Foto: Mostphotos

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en pelargonresa genom Västmanland i sommar?

  • Publicerad 11:40, 9 jul 2018

Pelargonen är poplärare än någonsin. Från att kanske mest ha setts som en ”tantblomma” pryder den nu var och varannans balkonglåda, inredningsmagasin och köksfönster. Emma Larsen är ordförande i Mälardalens pelargonvänner och hon har samlat på pelargoner i över 20 år.

– Dels tror jag populariteten handlar det om att det är en blomma som inte är så krånglig. Alla, även om man inte har jättegröna fingrar, klarar av pelargoner. Dels handlar det om att det finns en otrolig variation på blommor, säger hon.

Alla pelargoner härstammar från ungefär 300 arter av pelargoner. 

– Så har man korsat dem med varandra för att få fram de sorter vi har idag. Det är omöjligt att säga exakt men det finns säkert mellan 40 och 50 tusen olika sorter över hela världen, säger Emma Larsen. 

Hon lyfter också fram priset på blomman som en fakta för populariteten.

– Den är inte jättedyr att köpa. Orkidéer är också en blomma som finns i väldigt många olika sorter, men där rinner det iväg lite grann. Så att alla har råd med blomman, mångfalden, variationen och att den är lättskott, det är nog varför den är så populär, säger Emma Larsen.  

Är sommartid en bra pelargontid?

– Ja, det är den bästa tiden för att då är det mycket mer ljus. Pelargoner härstammar till 95 procent ifrån Sydafrika, så de vill gärna ha ljus året runt. Misstaget som många gör är att ställa dem i en mörk källare – det är big no no, säger Emma Larsen och skrattar.

Foto: Mostphotos

Här kan du upptäcka pelargonen i Sommarvästmanland

Prästgårdens trädgård, Kolbäck 
Här finns förädlade, alltså korsade, och därför lite speciella pelargonsorter. Har öppet till i mitten av juli.
– Om man vill ha en lite ovanligare sort som inte finns på på matvarubutiken kan man åka hit. De som jobbar där är också väldigt kunniga, säger Emma Larsen.
Ebba Brahes lusthus, Skinnskattebergs kommun
Inte bara Sveriges äldsta bevarade lusthus med all den historia det innebär – här finns också en pelargonutställning som pågår hela säsongen. 
Vallby friluftsmuseum, Västerås
11-12 augusti är det dags för kanske Sveriges största pelargonutställning i missionshuset på Vallby friluftsmuseum, även med försäljning av blommor och sticklingar. 
– Jag skulle tro att det är Sveriges största pelargonutställning. Inte för att låta kaxig, men det är nog det. Det är medlemmar från vår förening som tar dit sina egna pelargoner och vi brukar ha närmare 800 olika sorter. Det är inte så lätt att hitta på ett och samma ställe annars, säger Emma Larsen.
Föreningen lånar även ut sina pelargoner till museet som har dem i sina miljöer, under hela säsongen. 
Pelargonträffar – Skultuna, Hökåsen och Fagersta
Mälardalens pelargonvänner ordnar träffar hemma hos medlemmar för medlemmar, men också för andra intresserade. Mer info finns på malarpelargoner.se 
Blomsterverkstan och nya rum, Sala 
– Den här butiken har lite roliga sorter av pelargoner ibland, och egentligen av alla växter. Är man lite växtnörd så är det lite kul att åka dit eftersom man alltid hittar lite udda grejer. Hit åker jag gärna om jag har tid, säger Emma Larsen. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING