RÄDDARE. En av Sjöfartsverkets helikoptrar med ytbärgare. Foto: MOSTPHOTOS

Många räddades till sjöss under intensivt båtår

Sjöfartsverket genomförde strax över 1200 sjöräddningsinsatser under 2020, en ökning med drygt 7 procent jämfört med 2019. Antalet räddningsinsatser gentemot olika fritidsbåtar blev ovanligt många under fjolåret.

  • Publicerad 19:40, 4 apr 2021

Under fjolåret genomförde Sjöfartsverket totalt 1221 sjöräddningsinsatser, vilket är en ökning med drygt 7 procent jämfört med året dessförinnan (1134). Samtidigt visar Sjöfartsverkets statistik att årssiffrorna för fjolåret ligger i linje med siffrorna för de senaste fem åren. Storstadsregionerna med Västra Götalands län i täten stod för den största andelen räddningsinsatser (287), följt av Stockholms län (219) och Skåne län (162).

Sjöfartsverket rapporterar samtidigt om en ovanligt hög andel räddningsinsatser gentemot olika fritidsbåtar under 2020. Totalt genomfördes 902 fritidsbåtsinsatser under fjolåret, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med snittet för åren 2016-2020.

– Vi ser att det blev ovanligt många räddningsinsatser mot just fritidsbåtar under fjolåret jämfört med snittet för de senaste fyra åren. En orsak till ökningen skulle kunna vara att fler gav sig ut på sjön ifjol, då många valde att semestra hemma med anledning av den pågående pandemin, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral.

Insatserna runt Mälaren under fjolåret följer samma mönster och ökade med 8 procent (121), jämfört med året dessförinnan, enligt Sjöfartsverket.

Högsäsong under sommaren

Sommarmånaderna stod för den största andelen räddningsinsatser, där juli månad toppade statistiken med 306 genomförda insatser. Därefter följer augusti med 229 samt juni med 192 genomförda räddningsinsatser.

– Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Larmorsakerna har i vanlig ordning varierat och handlat om allt ifrån motorhaverier och grundstötningar till snabba väderomslag som gjort att man som fritidsbåtsägare hamnat i ett utsatt läge, säger Annika Vestergård.

Sjöfartsverket passar samtidigt på att lyfta fram några konkreta och handfasta säkerhetsråd inför årets båtsäsong.

– Många tillbud skulle gå att undvika med hjälp av god planering. Säkerställ därför att båten är i trim, håll koll på vädret och använd alltid flytväst, säger Annika Vestergård.

Sjöfartsverkets räddningscentral

Sjöfartsverket ansvarar för insatser, när någon är eller befaras vara i sjönöd, samt för sjuktransporter från fartyg. Ansvaret gäller svenskt sjöterritorium, den del av internationellt vatten som ingår i svensk räddningsregion samt Vänern, Vättern och Mälaren, exklusive hamnområden.

Sjöfartsverket ansvarar även för lokalisering av luftfartyg vid inträffat eller befarat haveri, eller då fara hotar lufttrafiken. Ansvarsområdet är hela Sveriges land- och sjöterritorium samt den del av internationellt vatten som ingår i svensk räddningsregion. När luftfartyget är lokaliserat, övergår undsättningsansvaret till kommunal räddningstjänst eller fjällräddningstjänsten – utom till havs samt Värnen, Vättern och Mälaren, då Sjöfartsverket även ansvarar för undsättningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING