Foto: Sofie Tejre

Ljust på arbetsmarknaden – men fortfarande högre andel arbetslösa i Västmanland

Flera nya jobb kommer att tillkomma i Västmanland den närmsta tiden, det visar arbetsförmedlingens senaste prognos för arbetsmarknadsutsikterna för 2018-2019. Men det finns svårigheter – och det handlar om att hitta rätt kompetens. – Vi har en påtaglig arbetskraftsbrist. Men det nya vi ser nu är att arbetslösheten sjuker lite snabbare än vad vi förutspått, säger Marcus Löwing, analytiker på arbetsförmedlingen.

Publicerad

– Att arbetslösheten går ner nu beror på olika saker: dels på att inflödet av nyanlända det senaste året har bromsat in, samtidigt som vi ser att många i samma grupp nu kommer ut i jobb vilket förstås är väldigt positivt, säger Marcus Löwing som är analytiker på arbetsförmedlingen i Västerås och jobbat med att ta fram prognosen.

Prognosen görs regelbundet, både nationellt och lokalt. Den senaste visar att många företag i länet har fortsatt stora rekryteringsbehov den närmaste tiden. Så stora att vissa till och med uppger att de sagt nej till ordrar och att kvaliteten ibland har försämrats.
Samtidigt har Västmanland fortfarande en något högre arbetslöshet än genomsnittet, och prognosen visar att det förmodligen kommer vara så den närmaste tiden också.

– Många arbetsgivare har svårt att hitta den utbildade arbetskraft som man letar efter. Ser vi på våra inskrivna arbetslösa så är det fortfarande en stor andel som saknar utbildning men också erfarenhet. Nära 40 procent av de inskrivna saknar gymnasial utbildning och halva den gruppen saknar dessutom en grundskoleutbildning, säger Marcus Löwing.

Om man ser till de närmaste åren kommer Västmanland att ha en högre andel arbetslösa än andra. Län i Västmanlands närområde, som Sörmland och Gävleborg, har ungefär samma problematik – medan län av ungefär samma storlek på västkusten har en lägre arbetslöshet.

Vad beror det här på?

– Så har det sett ut under ganska lång tid. Det som utmärker Västmanland är att vi har en stor och viktig industri, men där vi inte ser några nya jobb under prognosperioden. Samtidigt, när vi tittar på de arbetslösa, så ligger vi lägre i utbildningsnivå än andra delar av Sverige. Vi lever idag med en väldigt kunskapsintensiv arbetsmarknad, så det blir utmaningen för Västmanland att komma tillrätta med.

Prognosen pratar om 1100 nya jobb under 2018, nästa år räknar man med ytterligare 1000.

– Jobben kommer främst att tillkomma inom den privata tjänstesektorn, och offentliga tjänstesektorn, säger Marcus Löwing.

Svårrekyterade yrken inom kommande period är förskollärare, fritidspedagoger, läkare, sjuksköterskor, systemanalytiker, lastbils- och bussförare, murare och VVS-montörer.

Marcus Löwing, analytiker på arbetsförmedlingen i Västerås. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS