Foto: Mostphotos

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en pelargonresa genom Västmanland i sommar?

Publicerad

Pelargonen är poplärare än någonsin. Från att kanske mest ha setts som en ”tantblomma” pryder den nu var och varannans balkonglåda, inredningsmagasin och köksfönster. Emma Larsen är ordförande i Mälardalens pelargonvänner och hon har samlat på pelargoner i över 20 år.

– Dels tror jag populariteten handlar det om att det är en blomma som inte är så krånglig. Alla, även om man inte har jättegröna fingrar, klarar av pelargoner. Dels handlar det om att det finns en otrolig variation på blommor, säger hon.

Alla pelargoner härstammar från ungefär 300 arter av pelargoner.

– Så har man korsat dem med varandra för att få fram de sorter vi har idag. Det är omöjligt att säga exakt men det finns säkert mellan 40 och 50 tusen olika sorter över hela världen, säger Emma Larsen.

Hon lyfter också fram priset på blomman som en fakta för populariteten.

– Den är inte jättedyr att köpa. Orkidéer är också en blomma som finns i väldigt många olika sorter, men där rinner det iväg lite grann. Så att alla har råd med blomman, mångfalden, variationen och att den är lättskott, det är nog varför den är så populär, säger Emma Larsen.

Är tid en bra pelargontid?

– Ja, det är den bästa tiden för att då är det mycket mer ljus. Pelargoner härstammar till 95 procent ifrån Sydafrika, så de vill gärna ha ljus året runt. Misstaget som många gör är att ställa dem i en mörk källare – det är big no no, säger Emma Larsen och skrattar.

Foto: Mostphotos

Här kan du upptäcka pelargonen i Sommarvästmanland

Prästgårdens trädgård, Kolbäck 
Här finns förädlade, alltså korsade, och därför lite speciella pelargonsorter. Har öppet till i mitten av juli.
– Om man vill ha en lite ovanligare sort som inte finns på på matvarubutiken kan man åka hit. De som jobbar där är också väldigt kunniga, säger Emma Larsen.
Ebba Brahes lusthus, Skinnskattebergs kommun
Inte bara Sveriges äldsta bevarade lusthus med all den historia det innebär – här finns också en pelargonutställning som pågår hela säsongen. 
Vallby friluftsmuseum, Västerås
11-12 augusti är det dags för kanske Sveriges största pelargonutställning i missionshuset på Vallby friluftsmuseum, även med försäljning av blommor och sticklingar. 
– Jag skulle tro att det är Sveriges största pelargonutställning. Inte för att låta kaxig, men det är nog det. Det är medlemmar från vår förening som tar dit sina egna pelargoner och vi brukar ha närmare 800 olika sorter. Det är inte så lätt att hitta på ett och samma ställe annars, säger Emma Larsen.
Föreningen lånar även ut sina pelargoner till museet som har dem i sina miljöer, under hela säsongen. 
Pelargonträffar – Skultuna, Hökåsen och Fagersta
Mälardalens pelargonvänner ordnar träffar hemma hos medlemmar för medlemmar, men också för andra intresserade. Mer info finns på malarpelargoner.se 
Blomsterverkstan och nya rum, Sala 
– Den här butiken har lite roliga sorter av pelargoner ibland, och egentligen av alla växter. Är man lite växtnörd så är det lite kul att åka dit eftersom man alltid hittar lite udda grejer. Hit åker jag gärna om jag har tid, säger Emma Larsen. 

Powered by Labrador CMS