tidning kommer till den välordnade gården står alpackorna i trädgården och betar, en syn som inte är alldeles vanlig i Sverige.

– Vi flyttade hit för elva år sen och då hade vi inte så många tankar på djur, vi ville bara ut på landet. Men efter ett tag blev det tråkigt att köra åkgräsklippare så då kom tanken på att skaffa något som hjälpte till med att hålla rent, så det började med att vi fick låna får som vi sen behöll, berättar Thomaz.

– Något år senare var vi på utflykt och träffade på alpackor, vi blev alldeles förälskade och bestämde att någon dag så ska vi ha alpackor, säger Anne.

Alpackor är väldigt nyfikna. Foto: Helena Andersson

Sen, förrförra året, så åkte de och tittade på alpackor och bad om att få en offert så att de kunde fundera, vilket de gjorde i ungefär två minuter.

Redan när alpackorna kom hem så började de bland annat grimträna dem.

– Många tror att det är kramdjur, men det är det inte. Alpackor är väldigt nyfikna, men de är flyktdjur vilket man får respektera.

Än så länge ”övningsgår” de med flocken.

– Så vissa dagar går det jättebra, andra dagar är de mer fundersamma, men de som varit här tycker oftast att det är jättespännande, säger de.

Ett besök hos Kolmstahöjdens Alpacka ser olika ut beroende på vem som kommer.

– Vår tanke är ju förstås att det ska bli ett bra besök. Vi vill att man ska känna att man får ta del av det som djuren ger, inte vara i en grupp på 20 personer, så vi tar bara emot ett sällskap i taget.

På gården finns, förutom får och sex alpackor som till midsommar blir fler då tre till grabbar till välkomnas till flocken, höns som man också kan få träffa och runt midsommar flyttar det in sex ankor av rasen Svensk blåanka till den nyanlagda ankdammen.

– Än så länge finns ingen servering, men under juli månad kan man boka en fikakorg att avnjuta efter besöket.

Anne och Thomaz Alvtjärn blev förälskade när de träffade på alpackor under en utflykt: "vi blev alldeles förälskade". Foto: Helena Andersson

Anne säger att det som är det häftiga med alpackorna är att man bara kan vara med dem, sitta nere i höet och få närheten.

– Många tror att det är bara är barn som uppskattar att träffa alpackor men det stämmer inte. Även vuxna uppskattar att sitta i lugn och ro och ta sig tiden att bara känna deras närvaro.

– Ge alpackorna en extra halvtimme och låt dem komma fram och hälsa. Det här är inga djur som du dresserar, de har en annan integritet. De är lite ryckiga djur så du måste vara lugn, har du hetsiga rörelse så går de ifrån dig. Det är verkligen antistress att umgås med dem, säger Thomaz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING